DVD edice – O Ječmínkovi

Postupně dozajista frekvence sezonních titulů zhoustne, i DVD edice s neznámým konkrétním datem vydání chystá na prosinec osvědčený pohádkový žánr a nabídne O Ječmínkovi za 49,- Kč. Pohádka na motivy hanácké pověsti o chlapci, který se narodil v obilném poli a vydal se zastavit krutovládu svého otce. Dobrá vůle a láska zvítězí. Vyšlo ve čtvrtek 2. prosince 2010.  

 

Turecké nebezpečí nemusí být to největší – pozor na víly se zlými úmysly!

Jan, pán z Chropyně, jehož moc a bohatství sice nebyly veliké, si oblibu u šlechticů si získal svou chrabrostí a vítězstvím nad tureckými hordami. A právě v okamžiku, kdy se vracel z turecké bitvy, uviděl stát v řece prostou, ale krásnou dívku Marínu, do které se okamžitě zamiloval a rozhodl se, že si ji vezme za ženu.

Pohledný a statný Jan se ale líbí také zlé víle Plevelici. Ta žila společně s Dobrou vílou polí a mladičkou vílou Chrpkou v lukách a polích úrodné Hané. Plevelice si umínila, že Jana musí dostat za každou cenu, aby tak získala znovu své mládí a krásu.

Uplynul čas a na zámku se odbývala svatba. Ale už během ní se věci začnou komplikovat. Zlá víla v podobě krásné komtesy dělá vše pro to, aby Jana podřídila své moci. Ve chvíli, kdy vznešení i prostí hosté s radostí blahopřáli šťastným novomanželům, přihnal se do zámku s poselstvím od zemského sněmu pánů hrabě Radslav. Přinesl Janovi zprávu, že byl po smrti starého vladaře zvolen novým markarbětem Moravy.

Plevelice vchází do zámecké síně ve chvíli, kdy biskup předává Janovi nejen symboly jeho moci, ale také zprávu o nových nájezdech Turků. Jan slibuje, že svoji zemi ubrání a s milovanou ženou přinese lidu klid a štěstí.

Jenže pod zlým vlivem Janova láska k Maríně bledne. Ta před narůstající zlobou svého manžela utíká ze zámku. Narodí se jí chlapec, který dostane jméno Ječmínek. Čím víc se s ním Marína ukrývá, tím hlasitěji se ke slovu dostávají báchorky o dobrotě malého následníka a o jeho nadpřirozených schopnostech. Ve chvíli, kdy se otec Jan setká se svým synkem, všechna zlá kouzla pominou a do kraje zlatavých polí přijde znovu dobrá vůle a láska.

Hodnocení průměrné, kritikům nesedí umístění děje legendy do doby slunného baroka.

Zadní strana obálky 

Žánr: Dětský / Pohádka

Země původu: Česká republika

Rok vzniku: 2003

Délka: 61 minut

Režie: Milan Cieslar

Asistent režie: Biser Arichtev

Pomocná režie: Zuzana Pražáková

Scénář: Jan Jílek

Dramaturgie: Naděžda Urbášková, Marča Arichteva, Karel Spurný

Produkce: Ljuba Pašková, Hana Milá, Vladimíra Kopecká  

Výprava: Marie Schmidtová, Pavel Radč

Hudba: Jiří Pavlica

Kamera: Martin Kubala

Asistent kamery: David Karas, Václav Stuchlý

Střih: Radek Duda, Jan Hrdý, Tomáš Simper, Milan Cieslar

Kostýmy: Zdeňka Macurová, Irena Fojtášková, Alena Schäferová

Zvuk: František Rampa

Architekt: Petr Fořt

Masky: Jana Radilová

Choreografie: Ladislava Košíková, Václav Lux

Hrají: Ester Geislerová (Marina), Petr Vondráček (Jan), Radim Drexler (Ječmínek – mluví Marek Cieslar), Linda Rybová (komtesa), Anna Cónová (víla Plevelice), Kamila Magálová (dobrá víla polí – mluví Ilona Svobodová), Ivana Stejskalová (víla chrpka), Jana Bernášková (Andreska), Jan Malér (Hynek), Petr Štěpán (hrabě Radslav), Pavel Rímský (Správčí), Dušan Škubal (dráb Hlavizna), Stanislav Šárský (biskup), Veronika Forejtová (Vařéková), František Řehák (Vařéka), Vladislav Georgiev (krejčí), Hradišťan, a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící

Obraz: barevný PAL 16:9

Bonus: