Filmexport Home Video – Válka špionů 2: Kreml vrací úder (SSSR versus Anglie)

Filmexport Home Video ve středu 3. listopadu 2010 vydává další digipack za 99,- Kč a pokračuje v dokumentech z ruských archivů diskem Válka špionů 2: Kreml vrací úder – SSSR versus Anglie.

Archivy mnozí považují za nejtišší místo na zemi. To ovšem není vůbec pravda. Ve zdánlivě poklidných archivech můžeme zaslechnout tisíce hlasů, depeší, šifrovaných zpráv i kruté ozvěny soudních rozhodnutí a verdiktů. Není to tak dávno, co bylo takřka nemožné dostat se do archivů Federální bezpečnostní služby Ruské federace, ukrývajících informace o tisících přísně tajných případů. I dnes byly zpřístupněny pouze některé. Seznámíme vás se spisy, které mapují napjaté vztahy mezi výzvědnými službami Ruska a Spojeného království.

Epizody seriálu:

Velká Británie a ruská revoluce (44 minut)

Slavná pětka ve službách Stalina (44 minut)

Britská tajná služba a sovětské období tání (44 minut)

Velká Británie a ruská revoluce

Ve zdánlivě poklidných archivech se ozývá tisíce hlasů, depeší, šifrovaných zpráv i kruté ozvěny soudních rozhodnutí a verdiktů. Poznejte s jejich pomocí napjaté vztahy mezi výzvědnými službami Ruska a Spojeného království od konce 19. století do 20. let 20. století.

Slavná pětka ve službách Stalina

V květnu roku 1988 se na Novokuzněckém hřbitově Moskvě loučí pozůstalí se starým mužem. Bez ohledu na řadu vojenských ocenění, jichž se mu za jeho života dostalo, je pohřeb starého muže velmi skromný. Málokdo by tušil, že s tímto obyčejným staříkem končí i jedna etapa fascinující historie války zpravodajských služeb Velké Británie a Ruska, jež zuřila v první polovině 20. století.

Britská tajná služba a sovětské období tání

V 50. letech minulého století se situace začala obracet k lepšímu. Po smrti Stalina a šokujících závěrech XX. sjezdu KSSS bylo nezbytné znovu nastolit rovnováhu mezi supervelmocemi. Britské tajné služby měly mimořádný zájem o sovětské námořní síly i o vyspělé sovětské technologie a dovednosti v oblasti zbrojního průmyslu.

Žánr: Dokument

Země původu: Rusko

Rok vzniku: 2005

Původní název: Krieg der Spione – Der Kreml Schlägt Zurück

Scénář: Jutta Heršer

Režie: Xenia Šergova

© TV Channel Russia, 2005

Délka: 3 x 44 minut

Údaje o DVD neznámé:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 německy, česky

Titulky: žádné

Obraz: barevný PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný