Řitka Video – Poslední tajemství Titanicu

Na sobotu je v plánu první díl cyklu o Titanicu s nejasnými detaily, leč stejným původem. Podívejme se tedy zatím do katalogu společnosti Řitka Video, kde je od ledna 2011 dokument z produkce Discovery World shodného tématu – Poslední tajemství Titanicu. Strhující dokument od tvůrce Avataru.

Oficiální text praví:

Více než čtvrt století po objevení vraku Titanicu skrývá tato legendární loď stále spoustu tajemství. Připravte se na výlet v reálném čase, který vám představí Titanic tak, jak dosud nebyl nikdy viděn.

Poslední tajemství Titanicu

Když Oscarový režisér James Cameron natočil své epické melodrama Titanic, stal se touto proslulou výletní lodí doslova posedlý. Dobře věděl, že oceán si vybírá na vraku svou daň a pokud chce nalézt nové odpovědi, musí se na expedici vydat co nejdříve.

U vraku

A tvůrci tohoto dokumentu byli u toho, když Cameron se svým týmem zkonstruoval ponorné, speciálně upravené kamery a vrhl se pod hladinu Atlantiku, aby odkryl poslední tajemství Titanicu.

Z filmu

– Cameron a jeho tým vytvořili unikátní zařízení umožňující přístup k části lodi, která nebyla viděna téměř sto let, včetně tureckých lázní a kabin 1. třídy.

– Ještě zajímavější bylo odkrytí zavazadlových prostor cestujících 1. třídy a vládní cargo. Okolo předmětů převážených v těchto místech Titanicu se traduje mnoho legend.

– James Cameron vysílal mnoho svých záběrů z návštěvy vraku živě. Díky kameramanům Discovery Channelu se vše podařilo archivovat a následně sestříhat do strhujícího dokumentu, který právě držíte v rukou.

Na cestě dovnitř

Dokument je to poměrně zvláštní, divák je vhozen doprostřed dění a alespoň já osobně chvíli tápal. Jde totiž o záznam živého vysílání z již několikáté výpravy Jamese Camerona ke slavnému vraku, při níž ukazuje jak místa již prohlížená někdy dřív, tak i další prostory, do nichž se minule proniknout nepodařilo. To celé rámováno prací speciálního štábu, který se podílel na příjmu jeho vysílání a tvořil z něho on-line televizní dokument.

Výzkumné plavidlo

Posádka ponorky, vpravo Cameron ovládáající sondu

Kromě prohlídky samotného vraku, která je prokládána občasnými záběry z veleslavného filmu, se dozvíme i něco málo o technických problémech.

Ponorka MIR

Ponorka do čtyřkilometrové hloubky je ruský MIR, protože nikdo jiný tak dobrých výsledků v hloubkovém ponoru nedosáhl, ojedinělým technickým experimentem bylo její připojení optickým vláknem ke člunu na hladině, který předával on-line vysílání dál.

Odborníci v posádce

Odborníci v posádce

Odborníci v posádce

Odborníci v posádce

Mise byla úspěšná a tak jsme svědky nadšení celé řady odborníků – ať už nad tím, že rekonstrukce kulis pro film se opravdu shodovala se svým vzorem, či nad potvrzením některých teorií o detailech posledních chvil tohoto oceánského monstra, či nad faktem, že práce řemeslníků dokázala překonat všechny nepříznivé podmínka a teakové obložení krbu v kajutě, na krbové římse stojící hodiny či kachličky v tureckých lázních jsou stále na svém místě…

Porovnání stavu vraku od minulé výpravy

Hlavní schodiště ve filmu

Hlavní schodiště dnes

Z filmu

Pracoviště radisty

Vana v soukromé kajutě kapitána

Prolnutí filmu se současným stavem paluby

Jednou vidět ano, koupit za ceníkovou plnou cenu bych se tuhle třičtvrtěhodinku neodhodlal.

Žánr: Dokument

Země původu: USA

Rok vzniku: 2005

Délka: 44 minut (43:36)

Původní název: Last Mysteries of the Titanic

Světová premiéra: 24. července 2005 – USA

Režie: Neil Flagg

Produkce: Andrew Wight, James Cameron, Christopher A. Debiec, Haley Jackson, Bernie Laramie, Gary Lang, Phil Fairclough, David McKillop, Lori Rothschild Ansaldi

Hudba: Paul Searles, Geoff Levin, Jeehun Hwang

Kamera: David E. West, Ralph B. White

Střih: Fiona Wight, David C. Cook, Justin B. Shaw, Matthew Kregor

Společnost: Earthship Productions / Discovery Channel

Účinkují: John Burke (moderátor), Mike Arbuthnot (archeolog), Vince Corazza (vypravěč), Dennis Roy Cullimore, Emily Jateff, Lori Johnston, Don Lynch (historik), Ken Marschall (historik), Parks Stephenson (inženýr), James Cameron

České znění (2010): Alexandr Postler, Zdeněk Rumpík, Jindra Janoušková, Jakub Hřib, Michal Kraus, Marcela Bártová, Petr Dohnal

Menu DVD

Údaje o DVD:

Výběr kapitol

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: žádné

Obraz: barevný PAL 4:3 (1,33:1)

Bonus: další DVD (trailery na další tituly)