Amercom – Velké bitvy historie (24. díl) – Marston Moor 1644

Vydavatelství Amercom se probralo z letargie a zveřejnilo na svém webu výhled ediční řady Velké bitvy historie až do čísla 30. Zájemce by aktuálně měla čekat ve fólii společně zatavená kniha a DVD s číslem 24 s názvem Marston Moor 1644. Ke koupi za 99,90 Kč ve čtvrtek 23. prosince 2010. O tom, jaká je "úroveň" distribuce a dostupnost titulů tohoto vydavatele svědčí fakt, že ač nikdo z kolegiálních webů tento titul neuvádí, u nás se vální dokonce i mezi novinami v Albertu…

Detaily o titulech ovšem na české mutaci stránek vydavatelství nenajdete ani náhodou, proto opět pár předběžných informací z polských zdrojů, kde je tento díl číslem 31 v polské řadě Wielkie Bitwy Historii.

Jedná se o sérii knih, věnovaných nejvýznačnějším bitvám a válečným konfliktům historie (u nás smíchané dvě v Polsku samostatně vycházející řady), která je doplněna o unikátní dokumentární filmy na DVD. Série "Velké bitvy historie" je českou verzí světoznámých edicí "Campaign" a "Essential Histories" britského vydavatelství Osprey Publishing.

V sérii čtenář obdrží popis všech významných bitev a vojenských kampaní historie. V každém čísle naleznete velmi obsáhlou publikaci o cca 100 stranách. Kniha obsahuje podrobnosti a popisy zúčastněných stran, klíčových postav konfliktu a podrobné historické, politické a geografické souvislosti.

Druhou částí každého čísla je pak obsáhlý dokument na DVD.

Skotové jdou na jih 

A opět tedy překlad z toho, co uvádějí polské zdroje o dalším díle:

Bitva na Marston Moor – 1644

Na začátku roku 1644 to vypadalo, že král Karel I. si nakonec poradí se vzpurným parlamentem. Na konci roku 1643 se mu totiž podařilo získat převahu ve všech oblastech, kde probíhala válka. V jižní hrabství armády pod vedením sira Williama Wallera byly téměř zcela zničeny v bitvě u Roundway 13. července 1643. Na západě o třináct dnů později princ Rupert přijal kapitulaci Bristolu, významného přístavu a druhého největšího města království.

 

Situace se projevila i na severu země. Skotsko, které stejně jako Irsko bylo ovládáno králem Karlem I., se proti králi vzbouřilo a vytvořilo vlastní protestantskou vládu.

18. dubna 1644 Skotové spojili své síly s Evropským parlamentem, vedeným sirem Thomasem Fairfaxem. York se ocitl v obležení…

 

DVD má název Marston Moor – Skotové jdou na jih.

Vstup Skotů do anglické občanské války na straně parlamentu 19. ledna roku 1644 radikálně změnil rovnováhu sil na severu Anglie. Roajalisté zde byli nuceni přejít do defenzivy a zůstali obleženi v Yorku. Princ Ruprecht Falcký však své protivníky smělým pochodem vymanévroval a dokázal York vyprostit z obklíčení bez jediného výstřelu. Dne 2. července se však na Marstonských blatech střetl se spojeneckou armádou a jeho jezdectvo bylo poraženo Cromwellovými Ironsides, kteří se poté obrátili proti roajalistické pěchotě.

 

Tento film v souvislostech popisuje tvrdě vybojovanou bitvu, jež skončila katastrofální porážkou a zničením roajalistické armády a vyhnáním jejích zbytků z celé severní Anglie.

Kniha Marston Moor 1644 – Začátek konce (Marston Moor 1644 – The beginning of the end) je z roku 2003, autorem je John Tincey, ilustrace Graham Turner. Překlad Mgr. Jiří Hutečka, Ph.D., odborná korektura Mgr. Vítězslav Prchal, jazyková korektura PhDr. Alena Hasáková.  

Zadní strana polského vydání

Zadní strana českého vydání 

Žánr: Dokument / Válečný

Délka: 52 minut (51:51)

Původní název:

Menu DVD 

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky, polsky

Titulky: česky, polsky

 

Nastavení zvuku a titulků 

 

Obraz: barevný PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný