Filmexport Home Video – Válka špionů 4: Kreml vrací úder (SSSR versus Japonsko)

Filmexport Home Video kvůli státnímu svátku možná již v úterý 16. listopadu 2010 vydá další digipack za 99,- Kč, pokračování dokumentů z ruských archivů diskem Válka špionů 4: Kreml vrací úder – SSSR versus Japonsko.

Na počátku 20. století carští zvědové značně podcenili sílu Země vycházejícího slunce. Ruský Dálný východ a Mandžusko bylo doslova zaplaveno tisíci japonských agentů. Jejich úkolem nebylo jen získávat informace od protivníka, ale také mu poskytovat zavádějící informace a dohlížet na ministerstvo zahraničních věcí, veškerý tisk a sovětské občany činné v zahraniční politice. A tak započala válka mezi výzvědnými službami Japonska a Ruska.

Epizody seriálu:

1. díl: Rusko – Japonská válka 1904 – 1905

2. díl: Japonská špionáž za 2. světové války

Japonská válka 1904 – 1905

Na počátku 20. století carští zvědové značně podcenili sílu Země vycházejícího slunce. Ruský Dálný východ a Mandžusko bylo doslova zaplaveno tisíci japonských agentů. Jejich úkolem bylo získat informace o transsibiřské magistrále a čínské východní železnici, ale i zprávy o vojenských přesunech do oblasti Mandžuska. Tyto informace zásadním způsobem napomohly pozdějšímu vítězství Japonska při obléhání ruské námořní základny v Port Arthur.

Japonská špionáž za 2. světové války

Obrovské ztráty, které Japonsko způsobilo Rusku při obléhání ruské námořní základy v Port Arthur, volaly po odplatě. Na počátku 20. let minulého století proto vznikla Spojená státní politická správa OGPU, která byla později přejmenována na NKVD a byla předchůdcem jedné z nejmocnějších zpravodajských služeb na světě – KGB. Hlavním cílem OGPU bylo poskytovat protivníkům zavádějící informace a dohlížet na ministerstvo zahraničních věcí, veškerý tisk a sovětské občany činné v zahraniční politice.

Žánr: Dokument

Země původu: Rusko

Rok vzniku: 2005

Původní název: Krieg der Spione – Der Kreml Schlägt Zurück

Scénář: Alexej Kiričenko, Jelena Prochorova

Režie: Gennadij Gorodnij, Anna Zereteli

© TV Channel Russia, 2005

Délka: 2 x 44 minut

Údaje o DVD neznámé:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 německy, česky

Titulky: žádné

Obraz: barevný PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný