Blesk pro ženy – Božská Julie

Byť v řadě DVD s logem Blesku pro ženy, kterou připravuje Hollywood Classic Entertainment, došlo k odklonu od produkce BBC, kvalita zatím zůstává. 22. listopadu 2010 to bude z nabídky SPI International za 59,- Kč koprodukční Božská Julie. Opojná kombinace rozpustilé komedie a důvtipného dramatu.

Anglického romanopisce, dramatika, autora povídek a cestopisů W. Somerseta Maughama (1874-1965) kritici často srovnávají pro jeho vytříbený, úsporný styl a cynický až rezignovaný tón s Guyem de Maupassantem. Úspěch získal jako břitký satirik, schopný přesně pojmenovat neduhy postkoloniálního světa. V románu Theatre, známém u nás jako Julie, ty jsi kouzelná (1937), se obrátil k divadelnímu prostředí.

Exkluzivita tématu, romantická zápletka, lehký konverzační tón a hlavně přesná psychologická kresba hlavní hrdinky, to vše vybízí k dramatizaci či k filmovému zpracování. Velmi známá je divadelní hra Marca Gilberta Sauvajona a Guye Boltona a stejnojmenný snímek Alfreda Weidenmanna Julie, ty jsi kouzelná (1962) s Lilli Palmerovou a Charlesem Boyerem.

Nejnovější verzi realizoval pod českým titulem Božská Julie poněkud překvapivě István Szabó. Scénář pro film adaptoval držitel Oskara, Ronald Harwood (Pianista). V hlavní roli Anette Bening jako půvabná a okouzlující herečka Julia Lambert.

V Londýně 1938 je slavná herečka Julia Lambert na vrcholu – jak po fyzické stránce, tak i z hlediska kariéry. Její úspěšná divadelní kariéra a její manželství s pohledným impresáriem Michaelem Gosselynim pomalu zabředává do šedi běžných dnů a přestává ji naplňovat. Julia touží po změně, rozruchu a jiskření, po novém impulzu.

Znenadání vstoupí do jejího života Tom Fennell, mladší muž, který je jejím velikým obdivovatelem. Tomova bezprostřednost a nadšení jsou pro Julii neodolatelné, a tak se rozhodne poddat tomuto vášnivému dobrodružství, který je nejlepším lékem na krizi středního věku. Život se pro ni stane najednou zajímavější a vzrušující, dokud se ji mladý milenec nepokusí bezcitně degradovat do vedlejší role. Najde si totiž brzy za ni mladší náhradu z branže.

Hvězda se musí s ponížením nějak vypořádat. Zvolí k tomu zbraně, jež ovládá nejlépe: profesionalitu, ženskou zralost a zejména ženskou lest. Zbaví se tak konkurentky ne úplně čestným způsobem, ale tak už to v životě a u divadla zvlášť zkrátka chodí. Jednoho večera Julia všechny přesvědčí, že je daleko lepší herečka, než si mohou představit.

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obálka je stručná:

Vášeň. Posedlost. Odplata.

Příběh milostného poblouznění a odplaty je umístěn do divadelního prostředí Londýna 30. let. Úspěch a sláva vládnoucí divy Julie Lambert (Annette Bening) pomalu uvadají. Aby unikla nudné šedi svého života, vrhá se do náručí mladičkého Američana Toma, který je jejím nejoddanějším fanouškem. Když si uvědomí, že Tom je kariérista, který ji jen využívá, vymyslí Julia rafinovanou pomstu…

Hodnocení mírně nad 70 procent: Vtipný scénář, úžasná herečka, grandiózní finále.

Zadní strana obálky

Žánr: Komedie / Drama / Romantický

Země původu: Kanada / USA / Maďarsko / Velká Británie

Rok vzniku: 2007

Délka: 100 minut (1:399:27)

Původní název: Being Julia / Csodálatos Júlia

Světová premiéra: 3. září 2004 – USA (Telluride Film Festival)

Kinopremiéra v ČR: 7. dubna 2005

Režie: István Szabó

Námět: W. Somerset Maugham (román „Theatre“ – Julie, ty jsi kouzelná)

Scénář: Ronald Harwood

Produkce: Sandra Cunningham, Robert Lantos, Mark Milln, Mark Musselman, Marion Pilowsky, Julia Rosenberg, Kevan Van Thompson

Hudba: Mychael Danna

Kamera: Lajos Koltai

Střih: Susan Shipton

Kostýmy: John Bloomfield

Společnost: Serendipity Point Films / First Choice Films / Hogarth Productions / Myriad Pictures

Natáčeno: Budapešť, Maďarsko / Velká Británie / Jersey, Normanské ostrovy / Kecskemét, Maďarsko / Londýn, Velká Británie

Hrají: Michael Gambon (Jimmy Langton), Annette Bening (Julia Lambert), Leigh Lawson (Archie Dexter), Shaun Evans (Tom Fennel), Mari Kiss (sekretářka pana Gosselyna), Jeremy Irons (Michael Gosselyn), Ronald Markham (Butler), Terry Sachs (šofér), Catherine Charlton (slečna Phillipsová), Juliet Stevenson (Evie), Miriam Margolyes (Dolly de Vriesová), Max Irons (poslíček), Andrew Paton Story Busher (zpěvák), George Lang (Antoine), Michael Culkin (Rupert), Marsha Fitzalan (Florence), Bruce Greenwood (Lord Charles), Denzel Sinclaire (zpěvák a pianista), Julian Richings (pan Turnbull), Tom Sturridge (Roger Gosselyn), Sheila McCarthy (Grace Dexterová), Lucy Punch (Avice Crichtonová), Teresa Churcher (Cynthia), Rosemary Harris (paní Lambertová, matka Julie), Rita Tushingham (teta Carrie), Maury Chaykin (Walter Gibbs), István Komlós (nápověda v budce), Bruce Anderson (prodavač v klenotnictví), Bryan Burdon (Busker ‚Chamberlain‘), Alison Jiear (zpěvačka), a další

Menu DVD

Údaje o DVD:

Výběr kapitol

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, česky

Titulky: česky

Nastavení zvuku a titulků

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9 (1,85:1)

Bonus: z natáčení (8:57 anglicky), vystřižené scény (5:04 anglicky)

Bonusy