PB Publishing – Růžový panter

A je to tady, další klasika se ocitá na pultech. Jak jsme již dopředu avizovali, vydavatelství PB Publishing připravilo k vydání opět zajímavou kolekci a v pondělí 6. prosince 2010 se za 77,- Kč objeví první film série Růžový panter. Jak je již v současné době obvyklé, bude první DVD doprovázeno přibaleným boxem na kompletní edici.

Jeden z nejslavnějších diamantů světa ohrožen! Zachránit jej může jen jediný muž: inspektor Jacques Clouseau…

Znalcům snad netřeba vysvětlovat, že v tomto případně jde o původní film a nikoli parazitující verzi, kterou zná naše mládež a která v pamětnících zrovna nadšení nevzbudila.

 

Peter Sellers, který byl v minulosti třikrát nominovaný na Oscara, v „rozkošně ztřeštěném" (Leonard Maltin) snímku Růžový panter poprvé představil filmovému světu postavu rozjařeného a potácejícího se francouzského inspektora Jacquese Clouseaua.

 

Snímek režiséra Blakea Edwardse položil základy jedné z nejslavnějších řad kriminálních komedií filmového plátna. Růžový panter se stal svého druhu fenoménem, nepochybně především díky Peteru Sellersovi, který tu v postavě "geniálního nešiky" inspektora Clouseaua vytvořil svou vůbec nejslavnější roli. Obrovskou zásluhu na oblíbenosti těchto komedií má jistě i podmanivá hudba Henryho Manciniho, vtipné, nápadité úvodní titulky i účast celé řady dalších skvělých herců, kteří se v jednotlivých příbězích objevovali: Filmů s Růžovým panterem vznikla dlouhá řada, některé z nich dokonce i po smrti Petera Sellerse.

 

První díl je poněkud výjimečný, postava inspektora, kterého měl údajně původně ztvárnit Peter Ustinov, byla pouhou vedlejší rolí a hlavní pozornost byla upřena na herecké hvězdy Davida Nivena a Claudii Cardinale. Peter Sellers ale film „ukradl" pro sebe a tak se z „běžné" kriminálky, v níž ještě chybí celá řada toho, co se stalo nakonec poznávacím znamením, stala ztřeštěná parodická série.

Inspektor Jacques Clouseau má jediný cíl: dopadnout Fantoma, mezinárodního noblesního zločince světového formátu, i kdyby se měl přerazit. Dlouho mu už uniká, tentokrát však, a tím je si Clouseau jist, jsou jeho dny sečteny. Stane se mu osudným Růžový panter, jeden z nejslavnějších diamantů světa, který kdysi věnoval indický maharádža své mladičké dcerce, princezně Dahle.

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD 

Fantom jistě neodolá výzvě zmocnit se tohoto klenotu – a Clouseau jej přistihne při činu. Velké činy si samozřejmě zaslouží velké jeviště. A dějištěm tohoto slavného skutku se stane prostředí více než důstojné: Cortina d´Ampezzo, lyžařské středisko společenské smetánky, která se sem každoročně sjíždí z celého světa…

Obrazovka z DVD 

Obrazovka z DVD 

Nyní sexy princezna přijíždí ozdobena svým vzácným šperkem se skákající šelmou a setkává se se šaramantním sirem Charlesem. Jenže právě on je oním Fantomem, který bohatým krade a dává si do vlastní kapsy. Vyklouzne jako kočka nemotornému Clouseauovi pod rukama? Podaří se inspektorovi odejít z místnosti, aniž by ulomil kliku?

A pro zvídavé:

V českém znění: Vladimír Brabec, Stanislav Fišer, Vladimír Beneš, Dana Batulková, Simona Stašová, Dalimil Klapka, Eva Klepáčová, Miroslav Saic, Jan Pohan (pro Warner Home Video vyrobilo Studio Dabing AB Barrandov)

Žánr: Komedie / Krimi

Země původu: Velká Británie / USA

Rok vzniku: 1963

Délka: 110 minut (1:50:23)

Původní název: The Pink Panther

Světová premiéra: 19. prosince 1963 – SRN

Kinopremiéra v ČR: 24. května 2007

Režie: Blake Edwards

Scénář: Maurice Richlin, Blake Edwards

Produkce: Dick Crockett, Martin Jurow

Hudba: Henry Mancini

Kamera: Philip H. Lathrop

Střih: Ralph E. Winters

Společnost: The Mirisch Corporation – Company / G.E. Productions

Natáčeno: Cinecittà Studios, Cinecittà, Řím, Lazio, Itálie / Cortina d’Ampezzo, Belluno, Veneto, Itálie / Hollywood Boulevard, Hollywood, Los Angeles, Kalifornie, USA / Miramonti Hotel, Cortina d’Ampezzo, Belluno, Veneto, Itálie / Paříž, Francie / Rocca di Papa, Řím, Lazio, Itálie / Řím, Lazio, Itálie

Hrají: David Niven (Sir Charles Lytton), Peter Sellers (inspektor Jacques Clouseau), Robert Wagner (George Lytton), Capucine (Simone Clouseauová), Brenda De Banzie (Angela Dunningová), Colin Gordon (Tucker), John Le Mesurier (Defence Barrister), James Lanphier (Saloud), Guy Thomajan (Artoff), Michael Trubshawe (Felix Townes), Riccardo Billi (Aristotle Sarajos), Meri Welles (Monica Fawnová), Martin Miller (fotograf Pierre Luigi), Fran Jeffries (řecký ‚bratranec‘), Claudia Cardinale (princezna Dahla), a další

Lokalizace DVD 

Menu DVD 

Údaje o DVD:

Výběr kapitol 

Pokud se dá soudit dle dostupného obalu původního vydání MGM, došlo k úpravám technických parametrů.

Zadní strana dosavadního vydání 

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, 2.0 česky, 2.0 maďarsky

Titulky: česky, maďarsky, rumunsky

 

Nastavení zvuku a titulků 

 

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9 (podle imdb.com 1,33:1)

Bonus: žádný