Amercom – Velké bitvy historie (21. díl) – Barbarossa 1941

Vydavatelství Amercom vůči nám nadále zachovává absolutní mlčení, na webu stále inzeruje jako 20. díl nevydanou Midway 1942, co a kdy se tedy chystá za další titul ediční řady Velké bitvy historie můžeme opět jen tipovat dle oznámení na zadní straně předchozího dílu. Předpokládejme tedy, že možná ve čtvrtek 11. listopadu 2010 vyjde další ve fólii společně zatavené DVD a kniha Barbarossa 1941 za 99,90 Kč. A tentokrát nám to vyšlo, titul je na pultech.

Pár předběžných informací z polských zdrojů, kde je tento díl číslem 8 v polské řadě Wielkie Bitwy II Wojny Światowej.

Jedná se o sérii knih, věnovaných nejvýznačnějším bitvám a válečným konfliktům historie (u nás smíchané dvě v Polsku samostatně vycházející řady), která je doplněna o unikátní dokumentární filmy na DVD. Série "Velké bitvy historie" je českou verzí světoznámých edicí "Campaign" a "Essential Histories" britského vydavatelství Osprey Publishing.

V sérii čtenář obdrží popis všech významných bitev a vojenských kampaní historie. V každém čísle naleznete velmi obsáhlou publikaci o cca 100 stranách. Kniha obsahuje podrobnosti a popisy zúčastněných stran, klíčových postav konfliktu a podrobné historické, politické a geografické souvislosti.

Druhou částí každého čísla je pak obsáhlý dokument na DVD.

 

A opět tedy překlad z toho, co uvádějí polské zdroje o dalším díle:

Operace „Barbarossa" – 1942 – Hitlerův úder na SSSR

 

Brzy ráno 22. června 1941 oblohu nad západní hranicí SSSR rozsvítily výbuchy dělostřeleckých granátů a záře ohňů. Zmatené jednotky Rudé armády nebyly schopny klást odpor útoku německých jednotek. Nacistické Německo rozdělilo své armády do tří skupin, pojmenovaných podle hlavních směrů své činnosti – severní, centrální a jižní.

Síla úderu byla tak veliká, že během několika dní byla velká část sovětských jednotek, které početně i technologicky byly nadřazeny jednotkám německým, zcela zničena. Části jednotek se ale podařilo ustoupit na východ, kde vedly tvrdé obranné bitvy, a dokonce se místy podařilo přejít do protiútoku.

Začala kampaň, která se stala začátkem konce "tisícileté" Třetí říše, i když se zpočátku válečné štěstí přiklánělo na stranu favorizovaných Němců.

 

Po vydání lze konstatovat, že jsem se v překladu příliš neodchýlil. Nejprve k DVD, které nese český název Barbarossa – Hitler se obrací k východu.

Invaze do Velké Británie byla odložena na neurčito a Hitler se obrací na východ. 22. června 1941 se do západních oblastí Sovětského svazu začíná valit lavina, jíž Rudá armáda není schopna čelit, a porážka SSSR se zdá být jen otázkou několika týdnů. Německé vrchní velení a Hitler však nejsou zajedno v otázce priorit, do hry navíc vstupuje třeskutá ruská zima. Když se pak z jarního tání začnou německé jednotky topit v blátě a sovětská vojska po sérii porážek dosahují prvních úspěchů, začíná se karta pomalu obracet. Na scéně se objevují nové tanky T-34 a namísto zničených jednotek přicházejí z jakoby nevyčerpatelných sovětských záloh další a další vojáci, odhodlaní všemi prostředky bránit svou vlast proti brutální agresi…

 

Kniha o tradičních 96 stranách se jmenuje Operace Barbarossa – 1941 – Hitler útočí na Sovětský svaz a poměrně překvapivě jsou jejími autory Poláci Michał Fiszer a Jerzy Gruszczyński (Operacja "Barbarossa" 1941). Napsána byla v roce 2009, ilustroval Peter Dennis, překlad PhDr. Jiří Fidler, Ph.D.

 

Časně ráno 22. června 1941 ozářily nebe nad západní hranicí Sovětského svazu záblesky výbuchů bomb a  dělostřeleckých granátů. Na zaskočené sovětské jednotky se snesl uragán německé palby. Německá branná moc byla rozdělena do tří skupin, které postupovaly ve třech hlavních operačních směrech – severním, východním a jižním.

Německý úder byl tak silný, že již po několika dnech byla většina sovětských jednotek (přestože měly nad útočníkem výraznou převahu) zničena a jejich zbytky ustupovaly na východ, přičemž jen občas byly schopny zaujmout obranné pozice nebo přejít do místního protiútoku.

 

Navzodry všem počátečním úspěchům se však sovětsko-německá válka stala pro německou brannou moc i pro celou tzv. tisíciletou říši počátkem jejich konce.

Žánr: Dokument / Válečný

Délka: 48 minut (48:13)

Původní název: Barbarossa – Hitler Turns East

Menu DVD 

Údaje o DVD:

Nastavení zvuku a titulků 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky, polsky

Titulky: česky, polsky

Obraz: barevný/černobílý PAL DVD5

Bonus: žádný