Blesk pro ženy – Návrat Casanovy

Na stříbrné obálce je logo Blesku pro ženy k nalezení už jen na zadní straně, nicméně Hollywood Classic Entertainment v pondělí 24. ledna 2011 za 59,- Kč pokračuje dalším romantickým filmem Návrat Casanovy. Vášeň, která se stala posedlostí.

Umění stárnout platí i pro největší svůdce. Největší milovník přichází… Volná adaptace románu Arthura Schnitzlera, natočená režisérem Edouardem Niermansem, je známá i z obrazovky ČT, odkud zřejmě pochází dabing.

Casanova, který má za sebou život plný dobrodružství, svodů, cestování a úspěchů, se chce vrátit domů, do Benátek. Jeho peněženka zeje prázdnotou. Zestárlý hrdina už žije pouze svou legendou a hrou v karty, v níž je až nebezpečně obratný. Jeho jediným společníkem je sluha Camille, jemuž pochopitelně dávno dluží plat.

Benátská republika však odmítá Casanovovi vydat vstupní vízum. Musí se tedy toulat po jižní Francii a severní Itálii. Na živobytí si vydělává v podřadných hostincích, kde hraje karty s nahodilými hosty. Velkou nouzí netrpí, jeho oblek ale přesto chátrá.

Rád proto přijme pozvání hraběte Olivia, muže, kterému kdysi prokázal službu, a on na jeho velkorysost nikdy nezapomněl. Na jeho zámku se Casanova setkává s Amélií, ženou, která ho po celý život miluje.

Ovšem nebyl by to slavný svůdce, aby si nezvolil jiný, vyšší cíl. Má políčeno na mladou a nevinnou Améliinu neteř Marcelinu. Ta jej ale odmítá a dává přednost mladému důstojníkovi. I když jeho sebevědomí je velké, tentokrát bude muset podstoupit tuhý boj o čest mladé dívky. Casanova se však nehodlá vzdát, a tak vymyslí ďábelský plán, jak dívku získat…

Hodnocení pod 60 procent: Casanova? Ani náhodou. Nostalgické vzpomínání na zašlou slávu. Nic než průměr, ani Delon to nezachrání. Asi jedinou předností jsou krásné dobové kostýmy.

Zadníé strana obálky

Žánr: Drama / Komedie / Romantický

Země původu: Francie

Rok vzniku: 1992

Délka: 94 minut

Původní název: Le Retour de Casanova

Světová premiéra: 13. května 1992 – Francie (Cannes Film Festival)

Režie: Edouard Niermans

Námět: Arthur Schnitzler (román „Casanovas Heimfahrt. Erzählungen 1909 – 1917“)

Scénář: Jean-Claude Carrière

Produkce: Alain Delon, Christine Gozlan, Rosanna Roditi

Hudba: Bruno Coulais, Michel Portal

Kamera: Jean Penzer

Střih: Yves Deschamps

Kostýmy: Yvonne Sassinot de Nesle, Jean-Daniel Vuillermoz

Společnost: C. R. G. International / Canal+ / Centre National de la Cinématographie / Films A2 / Les Films Alain Sarde / Région Languedoc-Roussillon

Natáčeno: Château de la Mogère, Montpellier, Hérault, Francie / Francie / Benátky, Veneto, Itálie

Hrají: Alain Delon (Casanova), Fabrice Luchini (Camille), Elsa Lunghini (Marcolina), Wadeck Stanczak (Lorenzi), Delia Boccardo (Amelie), Gilles Arbona (Olivo), Violetta Sanchez (markýza), Jacques Boudet (abbé), Philippe Leroy (vyslanec), Alain Cuny (markýz), Yveline Ailhaud (kuchařka), Sarah Bertrand (první žena), Rachel Bizet (Marie), Sandrine Blancke (Teresina), Sophie Bouilloux (Lise), Gabriel Dupont (kočí), Michel Francini (Lucien Ricardi), Isabelle Gruault (Jeanette), Mathias Jung (Aimable), Gil Lagay (Joseph), Philippe Lehembre (Marco Ricardi), Justine Leroux (Nanette), Samuel Olivier (Maximin), Rebecca Potok (patronka), André Raffard (Benátčan), Edyth Baldy (sluha), Doumee (druhá žena), Sacha Gordine (posel), Claude Bessiere (Benátčan), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 francouzsky, 2.0 česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9

Bonus: