Reflex – Zemětřesení

Kdybychom dostávali jen samá dobrá jídla, brzy bychom se přejedli. Hollywood Classic Entertainment za podpory časopisu Reflex přináší ve čtvrtek 16. listopadu 2010 za 99,- Kč televizní drama Zemětřesení, známé dosud pod českým názvem 10,5 stupně. Zachrání jaderná síla Zemi před zkázou?

Největší zemětřesení v lidské historii. Den, kdy se země nezastavila.

Seattle byl zasažen ničivým zemětřesením, které během minuty zničilo celé město. Tisíce lidí jsou pohřešovány, další jsou bez střechy nad hlavou. A to je teprve začátek! Podle odborníků mají přijít další otřesy. Jedinou nadějí, jak zkrotit nebezpečný přírodní živel, je jaderná síla.

Americký Seattle zasáhlo zemětřesení o síle 7,9 Richterovy stupnice. Během minuty je zničena velká část města, tisíce lidí přišly o život, další tisíce jsou bez střechy nad hlavou a také počet pohřešovaných jde do tisíců. Je to největší přírodní katastrofa, která za poslední stovky let zasáhla západní pobřeží Spojených států. Guvernérka Kalifornie Carla Williamsová okamžitě nabídne veškerou možnou pomoc, jenže o pár hodin později zasáhne další, ještě mnohem silnější zemětřesení Redding v západní Kalifornii. Tomu vědci naměří sílu 8,4 Richterovy stupnice. Pro Carlu je to neštěstí dvojnásob, protože ztratila spojení se svou dcerou Amandou, která se právě do postižené oblasti vydala tábořit se svým otcem, Carliným bývalým manželem Clarkem. Prezident Spojených států Paul Hollister okamžitě vytváří tým složený z nejlepších odborníků.

Jeho úkolem je zjistit rozsah katastrofy, její příčiny a také předpověď toho, co bude následovat. V čele týmu stojí prezidentův přítel Roy Nolan, šéf federální záchranné agentury, který současně rozjíždí velkou záchrannou operaci. Také on má v postižené oblasti syna, plastického chirurga Zacka Nolana, se kterým nemluvil od smrti své manželky. Experti se v bouřlivém jednání shodnou na tom, že pokud ještě něco přijde, bude to jeden poslední velký otřes. Je tu však mladá seismoložka Samantha Hillová z washingtonské univerzity. Ta jediná nesouhlasí a přijde se zcela novou, mnohem děsivější teorií, která se většině vědců jeví jako silně za vlasy přitažená. Podle Samanthy totiž existuje v hlubinách dosud neobjevený superzlom, který by mohl spojit všechny známé zlomy na západním pobřeží. Druhé zemětřesení podle ní odstartovalo řetězovou reakci vedoucí právě k takovému propojení zlomů. Další zemětřesení podle ní postihne San Francisko a to poslední, gigantické, ve zlomu San Andreas zcela odlomí od kontinentu kalifornské pobřeží a zabije další miliony lidí.

Bude to prý otřes, na který desetistupňová Richterova stupnice stačit nebude. Roy Nolan se zdráhá její bizarní teorii uvěřit, jenže pak se začnou její děsivé předpovědi naplňovat – a když San Francisco zasáhne otřes o síle 9,2 Richterovy stupnice, pochopí Nolan, že Samantha má pravdu. S prezidentovým souhlasem je vypracován riskantní plán, který by mohl řetězovou reakci zastavit za pomoci hlubokých vrtů a jaderných hlavic. Současně však existuje reálné nebezpečí, že pokud plán selže nebo dojde k nějaké chybě, zemřou miliony lidí. A tak zatímco se hrstka odvážných chystá přemoci rozbouřené zemské hlubiny, začíná na povrchu největší evakuace v historii USA. Na pozadí těchto událostí se odehrávají desítky jednotlivých osudů: Dr. Zacka Nolana a jeho kolegy Owena Huntera, jehož rodinné potíže způsobené jeho posedlostí prací, musejí ustoupit do pozadí skutečným potížím, Amandy a Clarka, kteří přes vzájemné neshody musejí společně bojovat o život v pustině, Samanthy a samozřejmě samotného prezidenta Hollistera, který se ve chvílích nejtěžších ukazuje být mužem na svém místě!

Imdb.com něco přes 40 procent, csfd.cz jen 25: Každá katastrofa se odehrává ve Spojených státech amerických a jedině hrdinný lid USA zkrotí přírodu za pomoci hvězd a pruhů! Úplně zmatené a beze smysu, obyčejný tuctový brak. Vidět utíkat blonďatou holčičku s medvídkem v náručí před tektonickým zlomem, to už něco znamená…

Zadní strana obalu 

Žánr: Drama / Akční

Země původu: USA

Rok vzniku: 2004

Délka: 159 minut (podle imdb.com 240 minut)

Původní název: 10.5 ( – Apocalypse)

Světová premiéra: 2. května 2004 – USA

Režie: John Lafia

Scénář: Christopher Canaan, John Lafia, Ronnie Christensen

Produkce: Howard Braunstein, Jeffrey Herd, Michael Jaffe, Gary Pearl, Lisa Richardson

Hudba: Lee Holdridge

Kamera: David Foreman

Střih: Don Brochu, Michael N. Knue

Kostýmy: Gregory Mah

Společnost: Argosy Productions Limited / Dogwood Pictures / Jaffe/Braunstein Films / Pearl Pictures

Natáčeno: Hollywood Sign, Hollywood, Los Angeles, Kalifornie, USA / Vancouver, British Columbia, Kanada

Hrají: Kim Delaney (Dr. Samantha Hillová), Fred Ward (Roy Nolan, ředitel FEMA), Ivan Sergei (Dr. Zack Nolan), Dulé Hill (Dr. Owen Hunter), Beau Bridges (prezident Paul Hollister), John Schneider (Clark Williams), Kaley Cuoco (Amanda Williamsová), Rebecca Jenkins (guvernérka Carla Williamsová), David Cubitt (Dr. Jordan Fisher), Brian Markinson (Daniel), John Cassini (Sean Morris), Kimberly Hawthorne (Jill Hunterová), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9 (podle imdb.com 1,33:1)

Bonus: