Amercom – Stíhači v boji 12 – Letecké souboje – Odvážné bombardéry

Vydavatelství Amercom v ediční řadu Stíhači v boji – Letecké souboje ve středu 3. listopadu 2010 pokračuje dalším diskem s názvem Odvážné bombardéry za 69,- Kč. Jedná se o další díl seriálu Dogfights, který vysílala Česká televize. 

Dokumentární seriál Stíhači v boji (originál Dogfights) přibližuje pomocí nejmodernější počítačové grafiky slavné letecké bitvy minulosti. Věrné animace, jež tvoří až čtvrtinu každého dílu, umožňují divákům zažít spolu s piloty bojové situace v tvář nepříteli. Ke strhující atmosféře přispívají i autentická svědectví účastníků a vzácné archivní záznamy a fotografie.

S pomocí moderní počítačové animace se ocitnete v kokpitu vrtulového bombardéru Dauntless, který pilotoval syn českých rodičů Stanley Vejtasa. V pomalém ale odolném letounu svedl dlouhý a vyčerpávající souboj se třemi útočícími japonskými stíhačkami Zero a sestřelil je. 

Tento díl dokumentární série se zabývá třemi obdivuhodnými příběhy odvahy pilotů bombardérů. První se odehrál 8. květen 1942. V Tichomoří v Korálovém moři zuřila bitva. Císařské Japonsko se snažilo upevnit svou nadvládu nad Šalamounovými ostrovy. Poprvé v průběhu války se mělo utkat se spojeneckými letadlovými loděmi a jejich námořními letouny. Osm hloubkových bombardérů SBD Dauntless z letadlové lodi Yorktown vzlétlo k hlídkovému letu proti japonským torpédovým bombardérům. Byl to sice úkol pro stíhače, ale ti byli v té době vzácným nedostatkovým zbožím. Formaci vedl kapitán Stanley Vejtasa – syn českých rodičů, kteří se přistěhovali do Ameriky od Třebíče. Kapitán Vejtasa v těžkém a pomalém bombardéru svedl dlouhý a vyčerpávající soubor postupně až se třemi Zery najednou a dvě z nich sestřelil a přežil. Ve druhém příběhu budeme sledovat osamělou létající pevnost B-17, jak čelí na nebezpečném průzkumném letu výpadům 17 japonských útočníků. Čtyřmotorový vojenský bombardér, který jeho posádka přezdívala "Stará šest set šedesát šestka" letěl sám, bez doprovodných stíhačů a přece vyvázl díky skvělé souhře posádky a odvaze pilota Jay Zeamera. Závěrečný příběh je z vietnamské války kdy dvoučlenná posádka rychlého, ale neobratného amerického bombardéru Republic F-105 Thunderchief, odvážně útočila na obratné vietnamské stíhače Mig 17, aby odvedla jejich pozornost od jiného pomalého vrtulového stroje a sestřelené posádky. O jedenáct dnů později byli sami pilot Thorsness a operátor Johnson při svém 93. bojovém letu sestřeleni. V zajetí strávili více než pět těžkých let. 

Žánr: Dokument / Historický / Válečný

Délka: cca 45 minut 

Původní název: Dogfights – Long Odds 

Rok vzniku: 2007

Režie: Robert Kirk

Scénář: Jonathan B. Taylor  

Produkce: Tony Alunni, Cynthia Harrison, Jason McKinley, Brooks Wachtel 

Hudba: Randy Jones

Společnost: Digital Ranch / History Chanel

 

Údaje o DVD neznámé:

Zvuk: 

Titulky: 

Obraz: 

Bonus: