MagicBox – Harry Potter a Vězeň z Azkabanu

V sobotu 27. listopadu 2010 máme na stáncích další DVD od MagicBoxu, pokračování příběhů kouzelníka Harryho Pottera a jeho přátel. Film Harry Potter a Vězeň z Azkabanu je možné pořídit na stáncích za 199,- Kč. Bradavice se otevírají potřetí… A opět bohužel pouze v poloviční jednodiskové edici.

Film Harry Potter a Vězeň z Azkabanu měl v českých kinech premiéru 10. června 2004.

Třetí rok v Bradavicích přináší spoustu zábavy a nové výzvy. Harry se seznámí s Klofanem, naučí se bránit proti bubákům a dokonce vrátit čas. Ale kromě zábavy příchází i nebezpečí. Smrtonosní Mozkomorové se vznáší kolem Bradavic a spojenec Toho, jehož jméno nesmíme vyslovit vnikl až na školní pozemky. Šílený Sirius Black unikl z Azkabanu a jde po Harrym.

Třináctiletý Harry Potter tráví jen nerad další léto u svých vzdálených příbuzných, rodiny Dursleyových. Musí se chovat vzorně a nevěnuje se žádným kouzlům. To trvá ovšem pouze do doby, než přijede na návštěvu sestra strýce Vernona teta Marge. Teta Marge byla na Harryho vždy mimořádně zlá. Tentokrát zašla tak daleko, až se nakonec jeho zásluhou „náhodně“ nafoukla jako obrovský balón a odletěla. Harry se obává trestu od tety a strýce a zákazu z Bradavice a z Ministerstva kouzel, které studentům přísně zakazuje používat kouzel mimo kouzelný světem, a proto v noci uteče.

Vzápětí nato nastoupí Harry do „záchranného autobusu“, třípatrového fialového vozidla, které ho dopraví do hospody Děravý kotel. Po příjezdu se Harry setká s ministrem kouzel Korneliem Popletalem, který ho překvapivě nepotrestá za jeho pochybné čáry. Namísto trestu trvá pouze na tom, aby Harry před svým návratem do Bradavice zůstal jednu noc v Děravém kotli.

Nakonec se ukáže, že ministr Popletal Harryho nevyloučil ze školy proto, že z vězení z Azkabadu utekl záhadný a nebezpečný čaroděj Sirius Černý. Ten byl podle legend zodpovědný za přivedení lorda Voldemorta k Harryho rodičům a za jejich následnou smrt. Nyní lord usiluje i o zabití Harryho. Jediným bezpečným místem pro Harryho tudíž zůstává Bradavice.

Aby však nebylo všem hrůzám konec, hostí Bradavice hrozivé azkabanské stráže zvané mozkomoři. Ti jsou umístěni ve škole, aby chránili Harryho a další studenty před černým čarodějem. Mozkomoři vysávají svým obětem duše a bohužel pro Harryho jsou jím nevysvětlitelně přitahováni. Jejich neustálá přítomnost vyvolává v Harrym bezmoc a chvění až do morku kostí. To přetrvá až do doby, než nový učitel obrany proti černé magii profesor Lupin naučí Harryho používat Patronovo zaklínadlo, které Harryho ochrání před vlivy mozkomorů.

Harryho třetí rok v Bradavici je mezitím naplněn vzrušujícími novými postavami, jako Klofan či napůl pták a napůl kůň Hipogrif. Vystrašený Harry se také setká s předzvěstí smrti v podobě Smrtonoše. Zažije i jiná napínavá dobrodružství, jako například tajnou návštěvu kouzelné vesnice Prasinky, rozluštění tajemství skrytých v začarovaném Pobertově plánku či hrůzostrašný výlet do Chroptící chýše (nejnavštěvovanější místo v Británii). Kromě toto se bude Harry pokoušet s pomocí Rona a obra Hagrida, který převzal v Bradavici novou funkci péče o kouzelné tvory, porozumět záhadným objevováním a zmizením Hermiony.

Střetnutí mezi Harrym a záhadným vězněm Siriem Černým se zdá být nevyhnutné… Jaký je však přesně vztah profesora Lupina k Harrymu? Co je ono temné tajemství, které by profesor Snape tak rád prozradil? A proč chtějí Ronovy krysí prašivky tolik utéci z jeho moci? Harry bude potřebovat veškerou možnou kuráž, kouzla a podporu, aby dokázal odpovědět na tyto otázky a odhalit pravdu skrytou za Siriem Černým a jeho vazbami na tajemnou minulost nadaného mladého čaroděje.

Režisér Alfonso Cuarón vytvořil podle třetí knihy J. K. Rowlingové kouzelný příběh plný smíchu, napětí a překvapení přesně ve stylu Harryho Pottera. Neplecha ukončena!!

V roli Albuse Brumbála vystřídal skvělého Richarda Harrise, který bohužel zemřel v r.2002, další skvělý herec – Michael Gambon. Pod režijní taktovkou Alfonso Cuaróna vznikl jeden z nejlépe hodnocených filmů celé série o Harry Potterovi, prozatím v žebříčku vede s 83% na ČSFD.

Žánr: Fantasy / Dobrodružný / Rodinný / Mysteriózní

Země původu: Velká Británie / USA

Původní název: Harry Potter and the Prisoner of Azkaban

Rok vzniku: 2004

Délka: 136 minut

Světová premiéra: 31. května 2004 – Velká Británie, Irsko

Kinopremiéra v ČR: 10. června 2004

Režie: Alfonso Cuarón

Námět: J. K. Rowlingová

Scénář: Steve Kloves

Produkce: Michael Barnathan, Chris Carreras, Chris Columbus, Paula DuPré Pesman, David Heyman, Mark Radcliffe, Tanya Seghatchian, Lorne Orleans

Hudba: John Williams

Kamera: Michael Seresin

Střih: Steven Weisberg

Kostýmy: Jany Temine

Společnost: Warner Bros. Pictures / 1492 Pictures / Heyday Films / P of A Productions Limited

Natáčeno: 8 Stoney Street, Borough, Londýn, Velká Británie / Black Park, Iver Heath, Buckinghamshire, Velká Británie / Dowding Way, Watford, Hertfordshire, Velká Británie / Glen Coe, Highland, Skotsko, Velká Británie / Glenfinnan Viaduct, Fort William, Highland, Skotsko, Velká Británie / Glenfinnan, Highland, Skotsko, Velká Británie / Green Lanes, Palmers Green, Londýn, Velká Británie / Leavesden Studios, Leavesden, Hertfordshire, Velká Británie / Loch Shiel, Highland, Skotsko, Velká Británie / Londýn, Velká Británie / New College, New College Lane, Oxford, Oxfordshire, Velká Británie / Shepperton Studios, Shepperton, Surrey, Velká Británie / St. Paul’s Cathedral, Ludgate Hill, Londýn, Velká Británie / Virginia Water, Surrey, Velká Británie

Hrají: Daniel Radcliffe (Harry Potter), Rupert Grint (Ron Weasley), Emma Watson (Hermiona Grangerová), Michael Gambon (Albus Brumbál), Maggie Smith (Minerva McGonagallová), Robbie Coltrane (Rubeus Hagrid), Alan Rickman (Severus Snape), Pam Ferris (teta Marge), Lee Ingleby (Stan Silnička),  Gary Oldman (Sirius Black), David Trewlis (profesor Lupin), Tom Felton (Draco Malfoy), Richard Griffiths (Vernon Dursley), Fiona Shaw (Petunie Dursleyová), Harry Melfing (Dudley Dursley), Matthew Lewis (Neville Longbottom), Warwick Davis (Filius Kratiknot), John Cleese (Skoro bezhlavý Nick), Julie Walters (Molly Weasleyová), Bonnie Wright (Ginny Weasleyová), Chris Rankin (Percy Weasley), James Phelps (Fred Weasley), Oliver Phelps (George Weasley), David Bradley (Argus Filch), Emma Thompson (profesorka Trelawneyová), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, česky

Titulky: české, anglické

Obraz: barevný PAL 16:9 (2,40:1, podle imdb.com 2,35:1)

Bonus: herecké obsazení a tvůrci filmu, filmové upoutávky – první rok, druhý rok, třetí rok

Původní dvoudiskové vydání obsahovalo na bonusovém disku toto:

– Hodina věštění – křišťálová koule profesorky Trelawneyové  – dodatečné scény

– Vytváření vize – rozhovor s autorkou J.K.Rowlingovou a filmovými tvůrci

– Scvrklá hlava a její vznik – rozhovory: hrdinové, Nebelvírští, Zmijozelští, profesor Lupin a Sirius Black, profesor Brumbál a Rubeus Hagrid, Dursleyovi, tvůrci filmu

– Obrana proti černé magii – kouzla, která vám mohla uniknout – hra na procvičení paměti

– Na návštěvě v Lupinově učebně – virtuální prohlídka

– Velký sál – chyťte Prašivku – interaktivní hra

– Zkouška sboru

– Poslání Sira Cadogana – interaktivní výzva, včetně pohledu na živé portréty v Bradavicích

– Cesta do Medového ráje – virtuální prohlídka

– Bradavické pozemky – Hagridova chýše

– Péče o kouzelná stvoření – setkání s cvičiteli zvířat

– Vykouzlení scény – pohled do zákulisí na vznik Klofana a Mozkomorů

– Náhled hry

– DVD-ROM – Čas v Bradavicích, Kouzelnické karty