Vapet – Hodný, zlý a divný

Všelijakých variací na známá a zavedená jména jsme zažili hodně, ostatně i Vapet nabídl nedávno jeden takový film, k němuž se dokonce brzy dočkáme pokračování. V pondělí 15. listopadu 2010 to bude opět jeden takový, jihokorejský Hodný, zlý a divný za 99,- Kč (dostupný obal opět nese cenu jen 69). Jeho název dozajista znalcům netřeba vysvětlovat.

Hodný – lovec lidí a nájemný vrah, který vyslídí každého zločince a inkasuje vypsanou odměnu.

Zlý – nelítostný šéf banditů, který jde za svým cílem doslova přes mrtvoly. Nemůže strpět, aby byl on tím druhým, chce být ve všem první.

Divný – vlakový lupič, který má o dost víc štěstí než rozumu a k tomu devět životů.

 

Ve hře je mapa k pokladu. Čím více lidí se o ní dovídá, tím divočejší jsou přestřelky kvůli snaze o její získání. Kdo se mapy zmocní, nemá ale zdaleka vyhráno. V patách mu bude japonská armáda, čínští bandité i korejští pistolníci. Je vůbec v lidských silách uniknout davu pronásledovatelů, najít poklad a přežít? Kdo je vlastně dobrý, kdo špatný a kdo divný?

 

Komerční hit roku a z hlediska divácké návštěvnosti desátý nejúspěšnější film v dějinách jihokorejské kinematografie navazuje na tradici tzv. mandžuských westernů. Tato v zahraničí neznámá a v Koreji zapomenutá kategorie označuje snímky zasazené do prostředí Mandžuska ve třicátých letech dvacátého století, které tematicky odpovídaly americkým westernům.

Přes 70 procent: Skvělá pocta Sergiovi. Efektní adrenalinová videoklipová postmoderna. Ulítlá akční přestřelka se slušnou dávkou nadhledu.

Zadní strana obalu 

Žánr: Akční / Dobrodružný / Western

Země původu: Jižní Korea

Rok vzniku: 2008

Délka: 125 minut (2:04:33)

Původní název: Joheunnom nabbeunnom isanghannom / The Good, the Bad, the Weird

Světová premiéra: 24. května 2008 – Francie (Cannes Film Festival)

Kinopremiéra v ČR: 26. června 1992

Režie: Ji-woon Kim

Scénář: Ji-woon Kim, Min-suk Kim

Produkce: Jae-Won Choi, Joon H. Choi, Kim Joo-Sung, Jung-hwa Kim, Miky Lee, Sang-Yong Lee, Woo-sik Seo

Hudba: Dalparan, Yeong-gyu Jang

Kamera: Mo-gae Lee, Seung-Chul Oh

Střih: Nam Na-Young

Kostýmy: Choi Eui-Yeong, Yu-Jin Gweon

Společnost: Barunson / CJ Entertainment / Cineclick Asia / Grimm Pictures

Hrají: Kang-ho Song (Yoon Tae-goo / Divný), Byung-hun Lee (Park Chang-yi / Zlý), Woo-sung Jung (Park Do-won / Hodný), Je-mun Yun (Byung-choon), Seung-su Ryu (Man-gil), Young-chang Song (Kim Pan-joo), Byung-ho Son (Seo Jae-sik), Dal-su Oh (posel pro Kim Pan-joo), Cheong-a Lee (Song-yi), Kwang-il Kim (Dva meče), Dong-seok Ma (Medvěd), Kyeong-hun Jo (Doo-chao), Hang-soo Lee (Karemaru), Hyun Joong Kang (vůdce gangu), Sung-min Lee (Chef), Chang-sook Ryu (stařena), Seo-won Oh (Číňanka), Ji-won Uhm (Na-yeon), a další

Menu DVD 

Údaje o DVD:

Výběr kapitol 

Zvuk: Dolby Digital 5.1 korejsky, česky

Titulky: česky

 

Nastavení zvuku a titulků 

 

Obraz: černobílý / barevný PAL DVD9 16:9 (podle imdb.com 2,35:1)

Bonus: z natáčení, minifilmy o filmu, ozvěny z Cannes, rozhovory

Bonusy