Amercom – Velké bitvy historie (48. díl) – Midway 1942

Předpoklad dodržení rytmu vydavatelství Amercom v ediční řadě Velké bitvy historie nevyšel, v pátek 29. října 2010 po státním svátku se neobjevilo další ve fólii společně zatavené DVD a knihu Midway 1942 za 99,90 Kč. Uvidíme tedy, zda a kdy se příznivci dočkají… Nakonec místo předpokládaného titulu vyšel pod pořadovým číslem 20 titul s názvem Šestidenní válka 1967, které se na stáncích ocitlo v sobotu 30. října 2010. Postrádaný titul se propracoval zpět do seznamu po více než roce a měl by vyjít ve čtvrtek 24. listopadu 2011.

Pár předběžných informací z polských zdrojů, kde je tento díl číslem 14 v polské řadě Wielkie Bitwy II Wojny Światowej.

Jedná se o sérii knih, věnovaných nejvýznačnějším bitvám a válečným konfliktům historie (u nás smíchané dvě v Polsku samostatně vycházející řady), která je doplněna o unikátní dokumentární filmy na DVD. Série "Velké bitvy historie" je českou verzí světoznámých edicí "Campaign" a "Essential Histories" britského vydavatelství Osprey Publishing.

V sérii čtenář obdrží popis všech významných bitev a vojenských kampaní historie. V každém čísle naleznete velmi obsáhlou publikaci o cca 100 stranách. Kniha obsahuje podrobnosti a popisy zúčastněných stran, klíčových postav konfliktu a podrobné historické, politické a geografické souvislosti.

Druhou částí každého čísla je pak obsáhlý dokument na DVD.

A opět tedy překlad z toho, co uvádějí polské zdroje o dalším díle:

Bitva u Midway 

Midway 1942 – Rozhodující bitva v Pacifiku

Bitva o Midway byla zlomem ve válce v Pacifiku. Po sérii ohromujících vítězství bylo japonské loďstvo na vrcholu moci. Jeho velitelé se snažili dosáhnout rozhodujícího námořního vítězství v bitvě s Američany a doufali v jejich drtivou porážku.

Během střetu ale překvapivě ztratilo Japonsko čtyři letadlové lodě a stovky vysoce trénovaných pilotů. Ztráty u Midway trvale změnily osud kampaně v Tichém oceánu a strategická iniciativa přešla na stranu Spojených států.

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD 

Kniha obsahuje podrobný popis bitvy a události, které k ní vedly. Celek je bohatě ilustrován a doprovázen fotografiemi, pořízenými v době bitvy.

 

Po vydání opisujeme:

 

Midway je jednou z nejvýznamějších námořních bitev historie. Byla Američany vybojována necelých šest měsíců po zničujícím japonském útoku na Pearl Harbor. Těžce poškozená letadlová loď USS Yorktown byla opravena za pohých 48 hodin a vydala se spolu s Enterprise a Hornetem vstříc Japoncům. V bitvě vyznačující se velkým hrdinstvím na obou stranách uštědřily Spojené státy císařskému japonskému loďstvu zničující úder – potopily čtyři z jeho nejmohutnějších letadlových lodí. Tento dokument a tato nádhern+ě ilustorvaná kniha líčí celý příběh bitvy u Midway: špionáž, odvážné činy, štěstí i neskutečné hrdniství. Fascinující líčení v tomto svazku je doprovázeno autentickými fotografiemi z průběhu bitvy.

 

Kniha Midway 1942 – Bod zlomu v Tichomoří (Midway 1942: Turning-point in the Pacific) je z roku 1993, autor Mark Healy, ilustrace Steve Noon, překlad Leonid Křížek, odborný posudek textu František Novotný, stran klasicky 96.

Na DVD u polského vydání jsou uváděny hned tři různé dokumenty – Člověk a stroj, Bitva o Midway, Povolání velitel. Čeho se dočkáme my, to se uvidí. A vidíme jeden dokument…

Žánr: Dokument / Válečný

Délka: 51 minut (51:14)

Původní název: The Battle of Midway

Menu DVD 

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky, polsky

Titulky: česky, polsky

 

Nastavení zvuku a titulků

 

Obraz: barevný/černobílý PAL DVD5

Bonus: žádný