Filmexport Home Video – Touha

Další pamětnický kousek posílá Filmexport Home Video na pulty v pátek 14. ledna 2011, kdy se dočkáme filmu Touha v digipacku za 99,- Kč. Čtyři roční doby. Čtyři období lidského života.

45 let před korejským režisérem nabídla domácí kinematografie velmi obdobně vystavěný snímek. Bez patosu, bez okázalého kritického pohledu, ale zato s jemností a citem pro člověka a jeho úděl, vypráví Vojtěch Jasný básnickou formou čtyři příběhy, jež ve shodě se čtyřmi ročními obdobími postihují různé etapy lidského života.

O chlapci, který hledal konec světa

První příběh líčí jaro života – dětství. Malý Joska má spoustu otázek, na které mu dospělí nedávají uspokojivé odpovědi. Kde je konec světa? Kdo dává kuřátka do vajíček? … a hlavně, odkud přišla jeho malá sestřička? Zvídavě pozoruje zázraky přírody a čeká, až tatínek přiveze maminku s čerstvě narozenou sestřičkou. I když si sestřičku představoval ve svém snu jinak, přivítá maminku kyticí petrklíčů.

Lidé na zemi a hvězdy na nebi

V horkém létě mladičká Lenka o prázdninách prožívá v rodné vesnici svou první lásku. Ta však trvá jen několik krásných letních týdnů, neboť Lenka odjíždí na studia do Prahy a třicetiletý Jan, který už má za sebou nějaká ta zklamání, chápe, že ji nesmí strhnout s cesty, kterou si sama vybrala. A Lenka věří, že jí život dá všechno, co si přeje.

Anděla

Příběh osamělé stárnoucí ženy, která svůj život obětovala otci a venkovskému hospodářství – nechce vstoupit do družstva. Jejím jediným přítelem je Michal, který ji má rád už od mládí a jezdí jí každý rok vypomáhat o žních. Rád by se s ní oženil, Anděla ho ale vytrvale odmítá. Po žních musí nemocná Anděla do nemocnice. Na podzim se zesláblá vrátí domů, ale svůj postoj k Michalovi a zemědělskému družstvu nezmění. Bude se dál dřít sama.

Maminka

Šedesátiletá Hynková žije sama v rodinné vilce. Je učitelkou, která s láskou vychovává svěřené děti. Je také matkou dvou dospělých synů, ti mají své vlastní životy a matku navštěvují jen občas. Ona se raduje z jejich života, z vnoučat a z každého dalšího dne. V zimě odchází ze světa tiše a neokázale, stejně tak, jako žila… Po pohřbu procházejí synové zimní zahradou a vzpomínají na mládí.

Zadní strana obalu 

Žánr: Lyrický / Povídkový

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1958

Délka: 92 minut

Premiéra v kinech: 25. prosince 1958

Režie: Vojtěch Jasný

Asistent režie: Marie Kaplanová, Věra Plívová-Šimková

Pomocná režie: Václav Vorlíček, Jiří Hanibal

Scénář: Vojtěch Jasný, Vladimír Valenta

Dramaturgie: Václav Nývlt

Produkce: Jiří Bečka, Kateřina Tomková, Olga Lisková

Hudba: Svatopluk Havelka

Kamera: Jaroslav Kučera

Asistent kamery: Ivan Wurm, Bohumil Paris

Střih: Jan Chaloupek, Marie Tillerová

Architekt: Karel Lier

Kostýmy: Libuše Hozová

Zvuk: Roman Hloch

Výtvarník: Josef Calta

Masky: Ladislav Bacílek

Společnost: Filmové studio Barrandov, výrobní skupina Šmída – Kunc

Hrají: Jan Jakeš (Joska Malina), Václav Babka (Joskův tatínek), Věra Bublíková (Joskova maminka), Vlastimil Brodský (švec Novosad, Andělin švagr), Jana Brejchová (Lenka), Jiří Vala (geometr Jan), František Vnouček (Lenčin otec), Otto Šimánek (otcův švagr), Věra Tichánková (Anděla), Václav Lohniský (Michal, Andělin přítel), Zdeněk Kutil (okresní tajemník Pavelka), Zdeněk Řehoř (farář), František Mušálek (otec Anděly), Vladimír Brabec (pracovník okresního úřadu), Vladimír Menšík (kombajnér), Vlastimil Brodský (Andělin švagr), Václav Poláček (řídící učitel), Anna Melíšková (učitelka Marie Hynková, maminka), Jiří Pick (ing.Václav Hynek, Mariin syn), Ilja Racek (František Hynek, Mariin syn), Blažena Holišová (Jana, žena ing.Hynka), Milada Davidová (Mařenka), Anton Gýmerský, Eva Blažková (Tonča, Lenčina sestra), J. Chrenčík, Marie Kyselková (sestřička), Jan Skopeček

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: anglicky, česky pro neslyšící

Obraz: černobílý PAL DVD9 4:3

Bonus: slovo historika (české titulky pro neslyšící), fotografie, biografie a filmografie, soudobá dokumentace, soudobá dokumentace na DVD-ROM, festivaly a ocenění, rozhovory