MagicBox – Harry Potter a Kámen mudrců

Harry Potter – naše nová celebrita…. Počínaje sobotou 13. listopadu 2010 startuje MagicBox stánkovou řadu DVD s příběhy kouzelníka Harryho Pottera a jeho přátel, za nestánkovou cenu 199,- Kč. První díl má název Harry Potter a Kámen mudrců, na stáncích je k dostání bohužel pouze v jednodiskové verzi. 

Série filmů na DVD přichází do trafik právě v době, kdy se do našich kin chystá premiéra poslední části této ságy. Autorkou příběhů o chlapci, který "zůstal naživu", je britská spisovatelka J. K. Rowlingová, první kniha vyšla v roce 1997. Celá série se stala celosvětovým fenoménem, stejně jako filmy, které byly na motivy knih pod přísným dozorem autorky natočeny. 

Harry Potter a Kámen mudrců měl v českých kinech premiéru 14. února 2002.

Harry Potter se v den svých jedenáctých narozenin dozvídá, že je osiřelým synem dvou velkých kouzelníků a sám má magické schopnosti. Na Škole čar a kouzel v Bradavicích se Harry mimo jiné naučí hrát famfrpál na létajícím koštěti a sehraje vzrušující šachovou partii s živými figurami, aby se mohl postavit černokněžníkovi, který je odhodlán ho zahubit. 

 

Před deseti lety položili čarodějové Brumbál, Hagrid a McGonagallová na práh domu Vernona a Petunie Dursleyových malé miminko s jizvou na čele. Je to malý Harry Potter, syn Petuniiny zemřelé sestry. Dursleyovi se o něj sice postarají, na rozdíl od vlastního syna Dudleho mu však neprojevují příliš lásky. Když se Harrymu blíží jedenácté narozeniny, zjistí ke svému překvapení, že dokáže mluvit s hadem. A potom, v den Harryho jedenáctých narozenin, se na prahu objeví čaroděj Hagrid, který chlapci doručí narozeninový dort a dopis. Harry se dozví, že jeho rodiče byli čarodějové a nezahynuli při obyčejné autonehodě, ale v boji se zlým čarodějem Voldemortem. Jizvu na čele si Harry odnesl z tohoto boje.

Nyní má právo nastoupit do učení ve Škole kouzel a čar v Bradavicích. Hagrid pomůže Harrymu nakoupit školní pomůcky včetně kouzelnické hůlky a potom ho pošle na nádraží, kde z tajného nástupiště 9 ¾, kam se vchází zdí, odjíždí expres do Bradavic. Ve vlaku se Harry skamarádí s novými spolužáky, sympatickou Hermionou a dobráckým Ronem. Spolu s nimi se pak v Bradavicích dostane do prestižní koleje Nebelvíru, kterou má na starost profesorka McGonagallová. Harry se postupně seznamuje s dalšími spolužáky, s prostředím školy, s několika místními strašidly, s ředitelem Brumbálem a samozřejmě s dalšími profesory. Neoblíbeným profesorem Snapem, který učí lektvary, koktavým Quirellem, který učí obranu proti černé magii, madam Hochoovou, která učí létání na koštěti. Harry, který má pro létání zvláštní talent, se stane novým chytačem nebelvírského famfrpálového mužstva.

Během zápasu mezi Nebelvírem a Zmijolezem Harrymu někdo začaruje koště a Hermiona, která vidí profesora Snapa mumlat zaklínadla, mu vlastním kouzlem podpálí plášť. Po vyhraném zápase čeká žáky Vánoční volno, kterého Harry, Ron a Hermiona využijí k pátrání po tajemství, které v podzemí školy střeží trojhlavý pes. Zjistí, že se týká alchymisty Nicolase Flamela, který kdysi vyrobil kámen mudrců, s jehož pomocí je možné získat Elixír života. A právě ten se snaží získat čaroděj Voldemort, aby s jeho pomocí získal zpět tělo a sílu, o kterou ho připravilo střetnutí s Harrym a jeho rodiči. Děti jsou přesvědčeny, že profesor Snap je jeho přisluhovačem a chce pro něj získat kámen mudrců. Když trojici na jedné z výprav napadne v Zapovězeném lese Voldemortův přízrak, rozhodnou se děti zabránit jeho plánům a vydají se na nebezpečnou výpravu do podzemí, kde je čeká řada nebezpečí, nástrah, zlých kouzel a také nejedno překvapení. 

 

Žánr: Fantasy / Dobrodružný / Rodinný / Mysteriózní

Země původu: Velká Británie / USA

Rok vzniku: 2001

Původní název: Harry Potter and the Sorcerer´s Stone
Délka: 147 minut

Světová premiéra: 4. listopadu 2001 – Velká Británie

Kinopremiéra v ČR: 14. února 2002
Režie: Chris Columbus

Námět: J. K. Rowlingová
Scénář:
Steve Kloves
Produkce:
Todd Arnow, Michael Barnathan, Chris Columbus, Paula DuPré Pesman, Duncan Henderson, David Heyman, Mark Radcliffe, Tanya Seghatchian
Hudba:
John Williams

Kamera: John Seale

Střih: Richard Francis-Bruce

Kostýmy: Judianna Makovsky

Společnost: Warner Bros. Pictures / Heyday Films / 1492 Pictures

Natáčeno: Alnwick Castle, Alnwick, Northumberland, Velká Británie / Australia House, Strand, Londýn, Velká Británie / Black Park, Iver Heath, Buckinghamshire, Velká Británie / Bodleian Library, Broad Street, Oxford, Oxfordshire, Velká Británie / Christ Church College, St Aldate’s, Oxford, Oxfordshire, Velká Británie / Divinity School, Bodleian Library, Broad Street, Oxford, Oxfordshire, Velká Británie / Duke Humfrey’s Library, Bodleian Library, Broad Street, Oxford, Oxfordshire, Velká Británie / Durham Cathedral, Durham, County Durham, Velká Británie / Glen Nevis, Fort William, Highland, Skotsko, Velká Británie / Glenfinnan Viaduct, Fort William, Highland, Skotsko, Velká Británie / Gloucester Cathedral, Gloucester, Gloucestershire, Velká Británie / Goathland Station, Goathland, North Yorkshire, Velká Británie / Harrow School, Harrow, Middlesex, Velká Británie / King’s Cross Station, King’s Cross, Londýn, Velká Británie / Lacock Abbey, Lacock, Wiltshire, Velká Británie / Leadenhall Market, Lime Street, Broadgate, Londýn, Velká Británie / London Zoo, Regent’s Park, Londýn, Velká Británie / Pedestrian Bridge, York Station, York, North Yorkshire, Velká Británie / Pickering Station, Pickering, North Yorkshire, Velká Británie / Picket Post Close, Martin’s Heron, Bracknell, Berkshire, Velká Británie / St. Pancras Station, St. Pancras, Londýn, Velká Británie / West Highland Railway Line, Skotsko, Velká Británie
Hrají:
Daniel Radcliffe (Harry Potter), Rupert Grint (Ron Weasley), Emma Watson (Hermiona Grangerová), Richard Harris (Albus Brumbál), Maggie Smith (Minerva McGonagallová), Robbie Coltrane (Rubeus Hagrid), Alan Rickman (Severus Snape), Ian Hart (Quirinus Quirell), Tom Felton (Draco Malfoy), Richard Griffiths (Vernon Dursley), Fiona Shaw (Petunie Dursleyová), Harry Melfing (Dudley Dursley), John Hurt (Ollivander), Matthew Lewis (Neville Longbottom), Warwick Davis (Filius Kratiknot), John Cleese (Skoro bezhlavý Nick), Julie Walters (Molly Weasleyová), Richard Bremmer (Lord Voldemort), Bonnie Wright (Ginny Weasleyová), Chris Rankin (Percy Weasley), James Phelps (Fred Weasley), Oliver Phelps (George Weasley), a další

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, česky

Titulky: české, anglické, slovenské

 

 

Obraz: barevný PAL 16:9 (2,35:1)

Bonus: herci a tvůrci, upoutávka, filmová upoutávka

 

Původní dvoudiskové vydání obsahovalo na bonusovém disku toto: 

Úžasná říše spediálních bonusů, kde kouzelné zážitky pokračují. Vstupte do Bradavic Velkou síní a budete přeneseni do školy a dále. Nejprve zajděte do Příčné ulice pro základní kouzelnické potřeby k Ollivanderům, do Soví velkoprodejny Mžourov a do Gringottovic banky. Prozkoumejte společenskou místnost, Velkou síň a Harryho pokoj po trase, kterou si sami určíte. Navštivte knihovnu, kde knihy křičí, obrazy mluví, duchové se procházejí a najdete knihu plnou překvapivých okamžiků. Zajdete ho učebny a připravíte lektvar nebo sestavíte zaříkadlo v řeči, kterou hovoří Harry a jeho přátelé. Dozvíte se něco o Famfrpálu a chytíte Zlatonku. Hledejte Zrcadlo z Erisedu a podívejte se, po čem touží vaše srdce…

Pro ty, kteří používají PC jednotku DVD-ROM:

Nechte se zařadit. Přijměte zprávy od sovy. Sbírejte kouzelnické karty. Vylepšete svou cestu Bradavicemi. Upravte svůj počítač pomocí funkcí, které si můžete sami stáhnout. Vyzkoušejte hry Harry Potter a mnoho jiného.