Bontonfilm – Bezstarostná jízda

Nejspíš v balení Cinema Club nabídne Bontonfilm v pátek 12. listopadu 2010 film, u něhož označení kultovní může kdokoli těžko zpochybnit. Svoboda je děvka a my se bezstarostně projíždíme – Bezstarostná jízda za 99,- Kč.

Kultovní film, pilíř žánru road-movie, ve kterém se dva motorkáři vydávají na cestu napříč Amerikou, aby našli skutečný smysl života. Na své nespoutané cestě za vnitřní svobodou potkávají spoustu lidí a míst, setkají se s komunitou hippies, okusí drogy i sex v New Orleans.

 

Dva motorkáři, Billy a Wyatt, zvaný kapitán Amerika, jejichž jména upomínají na dva proslulé psance Divokého západu Wyatta Earpa a Billyho the Kida, právě vydělali nějaké peníze na drogách a tak stočili řidítka svých motorek na východ a vyrazili z horkého Los Angeles do vzdáleného New Orleansu na karneval. A toto je vyprávění o jejich bezstarostné cestě, kde můžeš kdykoli zastavit a dát si práska marihuany, namazat se v provinčním zapadákově nebo se nevázaně pomilovat s místními krasavicemi. Nic nelze předem plánovat a předvídat.

 

Jednou je odmítne nedůvěřivá recepce omšelého motelu, vzápětí snídají s neznámou farmářskou rodinou a náhodný stopař na chvíli odkloní jejich cestu do osamělé komuny jejich spřízněnců. Nová přátelství se tu navazují snadno a nečekaně, a stejně neodvolatelně končí. Tak, jako jejich setkání s mladým právníkem Georgem Hansonem, s nímž společně strávili nějaký čas v cele venkovského vězení, popojeli kus cesty, vykouřili pár cigaret – a pak už byli jen bezmocnými svědky jeho smrti.

Obrazovka z DVD 

Zbyla jim po něm jen kreditní karta, adresa vyhlášeného bordelu a pocity, které nepřekryla ani bouřlivá karnevalová noc. A tak se vydávají na poslední úsek své cesty. Znovu je před nimi svobodná jízda a volná silnice, na niž právě vjíždí dodávka s farmáři, kteří mají o svobodě a toleranci svéráznou představu. Revoltující poselství ze sklonku 60. let dodnes neztratilo svoji výmluvnost a naléhavost.

Obrazovka z DVD 

Film BEZSTAROSTNÁ JÍZDA proslavil Jacka Nicholsona a na filmovém festivalu v Cannes získal cenu za nejlepší film od nového režiséra – Dennis Hopper. Také jeden z prvních filmů, který jako oprovod použil místo speciálně složené hudby výběr osvědčených existujících písní.

Obrazovka z DVD 

"Troufalé a odvážné vyjádření životního stylu 60. let ve filmu, který ve vás vyvolá vzpomínku". – REX REED

Přes 70 procent: Jedinečný film se skvělou atmosférou, kde se vlastně nic neděje. A ta hudba!

Žánr: Drama

Země původu: USA

Rok vzniku: 1969

Délka: 92 minut (1:31:44)

Původní název: Easy Rider

Světová premiéra: 8. května 1996 – Francie (Cannes Film Festival)

Režie: Dennis Hopper

Scénář: Peter Fonda, Dennis Hopper, Terry Southern

Produkce: Peter Fonda, William Hayward, Bert Schneider, Bob Rafelson

Kamera: László Kovács, Baird Bryant

Střih: Donn Cambern

Společnost: Columbia Pictures Corporation / Pando Company Inc. / Raybert Productions

Natáčeno: New Mexico, USA / Louisiana, USA / Kalifornie, USA / Arizona, USA, Utah, USA

Hrají: Peter Fonda (Wyatt), Dennis Hopper (Billy), Antonio Mendoza (Jesus), Phil Spector (Spojka), Mac Mashourian (Ochránce), Warren Finnerty (rančer), Tita Colorado (rančerova žena), Luke Askew (cizinec na dálnici), Luana Anders (Lisa), Sabrina Scharf (Sarah), Sandy Brown Wyeth (Joanne), Robert Walker Jr. (Jack), Robert Ball, Carmen Phillips, Ellie Wood Walker, Michael Pataki, Jack Nicholson (George Hanson), George Fowler Jr. (stráž), Keith Green (šerif), Hayward Robilard (kočičí muž), Arnold Hess Jr. (zástupce), Buddy Causey Jr. (zákazník #1), Duffy Lafont (zákazník #2), Blase M. Dawson (zákazník #3), Paul Guedry Jr. (zákazník #4), Suzie Ramagos (dívka #1), Elida Ann Hebert (dívka #2), Rose LeBlanc (dívka #3), Mary Kaye Hebert (dívka #4), Cynthia Grezaffi (dívka #5), Colette Purpera (dívka #6), Toni Basil (Mary), Karen Black (Karen), Lea Marmer (madam), Cathé Cozzi (tanečnice), a další

Menu DVD 

Údaje o DVD:

Výběr kapitol 

Zvuk: mono anglicky, česky, maďarsky

Titulky: česky, anglicky, maďarsky, bulharsky, chorvatsky, slovinsky

 

Zvukové stopy 

 

Titulky 

 

Obraz: barevný/černobílý PAL DVD9 16:9 (podle imdb.com 1,85:1)

Bonus: žádný

Standardní přehrávač v PC (WMP) se na disku sesypal a z důvodů ochrany autorských práv ho odmítl přehrávat. Bylo nutno použít alternativní program (v mém případě SMPlayer).