Urania – Zaklínač

Duo titulů společnosti Urania ve středu 27. října 2010 doplní další sestřih televizního seriálu Zaklínač za 79,- Kč. Vedle světově proslulé tolkienovské trilogie Pán prstenů získal mezi fanoušky fantasy neobyčejnou slávu a uznání také polský spisovatel Andrzej Sapkowski se svým hrdinou zaklínačem Geraltem.

Podivný, temný a tajuplný středověký svět a hranice země "lidu staré krve" – skřítků, trpaslíků, elfů a divoženek… Hraniční území je místem nekonečných bojů i rodištěm různých netvorů. Lidé proti nim neúnavně bojují již stovky let a vytvořili speciální řád bojovníků. Jedním z nich je Geralt, Bílý vlk, jenž představuje výsledek genetických mutací.

 

Geralt však není jen pouhým "strojem na zabíjení", ve kterém nezbyla ani trocha lidskosti, bestií vytrénovanou k tomu, aby zabíjela jiná monstra. Je to skutečný člověk z masa a krve, který za zmutování svého těla zaplatil obrovskou daň. Přestože se k němu většina lidí chová jako k bezcitnému mutantovi, Geralt usiluje o uznání své vlastní lidskosti tím, že bojuje proti všem bestiím – včetně těch s lidskou tváří.

 

Zaklínač Geralt z Rivie je hlavní postavou povídek vydaných v knížkách Zaklínač, Meč osudu, Poslední přání a také románové pentalogie Krev elfů, Čas pohrdání, Křest ohněm, Věž vlaštovky a Paní Jezera. Není vůbec náhodné, že řada fanoušků a obdivovatelů téměř okamžitě vytvořila nový fenomén, jehož součástí jsou fan kluby a internetové stránky. V dílech Sapkowského jsou zaklínači dokonalí bojovníci překračující možnosti lidského vnímání. Smyslem jejich existence je zabíjení stryg, vlkodlaků, upírů, bazilišků a dalších netvorů, které pronásledují lidi.

 

Bělovlasý zaklínač Geralt z Rivie se však trochu "vymkl" z řad běžných zaklínačů. Není jenom mistrem různých druhů zbraní; ačkoliv sám nejraději zápasí s mečem, také trochu rozumí magii a je schopen bojovat s každým protivníkem. Nikdy nezůstává pouze chladnokrevným profesionálem, má lidské stránky a slabosti. Postupně vychází najevo, že neměl možnost si svůj osud svobodně zvolit, stejně jako je donucen draze platit za schopnosti a dovednosti nedosažitelné a často rovněž nepochopitelné běžným smrtelníkům. Proto vyvolává strach a zároveň nevraživost a odpor těch, jejichž životy vlastně chrání.

 

Přesto je Geralt, podobně jako ostatní zaklínači "odsouzen" k vyhnanství a životu na samém okraji jakési středověké společnosti, jež v mnohém připomíná i naši současnost. Problémy, konflikty, fobie a rozpory "našeho" světa se zde promítají do světa imaginárního a fantastické postavy rytířů, čarodějů, trpaslíků nebo elfů nám tak připadají důvěrně blízké a jejich jednání logické.

 

Zaklínačova dobrodružství se neomezují pouze na známá dějová schémata žánru meče a magie, právě proto jsou tak zajímavá a přitažlivá.

Už původní televizní seriál, který jsme měli možnost vidět i na našich obrazovkách, nebyl příliš dobře přijat, autor předlohy od něj dal ruce pryč a dodnes o něm nerad slyší. Film údajně dopadl sestřihem ještě daleko hůř. Viděl jsem seriál a mám z něho poněkud rozporuplné pocity – kdo nezná předlohu, mohl by být spokojen, ale bude plavat v ději a souvislostech, které občas nejsou příliš vysvětlovány. Kdo naopak předlohu zná, bude nespokojen se značným odlišnostmi a ne zrovna uchvacujícím zpracováním.

 

Svět jen kolem 30 procent, u nás shovívavěji skoro 50 procent: Škoda zahozené šance. Přitom je hlavní představitel dost charizmatické ztvárnění Geralta a hudba je skvělá.

Žánr: Dobrodružný / Fantasy

Země původu: Polsko

Rok vzniku: 2001

Délka: 130 minut

Původní název: Wiedźmin

Světová premiéra: 9. listopadu 2001 – Polsko

Režie: Marek Brodzki

Námět: Andrzej Sapkowski

Scénář: Michał Szczerbic (podle polských zdrojů nechal autor scénáře své jméno z finální podoby filmu vyškrtnout)

Produkce: Paweł Poppe, Lew Rywin

Koproducent: Włodzimierz Otulak

Hudba: Grzegorz Ciechowski

Kamera: Bogdan Stachurski

Střih: Wanda Zeman

Kostýmy: Małgorzata Stefaniak, Ewa Helman, Magdalena J. Rutkiewicz

Společnost: Heritage Films / Telewizja Polska – Agencja Filmowa / Vision Film Sp. z o.o. S.K.A. / Komitet Kinematografii / Agencja Produkcji Filmowej

Natáčeno: Bolków, Dolnoslaskie, Polsko / Gniew, Pomorskie, Polsko / Grodziec, Dolnoslaskie, Polsko / Karkonosze Mountains, Dolnoslaskie, Polsko / Kazun, Mazowieckie, Polsko / Mazowieckie, Polsko / Pomorskie, Polsko / Swietokrzyskie Mountains, Swietokrzyskie, Polsko / Swietokrzyskie, Polsko

Hrají: Michał Żebrowski (Geralt z Rivie), Olaf Lubaszenko (Vespula), Tomasz Sapryk (Dermot Marranga), Zbigniew Zamachowski (Jaskier), Kinga Ilgner (Renfri), Maciej Kozlowski (Falvick), Grażyna Wolszczak (Yennefer), Ewa Wiśniewska (Calanthe, královna Cintry), Andrzej Chyra (Borch Tři krkavci), Anna Dymna (Nenneke, chrámová kněžka ve svatyni Melitele), Agata Buzek (Pavetta), Dorota Kaminska (Eithne), Wojciech Duryasz (starý zaklínač, odnášející malého Geralta z domova), Waldemar Kownacki (Geraltův otec), Maciej Łagodziński (mladý Geralt), Józef Para (druid z Kaer Morhen), Daniel Olbrychski (elfský princ), Miroslaw Zbrojewicz (Sorel), Jerzy Nowak (kněz Vesemir), Ryszard Kotys (Setnik), Marta Bitner (Ciri), a další

Údaje o DVD neznámé:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 polsky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný 16:9

Bonus: