DVD HIT – Až na konec světa

V nabídce InterSonicu se objevuje další obálka DVD HIT a s číslem 29 Světa festivalů je na pultech Až na konec světa za 69,- Kč. Film plný hudby: U2, Brian Eno, Lou Reed, Patti Smith, Talking Heads, REM a Bad Seeds.

Původně uvažovaný pětihodinový film se nakonec z komerčních důvodů proměnil ve zhruba tříhodinový; videoverze je ještě kratší, pouze 152 minut. Neustálým krácením se zvýšily nároky na diváka, který musí během vymezené doby nahlédnout velké množství témat, rozluštit přehršel zápletek a přitom vytrvat s hrdiny na jejich složité pouti kolem světa, během níž hledají jeden druhého a zároveň (a to především) sebe sama. 

 

 

 

Existenci přetechnizovaného lidstva v roce 1999 ohrožuje pád indického atomového satelitu, který se vymkl. Na pozadí problému, možná znamenajícího konec světa, se odehrává zvláštní příběh.

Dr. Faber, ve snaze najít lék pro svoji slepou manželku, vytvoří zařízení, které umožňuje uživateli posílat obrázky přímo do mozku. Slepí díky přístroji mohou vidět. Vytvoření a ovládání tohoto zařízení je v kontrastu ke zhoršující se situaci na Zemi.

 

Mladá žena Claire, která vůbec nevnímá hrozící katastrofu, má dopravní nehodu s bankovními lupiči, díky kterým absolvuje za velmi neobvyklých okolností cestu přes Paříž do Moskvy, Číny, San Francisca až na "konec světa", do Austrálie, na níž se setká i se synem Dr. Fabera, kterého kvůli vynálezu jeho otce pronásleduje CIA i soukromí detektivové.

 

V okamžiku, kdy se zdá, že jsou všechny zápletky objasněny, ocitáme se teprve na začátku příběhu… 

Styl filmu je kombinací road-movie, love-story a science-fiction, je odyseou moderní doby. Příběh o lásce a naději je metaforou o lidech, kteří na své cestě dokážou přijmout budoucnost takovou, jaká je, a vzít osud do vlastních rukou.

 

Blízko 70 procentům: Příprava zabrala 14 let, snímek stál 23 milionů marek, točil se v patnácti městech osmi států čtyř světadílů. Spojení detektivky se špionážním thrillerem v podání melodramatického road-movie se sci-fi podkladem. I při své monstrózní stopáži není určeno jen k jedinému podívání, nutno opakovat. Impresionistický obraz, který není pro každého.

Poté, co jsem si přečetl Pami(ny)ho poznámku na Lopuchu "divákům nebudou až tak chybět titulky, ale budou překvapeni z formátu obrazu. Původní formát 1.85:1 je totiž stlačený do formátu 4:3, takže ve filmu jsou samí "mimozemšťané" s protáhlými obličeji. Něco podobného bylo u Knoflíkové války.", neodolal jsem a nové lebkouny přece jen zakoupil. Snad je na přiložených obrzovkách vidět, co je to za prasárnu. Obzvlášť výživná je scéna na kosmické lodi, kdy se ženská tvář v beztížném stavu otáčí a její délka se proměňuje podle toho, v jaké ose je zrovna deformovaná. A aby toho nebylo dost, jde o další z filmů, který ve WMP nedovoluje zobrazit všechny časové údaje a neumožňuje plynulý pohyb po časové ose… Vydařené vydání…

Zadní strana obálky 

Žánr: Drama / Sci-fi

Země původu: Německo / Francie / Austrálie

Rok vzniku: 1991

Délka: 151 minut (režisérský sestřih 280 minut)

Původní název: Bis ans Ende der Welt / Until the End of the World

Světová premiéra: 12. září 1991 – Německo

Režie: Wim Wenders

Scénář: Michael Almereyda, Peter Carey, Solveig Dommartin, Wim Wenders

Produkce: Paulo Branco, Ulrich Felsberg, Masa Mikage, Julia Overton, Rosanna Roditi, Jonathan T. Taplin

Hudba: Graeme Revell

Kamera: Robby Müller

Střih: Peter Przygodda

Kostýmy: Montserrat Casanova

Společnost: Argos Films / Road Movies Filmproduktion / Village Roadshow Pictures / Warner Bros. Pictures

Natáčeno: Bavaria Filmstudios, Geiselgasteig, Grünwald, Bavaria, Německo / Berlín, Německo / Coober Pedy, South Australia, Austrálie / La Défense, Hauts-de-Seine, Francie / Lisabon, Portugalsko / Moskva, Rusko / Paříž, Francie / San Francisco, Kalifornie, USA / South Australia, Austrálie / Tokio, Japonsko / Utopia Station, Northern Territory, Austrálie / Benátky, Veneto, Itálie  

Hrají: Solveig Dommartin (Claire Tourneurová), Pietro Falcone (Mario), Enzo Turrin (doktor), Chick Ortega (Chico Remy), Eddy Mitchell (Raymond Monnet), William Hurt (Sam Farber, alias Trevor McPhee), Adelle Lutz (Makiko), Ernie Dingo (Burt), Jean-Charles Dumay (mechanik), Sam Neill (Eugene Fitzpatrick), Christine Osterlein (Irina Farberová), Rüdiger Vogler (Phillip Winter), Diogo Dória (recepční), Amália Rodrigues (žena v autě), Yelena Smirnova-Prudnikova (Krasikova), Jinzhan Zhang (řidič náklaďáku), Naoto Takenaka (správce), Hiroshi Kanbe (hotelový host), Yugi Ogata (hotelový host), Miwako Fujitani (služka), Kuniko Miyake (paní Moriová), Chishu Ryu (pan Mori), Allen Garfield (Bernie, prodejce ojetin), Alec Jason (agent z protinarkotického), Lois Chiles (Elsa Farberová), Lauren Graham (Heidi), David Gulpilil (David), Fred Walsh (policista), Charlie McMahon (Buzzer), Alfred Lynch (starý muž Alfred), Jeanne Moreau (Edith Farberová), Justine Saunders (Maisie), Kylie Belling (Lydia), Bart Willoughby (Ned), Jimmy Little (Peter), Max von Sydow (Henry Farber), Rhonda Roberts (Ronda), Paul Livingston (Karl), Susan Leith (Nora Oliveiraová), Detlef Winterberg (astronaut), Jean-Marie Rase, Carmen Chaplin, Dolores Chaplin, Sylvette Dommartin, Peter Przygodda, Barbara Winters, Hella Winters, Michael Winters, Erika Rabau, Lothar Wildhirth, Kazuhiko Uemura, Eric Beaver, Jerry Barrish, Michelle Cook, Bob Stewart, a další

Menu DVD 

Údaje o DVD:

Výběr kapitol 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky

Titulky: žádné

 

Zvukové stopy 

 

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9 (podle imdb.com 1,85:1)

Bonus: Z naší nabídky (trailery)