North Video – Groteska

North Video plánuje na pondělí 13. prosince 2010 hororovou komedii Groteska za 69,- Kč. Host k večeři? Delikatesa! Gentlemani přece nejedí básníky…

Anglie roku 1949. Do kdysi vznešeného a majestátního venkovského sídla výstředního aristokrata Hugo Coala přichází manželský pár Fledgových, aby se tu ujal role stolníka a hospodyně.

Mrzutý anglický gentleman se vyznačuje zvláštní posedlostí fosiliemi druhohorních ještěrů. Hromada kostí je pro něj větším objektem touhy než jeho zákonitá manželka. Kdo by se divil, že se lady Harriet ohlíží po náhradě.

Fledgeovi na první pohled vypadají jako ideální sluhové, pod rouškou přehnané servility se však zejména ve Fledgovi tají neukojená ctižádost a panovačnost. Když se ujme funkce komorníka, život celé rodiny se od základů otřese a urychlí její latentní rozklad, jemuž začala již dříve podléhat.

Fledge se své role zhostí z poněkud opačného konce, a místo aby se staral o domácnost, „obhospodařuje" paní domu, znuděnou lady Harrietu, a dokonce i snoubence mladé slečny Cleo. Zprvu nepozorovaně, poté zcela nepokrytě se role pána a sluhy začínají měnit. Snoubenec zakrátko zmizí, což se stane předmětem policejního vyšetřování, a v aristokratickém síle se podává zvláštní chod.

Velmi černou a velmi britskou komedii plnou dekadentních scén zdobí inteligentní dialogy, dokonale ponurá atmosféra a především excelentní herecké výkony Alana Batese, Theresy Russell a také Stinga, bývalého člena legendární britské skupiny Police. Pro jeho fanoušky je nezapomenutelná především scéna Stinga líbajícího mladého muže.

Hodnocení 55 procent na imdb.com, na csfd.cz skoro 70 bez jakéhokoli komentáře: Film vyžaduje díky své symbolice a narážkám víc pozornosti, než je obvyklé. Sting je velmi erotický a scénář se zdá lepší než jeho knižní předloha… Naproti tomu: Nudný film, postrádající špetku napětí – a Sting neumí hrát…

Zadní strana obálky 

Žánr: Komedie / Drama / Horor / Mysteriozní / Romantický / Thriller

Země původu: Velká Británie

Rok vzniku: 1995

Délka: 94 minut

Původní název: The Grotesque

Světová premiéra: 9. září 1995 – Kanada (Toronto International Film Festival)

Režie: John-Paul Davidson

Námět: Patrick McGrath (román)

Scénář: Patrick McGrath

Produkce: Stephen Evans, John Kay, Trudie Styler, Anita Sumner

Hudba: Anne Dudley

Kamera: Andrew Dunn

Střih: Tariq Anwar, Tracey Wadmore-Smith

Kostýmy: Coleen Atwood

Společnost: J&M Entertainment / Xingu Films

Hrají: Alan Bates (Sir Hugo Coal), Theresa Russell (Lady Harriet Coalová), Sting (Fledge), Lena Headey (Cleo Coalová), Jim Carter (George Lecky), Anna Massey (paní Gibletová), Trudie Styler (Doris), Maria Aitken (Lavinia Freebodyová), James Fleet (inspektor Limp), Steven Mackintosh (Sidney Giblet), John Mills (Sir Edward Cleghorn), Chris Barnes (Johm Lecky), Timothy Kightley (Harbottle), Richard Durden (Sykes-Herring), Nick Lucas (Hubert Cleggie), Annette Badland (Connie Babblehumpová), David Henry (Freddy Hoygh), Bob Goody (otec Pim), Edward Jewesbury (Sir Edward Tome), David Killick (Sir Humphrey Stoker), Geoffrey Freshwater (vrchní vyšetřovatel), Jeffry Wickham (soudce Congreve), Michael Cronin (Dr. Walter Dendrite), Eleanor Church (zdravotní sestra), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný 4:3

Bonus: