Filmexport Home Video – Noční motýl

Filmexport Home Video na pátek 18. února 2011 chystá film Noční motýl opět v digipacku za 99,- Kč. Filmové drama, vyprávějící o tragickém osudu krásné dívky a nenaplněné lásce.

Příběh se odehrává na konci 19. století v jednom z malých posádkových městeček. Jeho hlavní hrdinkou je půvabná dívka Marta Dekasová, která pracuje jako vychovatelka v měšťanské rodině posádkového města.

 

Není však šťastná. Její zaměstnavatelka podvědomě žárlí na její mladistvou krásu, eleganci a pozornost, kterou jí věnují důstojníci místní posádky, zejména pak lehkomyslný poručík Kala. Martě je lhostejný, protože se na první pohled zamilovala do vážného a věčně zasmušilého nadporučíka Vargy. Ten však miluje svou manželku herečku Helenu a jiné ženy pro něj neexistují a Martino vyznání odmítne.

 

Jednoho dne ráno po důstojnickém plese je vyhlášen poplach a vojáci nakvap opouštějí město. Kala se přichází s Martou rozloučit a téměř proti její vůli ji učiní svou milenkou. Netají se tím, že dívku svedl a ta je maloměstskou pokryteckou společností morálně odsouzena a její zaměstnavatelka ji okamžitě propouští. Kala se však brzy Marty nabaží a opustí ji.

 

Marta se odstěhuje do Prahy ke své někdejší kamarádce Anče, která se pod jménem Kiki živí prostitucí. Na její doporučení se stane barovou zpěvačkou v podniku pochybné pověsti. Nakrátko jí zalichotí čistá láska mladého studenta Michala, opětovat ji však nemůže, protože stále ještě miluje Vargu. Ten se v baru objeví při oslavě Nového roku se svou ženou a Kalou a znovu rozjitří nevyhaslé city. Po bujné silvestrovské noci za ním Marta vyběhne na ulici a vyprosí si jeho objetí a se svou láskou se poprvé políbí. To však zpozoruje žárlivý Michal a dívku smrtelně postřelí…

Secesní kostýmní drama má mezi 70 až 80 procenty.

Žánr: Drama / Muzikál

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1941

Délka: 84 minut

Premiéra v kinech: 10. října 1941

Režie: František Čáp

Asistent režie: František Milič

Námět: Karel Novák (novela Medvědi a tanečnice)

Scénář: František Čáp, Václav Krška

Produkce: Vilém Brož, Oldřich Papež

Hudba: Roman Blahník

Text písně: K. M. Walló

Kamera: Ferdinand Pečenka

Asistent kamery: Jaromír Holpuch

Střih: Antonín Zelenka

Architekt: Jan Zázvorka

Kostýmy: Fernand Vácha

Zvuk: František Šindelář

Společnost: Lucernafilm

Hrají: Hana Vítová (Marta Dekasová), Svatopluk Beneš (poručík královské gardy Rudolf Kal), Gustav Nezval (nadporučík královské gardy Varga), Marie Glázrová (herečka Helena, Vargova žena), Adina Mandlová (prostitutka Anča zvaná Kiki), Rudolf Hrušínský (student filozofie Michal Lary), Jaroslav Marvan (Martin zaměstnavatel), Elena Hálková (milostivá paní, Martina zaměstnavatelkyně), Renée Lavecká (Mášenka, dcera zaměstnavatelů), Marie Blažková (Katynka, hospodyně zaměstnavatelů), Eduard Kohout (světák pan Leopold), Anna Steimarová (madame z baru), Anna Gabrielová (animírka Soňa), Čeněk Šlégl (šéf baru), Vladimír Štros (vrátný v baru), Elsa Vetešníková (animírka), Bobina Prošková (animírka), Majva Červená (animírka), Václav Pecián (host v baru), Josef Oliak (host v baru), Jan W. Speerger (posluha v hotelu), Jiří Vondrovič (vojenský sluha), Fráňa Vajner (zahradník), Josef Kotapiš (mladý důstojník ve vlaku), Marie Holanová (květinářka), Ada Karlovský (vrchní v kavárně), Lola Skrbková (pokladní na nádraží), Helena Hradecká (garderobiérka Heleny Vargové), Darja Hajská (host na večírku), František V. Kučera (host na večírku), Vasil Truchlý (houslista), Luděk Marold (mladík u stolu)

Údaje o DVD neznámé:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící

Obraz: černobílý PAL DVD5 4:3

Bonus: