Filmexport Home Video – Svět patří nám

Filmexport Home Video uvede poslední film V+W a ve středu 15. prosince 2010 se dočkáme komedie Svět patří nám za 149,- Kč. Jak dva kameloti zachraňovali demokracii.

V roce 1936 se politické nebe zatahovalo stále temnějšími mraky. Hrozba nacismu byla neodvratná. Tehdy Jiří Voskovec a Jan Werich uvedli na jevišti Osvobozeného divadla premiéru hry Rub a líc. Hudebním leitmotivem hry byl optimistický pochod Jaroslava Ježka Svět patří nám, který dal i název pozdějšímu filmu Martina Friče. Aktuální námět totiž přímo volal po zfilmování. Filmová specifika si vyžádala zhuštění děje, zasáhla však i cenzura Filmového poradního sboru. Ta si vyžádala změnit jména postav, připomínajících jména nacistických pohlavárů. Nařídila i změnu příliš průhledného úboru fašistů.

V kinech se Fričův film objevil pouhého půl roku po divadelní premiéře. V roce 1939 nechali nacisté spálit všechny negativy a kopie filmů V+W, jejich duch a písničky však i přesto posilovaly český národ v nejtragičtějším období jeho historie. V roce 1947 byl film znovu uveden do kin v okleštěné podobě bez Adiny Mandlové. I když dochovaná kopie nepodává úplný obraz o původních záměrech tvůrců, na mistrovských výstupech V+W to nic nezměnilo a dodnes těší diváky pamětnických filmů.

Voskovec s Werichem brojí ve svém čtvrtém a posledním filmu proti všem podvodníkům, kariéristům a darebákům. Hrdinové v podání Voskovce a Wericha jsou jakýmsi hybným mechanismem střetnutí dobra a zla.

Hrají tu dva konkurenční kameloty, kteří ve svém soupeření pokračují i jako malíři propagačních nápisů, na které ovšem málem doplatili a tak se raději spojili. Jejich prostřednictvím můžete sledovat boj ctižádostivého podvodníka Dexlera proti dělníkům vedeným Dexlerovým bývalým spolupracovníkem Formanem, půvabnou rozhlasovou hlasatelkou Markétkou a poctivým ředitelem továrny Hartem.

Stát zasáhla hospodářská krize. Dělníci vedení Formanem se dostávají do sporu s koncernem Noel, jehož zájmy hájí teroristé. Je vyhlášena stávka, ale koncern se dohodne s ústředím, stávka je prohrána a dělníci propuštěni. Demokratická vláda země je ohrožena a připravuje se puč. Na obranu proti puči hledají všichni zbraně, uložené kdesi v továrně.

Skladiště zbraní objeví náhodně právě oba kameloti, když hledají něco k jídlu. Místo konzerv však najdou ruční granáty. Nešikovnou manipulací dojde k výbuchu a rozpoutá se boj s teroristy. Mezitím Forman s guvernérovou pomocí získá na stranu práva policii. Kameloti přelstí teroristy a předají je do rukou policie.

V tovární hale probíhá pietní akt za dva neznámé kamarády, kteří objevili skladiště zbraní a v boji zahynuli. Kameloti netuší, že se jedná o ně, a radostně se připojí k dělníkům…

Žánr: Komedie

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1937

Délka: 96 minut

Premiéra v kinech: 30. července 1937

Režie: Martin Frič

Asistent režie: Walter Schorsch, Gina Hašler, Eduard Šimáček

Námět: divadelní hra Rub a líc

Scénář: Formen (Jiří Voskovec, Jan Werich, Martin Frič, Václav Wasserman)

Produkce: Josef Stein

Hudba: Jaroslav Ježek

Kamera: Otto Heller

Střih: Jan Kohout

Architekt: Štěpán Kopecký

Výtvarník: Arnold Reiman

Zvuk: František Šindelář

Společnost: AB

Hrají: Jiří Voskovec (kamelot), Jan Werich (kamelot), Vladimír Šmeral (Josef Forman alias Lionel), Adina Mandlová (hlasatelka Noelova rozhlasu Markét), Bohuš Záhorský (vůdce gangsterů Dexler), Jaroslav Průcha (technický ředitel Antonín Hart), Miroslav Svoboda (Berger, člen Lionovy bandy), L.H. Struna (Holister, člen Lionovy bandy), Zdeněk Štěpánek (guvernér státu), Karel Dostal (tajemník firmy Noel), František Černý (dělník Bidon), František Filipovský (dělník Pinker), Emanuel Kovařík (zaměstnanec u Noelů), Jiří Hron (zaměstnanec u Noelů), Jarmila Švabíková (dělnice u Noelů), Mirko Eliáš (dělník u Noelů), Gustav Hilmar (člen stávkového výboru), Alfred Baštýř (člen ústředního výboru pracujících), Josef Oliak (člen ústředního výboru pracujících), Vladimír Smíchovský (člen ústředního výboru pracujících), Nita Romanečová (postřelená dělnice), Jaroslav Sadílek (nezaměstnaný), Jan W. Speerger (člen Noelovy bandy), Michel Elaguine (člen Noelovy bandy), Jaroslav Tryzna (člen Noelovy bandy), Anna Vávrová (stařenka v noclehárně "U přístavu"), Jaroslav Kopecký (host pojídající husu v automatu), Jindřich Fiala (návštěvník panoptika), František Beranský (návštěvník panoptika), Růžena Pokorná (návštěvnice panoptika), Gina Hašler (filmař v závěrečné scéně), Martin Frič (filmař v závěrečné scéně), Jarka Pižla (divák v panoptiku), Lamač Karel (hlas z rádia)

Údaje o DVD neznámé:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící

Obraz: černobílý PAL DVD5 4:3

Bonus: Slovo historika, Fotografie, Biografie a filmografie, Soudobá dokumentace, Soudobá dokumentace na DVD-ROM