Amercom – Velké bitvy historie (22. díl) – Trafalgar 1805

Vydavatelství Amercom v ediční řadě Velké bitvy historie pokračuje dalším dílem, další ve fólii společně zatavené DVD a kniha Trafalgar 1805 za 99,90 Kč vyšlo ve čtvrtek 25. listopadu 2010.

Opět pár předběžných informací z polských zdrojů, kde je tento díl číslem 18 v polské řadě Wielkie Bitwy Historii. Česká verze stránek vydavatele zůstává stále v hluboké minulosti.

Jedná se o sérii knih, věnovaných nejvýznačnějším bitvám a válečným konfliktům historie (u nás smíchané dvě v Polsku samostatně vycházející řady), která je doplněna o unikátní dokumentární filmy na DVD. Série "Velké bitvy historie" je českou verzí světoznámých edicí "Campaign" a "Essential Histories" britského vydavatelství Osprey Publishing.

V sérii čtenář obdrží popis všech významných bitev a vojenských kampaní historie. V každém čísle naleznete velmi obsáhlou publikaci o cca 100 stranách. Kniha obsahuje podrobnosti a popisy zúčastněných stran, klíčových postav konfliktu a podrobné historické, politické a geografické souvislosti.

Druhou částí každého čísla je pak obsáhlý dokument na DVD.

A opět tedy překlad z toho, co uvádějí polské zdroje o dalším díle:

Bitva u Trafalgaru 1805

Bitva u Trafalgaru byla jen jednou z epizod v námořním konfliktu mezi Británií a Francií, který začal v roce 1793 a skončil v roce 1815. Měla však rozhodující vliv. Projevila se v ní nejen síla samotného britského námořnictva, ale také význam této země jako hlavního účastníka ve válce.

Tato námořní bitva je jednou z největších v dějinách a během ní naposledy bojovaly spolu flotily lodí postavených ze dřeva. Během několika hodin viceadmirál Horatio Nelson jednou provždy zničil hrozbou francouzské invaze do Velké Británie a zajistil své zemi bezpečnost na moři za dalších sto let.

Vadou na tomto skvělém vítězství byla smrt samotného Nelsona, ale na druhé straně tato skutečnost pomohla stvořit legendu, která trvá dodnes.

Detektivové na bitevním poli

Osudová chyba u Trafalgaru 

DVD patří do řady Detektivové na bitevním poli a dokument nese název Osudová chyba u Trafalgaru.

Rozhodující vítězství viceadmirála lorda Nelsona nad spojenými loďstvy Francie a Španělska ze dne 21. října 1805 zůstává jedním z největších námořních triumfů historie. 27 britských a 33 francouzsko-španělských lodí svedlo toho dne u mysu Trafalgar impozantní a nemilosrdný čtyřhodinový boj. Vítězstvím si Británie zajistila bezpečnost před hrozbou Napoleonovy invaze. Nepřítel byl rozdrecn díky Nelsonově brilantní taktice, inspirujícím vojevůdcovským kvalitám, v důsledku vynikajícího výcviku a morálních vlastností britských posádek. Toto brutální střetnutí představuje nejen poslední velkou bitvu vybojovanou ve věku plachet, ale zahajuje také století britské námořní nadvlády.  

 

Kniha jako obyvkle o 96 stranách nese titul Trafalgar 1805 – Nelsonovo vrcholné vítězství (Trafalgar 1805 – Nelson´s Crowing Victory), je z roku 2005, autorem je Gregory Fremont-Barnes, ilustrace Christia Hook. Překlad Leonid Křížek, odborná korektura Mgr. Jiří Kovařík, jazyková korektura Mgr. Zuzana Mangirasová.   

Žánr: Dokument / Válečný

Délka: 49 minut (48:57)

Původní název: Battlefield Detectives: Trafalgar´s Fatal Flaw

Menu DVD 

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky, polsky

Titulky: česky, polsky

 

Nastavení zvuku a titulků 

 

Obraz: barevný PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný