Vapet vás baví – Kritická péče

Sice loňské žně s filmy Luca Bessona se letos nekonají, přesto Vapet nabízí řadu zajímavých a nečekaných titulů. Kdo by třeba v trafikovém sortimentu čekal Sidney Lumeta? Ve čtvrtek 4. listopadu 2010 v ediční řadě Vás baví nás čeká Kritická péče, digipackové balení bude ke koupi za 69,- Kč. Zájmy nemocnice a pacientů se někdy rozcházejí, řešení musí lékař hledat ve svém svědomí.

Satirický pohled na poněkud neobvyklý přístup zaměstnanců jedné prestižní nemocnice k svěřeným pacientům.

Nejlepší nemocnice jsou vybavené moderními přístroji a pomůckami, mají skvělé odborníky, poskytují prvotřídní péči. Toto vše se dá využít pro úspěšnou léčbu pacienta. Zároveň ale k prodloužení života člověka, u kterého už na uzdravení není žádná šance. Vtip je v tom, že čím déle bude žít, tím víc peněz se nasype do nemocniční pokladny z pojišťovny. Jenže pak může nastat situace, jako právě teď, kdy si nemocnice chce udržet přísun peněz, ale někteří příbuzní už by rádi dědili. Ve hře je 10 milionů dolarů. Pro takovou sumu jsou dvě nedočkavé dědičky ochotné udělat leccos. Sex s doktorem nevyjímaje.

Hrdinou je mladý lékař, který musí řešit dilema mezi zájmy zdravotní pojišťovny, svých nadřízených a vlastním svědomím. Nezkušený mladý lékař dr. Werner Ernst má sice hlavu plnou ideálů a dobrých předsevzetí, velmi razantním způsobem se ho však o ně pokouší připravit nejen kolegové a nadřízení, ale také pacienti a jejich příbuzní.

Favority jsou zcela jistě na straně jedné sestry Potterovy, na straně druhé pak doktoři Butz a Hofstader. V případě Potterových se doktor Ernst dostává přímo doprostřed bitvy mezi nevlastními sestrami Felicií a Constance, která má rozhodnout o budoucnosti jejich otce, který leží v nemocnici v komatu, udržován při životě za pomoci přístrojů s celkovými náklady 112 800 dolarů měsíčně.

Zatímco jedna by ráda přístroje vypnula, druhá to odmítá v naději, že se otec probudí a mílovými kroky zamíří k plnému zdraví. Bohužel ve skutečnosti nejde ani tak o samotného pana Pottera, jako spíše o deset milionů dolarů, které v podobě tučného dědictví získá jedna nebo druhá, což záleží právě na tom, kdy starý pán zemře.

Misky vah v případě Ernstova mravního probuzení ovlivňuje na jedné straně jizlivá, ale velmi lidumilná vrchní zdravotní sestra Stella, na straně druhé pak cynický doktor Butz, alkoholik, který zastává názor, že léčit je třeba pouze pacienty bohatě pojištěné, a chirurg Hofstader, kterému vadí, že medicína vyžaduje také nutnost zabývat se těmi hnusnými nemocnými lidmi a jejich nářky nebo jednat s jejich nemyslícími příbuznými.

Oba se přitom shodnou pouze v tom, že nejhorší jsou nesnesitelní právníci ("Teprve, když se po tobě začnou plazit právníci, pochopíš co je to být doktorem.") což Ernst velmi záhy pozná na vlastní kůži – zejména díky sporu sester Potterových.

Kolem 60 procent: Komedie? Spíš velmi kousavá satira. Příznivci akce si na své nepřijdou. Myšlenka, na kterou hned tak nezapomenete.

Zadní strana obalu 

Žánr: Komedie / Drama

Země původu: Austrálie / USA

Rok vzniku: 1997

Délka: 103 minut

Původní název: Critical Care

Světová premiéra: 6. října 1997 – USA (Chicago International Film Festival)

Režie: Sidney Lumet

Námět: Richard Dooling (román)

Scénář: Steven Schwartz

Produkce: Don Carmody, Sidney Lumet, Steven Schwartz

Hudba: Michael Convertino

Kamera: David Watkin

Střih: Tom Swartwout

Kostýmy: Dona Granata

Společnost: ASQA Film Partnership / Live Entertainment / Mediaworks / Village Roadshow Pictures

Natáčeno: Toronto, Ontario, Knada

Hrají: James Spader (Dr. Werner Ernst), Kyra Sedgwick (Felicia Potterová), Helen Mirren (Stella), Anne Bancroft (jeptiška), Albert Brooks (Dr. Butz), Jeffrey Wright (Bed Two), Margo Martindale (Constance ‚Connie‘ Potterová), Wallace Shawn (spalovač), Philip Bosco (Dr. Hofstader), Colm Feore (Richard Wilson), Edward Herrmann (Robert Payne), James Lally (Poindexter), Harvey Atkin (soudce Fatale), Al Waxman (Sheldon Hatchett), Hamish McEwan (Dr. Hansen), Jackie Richardson (paní Stecklerová), Barbara Eve Harris (Lucille), Conrad Coates (Dr. Miller), Bruno Dressler (pan Potter), Caroline Nielsen (zdravotní sestra), Gladys O’Connor (Bed One), Kay Hawtrey (sekretářka Dr. Butze), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9

Bonus: ?