Filmexport Home Video – 3x Otakar Vávra 1

Další balíčky s trojicí recyklovaných titulů Filmexport Home Video ponesou jméno režiséra, v zatím neznámém termínu bude za 149,- Kč k dostání 3x Otakar Vávra 1. Podle upoutávek na obalech se počítá s úterkem 28. prosince 2010.  

V balení budou následující filmy:  

Jan Hus
1412 – 1415: Mistr Jan Hus ve svých kázáních v Betlémské kapli pranýřuje zlořád v církevní organizaci. Je postižen papežskou klatbou a vyzván, aby na Kostnickém koncilu obhájil své učení. Krále Zikmunda však nepřesvědčil a 6.7. 1415 byl jako kacíř upálen. JAN HUS vznikl jako první část Husitské trilogie, velkoryse pojatého filmového projektu, který byl silně ovlivněn dobovou ideologizací historie.

Jan Žižka
Odehrává se v letech 1419 – 1420 a zachycuje stupňování napětí a nenávisti lidu proti teroru všemocné katolické církve a panstva, které přeroste v revoluci a první velké vítězství "božích bojovníků" nad křižáckými vojsky v bitvě u Sudoměře (Sudoměřic). V epickém vyprávění podlehne král Václav IV. hrozbám Říma a dá rozkaz odzbrojit Pražany. Žižka vybojuje velký vnitřní zápas, aby se nakonec postavil na stranu lidu. Neuposlechne králův rozkaz a nechá otevřít královské zbrojnice a rozdat zbraně lidem. Pražskou defenestrací, kdy jsou konšelé vyhozeni z oken radnice, začíná husitská revoluce, proti níž vyhlásí Zikmund křížovou výpravu. Toho už se ovšem král Václav IV. nedožije.

Proti všem
Po bitvě u Sudoměře se husitské hnutí šíří a lidé odcházejí budovat opevněné město Tábor. Pražané žádají o pomoc proti Zikmundovým vojskům a táborští pod vedením Jana Žižky táhnou ku Praze. Opevní se na hoře Vítkově.  

Podrobněji viz příslušné odkazy. 

  

Zadní strana balení