Bontonfilm – Francouzská spojka 2: Dopadení

Ediční řada Cinema Club v podání Bontonfilmu v pátek 26. listopadu 2010 dokončí načaté a nabídne pokračování Francouzská spojka 2: Dopadení za 99,- Kč. Vzdorovat narkomafii jde jen těžko, když vás naučí na drogy.

Gene Hackman zopakoval svůj Oscarový výkon v roli Popeye Doyla, otrlého newyorského detektiva, který chce zničit francouzský gang pašující narkotika.

Jimmy Doyle, přezdívaný Pepek a jeho kolegové zachytili v roce 1970 největší zásilku heroinu, jaká kdy byla propašována do Spojených států. Nyní se on a jeho parťák Buddy Russo při rutinní práci v Brooklynu dostanou na stopu další připravovaného obchodu s heroinem.

Obrazovka z DVD 

Pepek Doyle přijíždí do Francie, do Marseille, kde se hlásí u komisaře Henryho Barthelemyho. Ten se ovšem netají svou nelibostí z přítomnosti amerického detektiva. Dá mu jasně najevo, že jeho americké metody nejsou ve Francii vítány a zakáže mu dokonce nosit zbraň. Svým zápalem a nasazením Doyle při první akci, které se účastní, nevědomky zaviní smrt policisty, který na případu pracoval v utajení, je přeřazen na obyčejnou bezvýznamnou práci, ale vzápětí je sám unesen a skončí v zajetí svého dávného nepřítele Charniera.

Obrazovka z DVD 

Ten chce vědět, co všechno Doyle ví o chystaném obchodu, policista mu však nic neřekne. Únosci začnou spoutanému policistovi píchat heroin a postupně z něj udělají těžce závislého narkomana. Ten potom velmi ochotně odpovídá na všechny otázky, jen aby dostal další dávku. Když Charnier zjistí, že policisté o jeho plánech nevědí nic, rozhodne se Doyla zbavit, protože rozsáhlé a dosud bezvýsledné pátrání po zmizelém Američanovi mu komplikuje přípravy chystaného obchodu. Píchne mu smrtící dávku heroinu a vyhodí ho na ulici před policejní stanicí.

Obrazovka z DVD 

Díky včasnému lékařskému zásahu je sice Doyle zachráněn, zůstává však těžkým narkomanem. S pomocí Barthelemyho se svým návykem bojuje a zotavuje se. Během jedné pochůzky po městě zahlédne dům, ve kterém byl vězněn a podaří se mu chytit jednoho ze svých únosců.

Brutálně z něj vytluče informaci, která by ho dovedla k Charnierovi a heroinu. Policie obklíčí v přístavu dok, kde se Charnierovi muži chystají ukrýt do jedné z lodí drogy. Jsou však prozrazeni dřív, než stačí zasáhnout a při následné přestřelce se většině gangsterů podaří uprchnout i drogami. Doyle přitom zachrání život Barthelemymu. Vzápětí se však dozví, že pro své pracovní metody je ve Francii nežádoucí a má do 24 hodin opustit zemi. Zdá se, že Charnier znovu unikne…

Drsná akce, vynikající herecké výkony a realisticky živé zasazení příběhu, dělá z filmu skvělé pokračování brilantního originálu.

O něco méně, než první část, od 70 až k 80 procentům: Francie není jen sladká. Dost kvalitní pokračování.

Žánr: Akční / Krimi / Drama / Thriller

Země původu: USA

Rok vzniku: 1975

Délka: 115 minut (1:54:25)

Původní název: French Connection II

Světová premiéra: 18. května 1975 – USA, New York

Režie: John Frankenheimer

Scénář: Alexander Jacobs, Robert Dillon, Laurie Dillon, Pete Hamill

Produkce: Robert L. Rosen

Hudba: Don Ellis

Kamera: Claude Renoir

Střih: Tom Rolf

Společnost: Twentieth Century Fox Film Corporation

Natáčeno: Marseille, Bouches-du-Rhône, Francie

Hrají: Gene Hackman (Jimmy Doyle), Fernando Rey (Alain Charnier), Bernard Fresson (Barthélémy), Philippe Léotard (Jacques), Ed Lauter (generál Brian), Charles Millot (Miletto), Jean-Pierre Castaldi (Raoul), Cathleen Nesbitt (stará dáma), Samantha Llorens (Denise), André Penvern (barman), Reine Pratová (dívka na pláži), Raoul Delfosse (holandský kapitán), Ham-Chau Luong (japonský kapitán), Jacques Dynam (inspektor Genevoix), Malek Kateb (Alžířan), Pierre Collet (starý prosík), Alexandre Fabre (mladý inspektor), Jean-Pierre Zola (tlustý policajt), Manu Pluton (zavražděný Arab), a další

Menu DVD 

Údaje o DVD:

Výběr kapitol 

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, mono česky, 2.0 maďarsky, 5.1 polsky voice-over, 5.1 rusky voice-over

Titulky: česky, anglicky, estonsky, litevsky, lotyšsky, chorvatsky, slovinsky, maďarsky, polsky, srbsky, rusky, ukrajinsky

 

Nastavení zvuku a titulků 

 

Další titulky 

 

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9 (podle imdb.com 1,85:1)

Bonus: žádný