North Video – Malá pistolnice Jo

„Zákaz" reedic zamíchal mnoha vydavatelům kartami a leckteré termíny se jeví nepravdivými. Většinou se to ale netýká premiér, snad tedy North Video v pondělí 8. listopadu 2010 vyšle na pulty v digipacku netradiční western Malá pistolnice Jo, cena by měla být 69,- Kč. Na Divokém západě měla žena pouze dvě volby: mohla být manželkou nebo kurtizánou. Jo zvolila možnost třetí: stala se mužem. Film byl natočen podle skutečného příběhu Josephine Monaghanové z roku 1866.

Osamocená žena a Divoký západ – to byla pro život skutečně nešťastná kombinace. Protože se nechtěla stát ani novodobou otrokyní, ani povětrnou poběhlicí, aby přežila, zvolila možnost třetí: stala se mužem.

 

Po tom, co na svět přivedla nemanželské dítě, musela dcera zámožného a bohatého otce s potupou opustit město. Protože morálka americké společnosti v 19. století takové věci tvrdě odsuzuje, nechává dítě u své sestry a vydává se do neznámého světa. Ocitla se na prašných cestách Divokého západu a všude se setkávala pouze s povýšeným a panovačným postojem mužů vůči ženám, které pro ně byly pouze zdrojem ukojení chtíče.

 

Pokouší se začít nový život mezi zlatokopy, kde ji nikdo nezná. Sveze ji obchodník-vetešník Hollander. Vypadá jako dobrák, ale ve skutečnosti je to křivák, který Josephinu prodá dvěma mužům. Josefině se ale podaří uniknout, koupí si mužské šaty a stává se z ní Joe.

 

Starousedlíci ji berou jako nezkušeného mladíčka a dávají jí to najevo nevybíravým způsobem. Pouze jeden z nich, Percy, se Joea zastane, pronajme mu i postel a pomůže sehnat práci stájníka na puncovním úřadě. Dalším krokem k novému životu je to, že se Joe stane pasákem Badgerových ovcí, přičemž si začíná získávat i respekt okolí – jako málokdo vydrží s ovcemi na samotě i v kruté zimě a dobře o ně pečuje. Joe tvrdě pracuje a po pěti letech si koupí farmu. Po čase se spřátelí s Číňanem Tien Ma, kterého zachrání před rasistickými zlatokopy. Číňan u něho zůstává jako sluha, ale brzy odhalí, že Joe je vlastně žena…

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD 

Domácí skóre mírně nad 50 procent, imdb.com téměř 70 procent, údajně jeden ze 100 nejlepších westernů: Bez akčního spádu, bez stříleček, ani převlékací komedie. Zcela jiný pohled na Divoký západ. Tvůrci se soustřeďují zejména na strohý realistický popis života v drsné přírodě a v neméně drsné společnosti. Přidávají tak – na rozdíl od většiny westernů – jiný kámen do mozaiky pravdivějšího obrazu Divokého západu, ale přitom se nezříkají sugestivních obrazů a jemné symboliky. Obdivuhodný výkon Suzy Amisové v obtížné titulní úloze provázejí neméně dobří herci v dalších rolích, výtvarná kamera Declana Quinna a citlivá hudba Davida Mansfielda.

Zadní strana obalu 

Žánr: Western / Drama / Romantický

Země původu: USA

Rok vzniku: 1993

Délka: 116 minut (1:56:15)

Původní název: The Ballad of Little Jo

Světová premiéra: 20. srpna 1993 – USA

Režie: Maggie Greenwald

Scénář: Maggie Greenwald

Produkce: Fred Berner, Ira Deutchman, Anne Dillon, Brenda Goodman, John Sloss

Hudba: David Mansfield

Kamera: Declan Quinn

Střih: Keith Reamer

Kostýmy: Claudia Brown

Společnost: Joco / PolyGram Filmed Entertainment

Natáčeno: Montana, USA

Hrají: Suzy Amis (Josephine ‚Jo‘ Monaghanová), Bo Hopkins (Frank Badger), Ian McKellen (Percy Corcoran), David Chung (Tinman Wong), Heather Graham (Mary Addieová), Rene Auberjonois (Streight Hollander), Carrie Snodgress (Ruth Badgerová), Anthony Heald (Henry Grey), Melissa Leo (Beatrice Greyová), Sam Robards (Jasper Hill), Olinda Turturro (Elvira), Ruth Maleczech (majitelka obchodu), Jeffrey Andrews (Sam), Cathy Haase (paní Addieová), Peadair S. Addie Sr. (pan Addie), Irina V. Passmoore (ruská matka), Michael Ruud (ruský otec), Sasha Pasmur (Nick ve věku 14 let), David Ruben Plowman (Nick ve věku 9 let), Rusty Pegar (Duke Billy), Troy Smith (voják #1), Keith Kamppinen (voják #2), Jenny Lynch (Helen Monaghanová), Vince O’Neil (Amos Monaghan), Dennis McNiven (P. D. Smith the Mortician), Barbara Jean Marsh (paní Dupreeová), Robert Erickson (Jack Wilkins), Sean Murphy (Henry Grey, Jr.), Renee Tafoya (fotografka), Richard Osterman (putovní soudce), Karen Johnson (manželka farmáře), Jaime Crabtree (Joino mimino), Tracy Mayfield (John), Julianne Kirst (Nora Monaghanová), Deborah J. Richard (Mabel), Netha Goodrich (Lucy), Becca Busch (Malá Sue), Jim Dunkin (Lucas Brown), Homer Simon (houslista v Addieho Saloonu), Eryn L. Bent (ruská dívka), a další

Menu DVD 

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1, 2.0 anglicky, česky

Titulky: česky

 

Nastavení zvuku a titulků 

 

Obraz: barevný 4:3 (podle imdb.com 1,85:1)

Bonus: upoutávky na začátku disku, kinohity 2010, pro děti, dále nabízíme