North Video – Špatnej polda

North Video nabídne další z titulů, které se objevovaly na předchozích discích v nabídce Kinohity 2010. Ve středu 1. prosince 2010 dorazí na pulty Špatnej polda za 199,- Kč. Jediný, koho nemůže chytit, je on sám! Volný remake filmu Bad Lieutenant s Harvey Keitelem z roku 1992.

New Orleans, uprostřed zuřícího hurikánu Katrina, který změnil město k nepoznání. Detektiv z místního oddělení vražd Terence McDonagh zachránil jednoho vězně před utonutím, sám to ale odnesl permanentní bolestí zad, kterou mu pomáhají tlumit utišující léky. Z akce si odnesl povýšení i slušnou závislost.

O pár let později Terence bere drogy, paktuje se s mafiány a hraje hazard. Klidně si to rozdává s holkou na ulici a pistolí míří jejímu klukovi u hlavy. Přitom platí za nejlepšího poldu ve městě. Je zároveň na dně i na vrcholu!

Proto ho povolají k vyšetřování podivného masakru rodiny afrických přistěhovalců, který svou brutalitou otřásl i jinak netečným okolím. Najednou je toho na něj až příliš. Terence se řítí do záhuby, a tak je nejvyšší čas zařadit zpátečku… Otázkou je, jestli to vůbec bude chtít, případně bude mít sílu udělat.

Vnitřní strana obalu

Stopy vedou k místnímu drogovému dealerovi, přezdívanému Big Fate, a k ochraně očitého svědka, poslíčka Daryla, kterého dostane Terence na starost, protože Big Fate je pověstný svou „péčí“ o potenciální svědky. Jenže Daryl brzy přijde na to, že pod ochranou feťáka v uniformě není před Big Fatem v bezpečí.

Terence tak najednou neví, jestli má řešit sebe, korunního svědka, nebo problémy své životní lásky, luxusní šlapky Frankie, kterou brutálně zmlátil její klient. Jeho život se dostává do velmi nebezpečné spirály, ze které vede cesta jen do míst, kde je až nezdravě příliš nápisů „Odpočívej v pokoji“.

Vnitřní strana obalu

Král filmových kritiků současnosti Roger Ebert zařadil Špatnýho poldu mezi deset nejlepších filmových počinů roku 2009. Podle něj v něm Nicolas Cage podal nejlepší výkon za posledních pár let. V roli policajta závislého na návykových látkách navazuje na Oscarovou slávu z filmu Leaving Las Vegas, kde se pro změnu upíjel k smrti. Mamutí podíl na úspěchu patří jednomu z největších a nejvyhledávanějších režisérských svérázů světové kinematografie Werneru Herzogovi.

Hodnocení kolem 70 procent: Po dlouhé době konečně světlá Nicolasova chvilka, navíc v doprovodu sexy Evy. Ale pozor, Špatnej polda je zákeřný film, který u diváků může vzbudit hodně divné pocity – proto, že sám strukturou a stylem nerespektuje žádná zažitá pravidla. Vyšinutá není jen hlavní postava, ale celý film. Něco zajímavostí tady.

Zadní strana obalu

Žánr: Krimi / Thriller

Země původu: USA

Rok vzniku: 2009

Délka: 117 minut

Původní název: The Bad Lieutenant: Port of Call – New Orleans

Světová premiéra: 4. září 2009 – Itálie (Venice Film Festival)

Kinopremiéra v ČR: 29. dubna 2010

Režie: Werner Herzog

Námět: Victor Argo, Paul Calderon, Abel Ferrara, Zoë Lund (film z roku 1992)

Scénář: William M. Finkelstein

Produkce: Stephen Belafonte, Melanie Brown, Nicolas Cage, Alessandro Camon, Boaz Davidson, Danny Dimbort, Randall Emmett, Avi Lerner, Diego J. Martinez, Alan Polsky, Gabe Polsky, Edward R. Pressman, Elliot Lewis Rosenblatt, Trevor Short, John Thompson

Hudba: Mark Isham

Kamera: Peter Zeitlinger

Střih: Joe Bini

Kostýmy: Jill Newell

Kostýmy: Jenny Gering, Ellen Mirojnick

Společnost: Millennium Films / Edward R. Pressman Film / Saturn Films / Polsky Films / Osiris Productions / Lieutenant Productions / Nu Image Films

Natáčeno: 840 Teche Street, New Orleans, Louisiana, USA / Bay St. Louis, Mississippi, USA / New Orleans, Louisiana, USA / The Audubon Institute Aquarium of the Americas – New Orleans, Louisiana, USA

Hrají: Nicolas Cage (Terence McDonagh), Eva Mendes (Frankie Donnenfeldová), Val Kilmer (Stevie Pruit), Alvin ‚Xzibit‘ Joiner (Big Fate), Fairuza Balk (Heidi), Shawn Hatosy (Armand Benoit), Jennifer Coolidge (Genevieve), Tom Bower (Pat McDonough), Vondie Curtis-Hall (kapitán James Brasser), Brad Dourif (Ned Schoenholtz), Denzel Whitaker (Daryl), Irma P. Hall (Binnie Rogersová), Shea Whigham (Justin), Michael Shannon (Mundt), Joe Nemmers (Larry Moy), J. D. Evermore (Rick Fitzsimon), Tim Bellow (Gary ‚G‘ Jenkins), Lucius Baston (Deshaun ‚Midget‘ Hackett), Lauren Swinney (Antoinette Fahringerová), Nicholas Sean Gomez (Evaristo Chavez), William M. Finkelstein (Dave Jacobs), Sam Medina (Andy), Lance E. Nichols (Jerimiah Goodhusband), Tony Bentley (Hurley), Jeremy Aaron Johnson (Yasco), Bernard „Bunchy“ Johnson (Dub), Matt Borel (Bernie), Gary Grubbs (šéf policie), J. Omar Castro (detektiv z protinarkotikového), Kerry Cahill (detektiv z protinarkotikového), Noel Arthur (Reanldo Hayes), Douglas M. Griffin (seržant), Lauren Whitney Pennigton (žena), Dane Rhodes (Better), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1, 2.0 anglicky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný 16:9 (podle imdb.com 1,85:1)

Bonus: