FilmX – Mzda strachu

A úplně posledním letošním titulem sběratelské edice dobrých filmů týdeníku Reflex v její III. řadě FilmX měla být ve čtvrtek 16. prosince 2010 za 99,- Kč s číslem 125 Mzda strachu. Hořící ropné vrty, auta plná nitroglycerínu a touha přežít. K tomu odvaha, vůle a štěstí… Ač stránky vydavatele uváděla titul jako vydaný v příslušný den, na pulty DVD dorazilo až v pátek 17. prosince 2010.

V jednom špinavém jihoamerickém ropném městě se čtyři zoufalí muži ve snaze uniknout z všudypřítomné bídy a nudy přihlásí na sebevražednou misi – převezení nákladu nitroglycerinu přes zrádnou horskou silnici. Během dopravy výbušného materiálu do vzdáleného cíle, každý hrbol na silnici, každé zatřesení pro ně znamená zkoušku odvahy, přátelství a nervů zároveň.

Ve výsledku to přináší jeden z nejlepších thrillerů, který kdy byl natočen, zběsilá jízda legendárního francouzského mistra napětí, Georgese Clouzouta.

Vnitřní strana obalu 

Las Piedras leží v jednom ze států Latinské Ameriky. Vedle domorodců tam žijí a pracují vyděděnci snad ze všech koutů světa. Mario sní o návratu do Paříže a je pro to ochoten udělat cokoliv, stejně jako mnozí další. Stejně jako Jo, postarší gangster, který se sice povyšuje nad všechny ostatní, ale ve skutečnosti jen čeká na vysvobození, které by mu mohla přinést zas jenom náhoda.

Vnitřní strana obalu 

Ta na sebe nenechá dlouho čekat. Hoří ropné vrty a americká olejářská společnost nabízí 2000 dolarů tomu, komu se podaří dovést nitroglycerin k jejich uhašení. Se smrtonosným nákladem je třeba ujet 500 kilometrů na zcela nevyhovujících starých náklaďácích.

Přestože všichni vědí, že pravděpodobnost výbuchu a smrti je téměř stoprocentní, přece se hlásí všichni. Vedoucí společnosti z nich vybere čtyři a Mario a Jo jsou mezi těmi šťastnými, kteří se budou střídat za volantem jednoho vozu. Za sebemenší chybu se zde ale platí cenou nejvyšší…

Obrazovka z DVD 

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD 

Mezi 80 až 90 procenty: Bezchybný thriller, film tak dobrý, že je výborný i jeho remake.

Zadní strana obalu 

Žánr: Dobrodružný / Drama / Thriller

Země původu: Francie / Itálie

Rok vzniku: 1953

Délka: 142 minut (2:21:33)

Původní název: Le Salaire de la peur / Vite vendute / The Wages of Fear

Světová premiéra: 22. dubna 1953 – Francie

Kinopremiéra v ČR: 10. červva 1954

Režie: Henri-Georges Clouzot

Námět: Georges Arnaud

Scénář: Henri-Georges Clouzot, Jérôme Géronimi

Produkce: Raymond Borderie, Henri-Georges Clouzot

Hudba: Georges Auric

Kamera: Armand Thirard

Střih: Madeleine Gug, Etiennette Muse, Henri Rust

Společnost: Compagnie Industrielle et Commerciale Cinématographique / Filmsonor / Vera Films / Fono Roma

Natáčeno: Bouches-du-Rhône, Francie / Nîmes, Gard, Francie / Saint-Gilles, Gard, Francie

Hrají: Yves Montand (Mario), Charles Vanel (Jo), Folco Lulli (Luigi), Peter van Eyck (Bimba), Véra Clouzot (Linda), William Tubbs (Bill O’Brien), Darío Moreno (Hernandez), Jo Dest (Smerloff), Antonio Centa (vedoucí tábora), Luis De Lima (Bernardo), Grégoire Gromoff, Faustini, Seguna, Darling Légitimus, a další

Menu DVD 

Údaje o DVD:

Výběr kapitol 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 francouzsky, česky

Titulky: česky

 

Nastavení zvuku a titulků 

 

Obraz: černobílý PAL DVD9 4:3 (podle imdb.com 1,37:1)

Bonus: žádný