DVDcom – Na kolejích čeká vrah

Vzpomene si ještě někdo, kdy se poprvé začalo skloňovat v souvislosti s trafikovými DVD jméno společnosti DVDcom? No ano, bylo to v okamžiku, kdy se na benzínkách objevila trojice takřka nesehnatelných „Kalašovek". V nich ztvárnil hlavní roli Rudolf Hrušínský. Nyní v neděli 27. února 2011 je oficiální termín, kdy by smluvní prodejní místa nejpozději měla obdržet kriminálku Na kolejích čeká vrah za 59,- Kč, v níž major Kalaš, tentokrát v podání Jiřího Sováka, vyšetřuje loupež nové série bankovek, které byly ukradeny z poštovního vozu rychlíku.

Český kriminální film o velké vlakové loupeži a výbuchu na 201. kilometru.

V rychlíku odjíždějícím z pražského hlavního nádraží je přepravována zásilka bankovek v hodnotě pěti milionů. Ta je naložena do zvláštního vagónu za asistence policie a poté je poštovní vagón i s muži dohlížejícími na přepravu, bankovním úředníkem Vojtířem, velitelem policejního doprovodu poručíkem Lenkem a jeho podřízeným Vránou ve vagónu zamčeni.

 

Vše probíhá hladce až do 196. kilometru, kde trať křižuje polní cesta. Tady vesnická dívka Anna Halamová přistihne dva muže, kteří sbírají nějaké balíky. Jeden z nich ji chladnokrevně zastřelí. Vzápětí na 201. kilometru exploduje vagón, ve kterém jsou převáženy bankovky. Na místo exploze přilétá vrtulníkem zkušený major Kalaš, aby se spolu se svým mladým kolegou Karlíčkem ujal vyšetřování. Jediný, kdo nehodu přežil, je poručík Lenk, který je v bezvědomí a s těžkým poraněním převezen do nemocnice. Je jasné, že nešlo o nehodu, a že mrtvola zavražděné dívky, které si všiml Kalaš, možná s explozí nějak souvisí.

 

Na místě činu je sice spousta ohořelých bankovek, jedinou stopou je však francouzský klíč nalezený v troskách, který k výbavě vozu nepatří, a jediným svědkem Lenk, který se současně stává jedním z podezřelých, protože jako jediný z mužů ve voze neměl v krvi nalezeny stopy silného hypnotika. Kalaš zpovídá Lenkovu snoubenku, která je sledována neznámou ženou, a s Karlíčkem se pokoušejí rekonstruovat události, ke kterým došlo na trati. Zjistí, že dívka byla zavražděna až po průjezdu vlaku, že vrahové byli dva, jeden odjel na dívčině kole do blízké vesnice a odtud pak autobusem, druhý přespal v blízkém hotelu.

 

Dva kilometry před místem dívčiny vraždy objeví kriminalisté dvě šroubové matky, ke kterým se hodí nalezený francouzský klíč a které patří ke šroubům, jimiž je ve vagónu připevněna klozetová mísa. Je jasné, že jde o loupež a kriminalisté se soustředí na bankovky série C-L, kterou vlak převážel. Přestože měly být zničeny při výbuchu, začnou se brzy objevovat na různých místech.

 

Kriminalisté pomalu postupují vpřed a objasňují události na trati. Přestože se prvotní podezření proti raněnému Lenkovi ukazuje mylné, cesta k pravým pachatelům a muži, který stál v pozadí celé loupeže, je ještě dlouhá. Stopa zavede kriminalisty až k Josefu Trojanovi, který je pravděpodobně jedním z pachatelů. Než může být zatčen a vyslechnut, umírá za podezřelých okolností, když si místo inzulínu píchl smrtelnou dávku morfia. Přes jeho ženu se však kriminalisté dostanou na stopu dalšího z pachatelů. Ani tato stopa však nevede k odhalení organizátora celé loupeže.

Přes 70 procent: Příjemný kriminální snímek se zcela jiným Kalašem a přesto také vynikajícím.

Žánr: Krimi / Thriller

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1970

Délka: 91 minut

Premiéra v kinech: 14. srpna 1970

Režie: Josef Mach

Pomocná režie: Bohumil Kouba

Námět: Eduard Fiker (román Série C-L)

Scénář: Josef Mach, Jiří Marek

Produkce: Zdeněk Oves, Bohumil Šmída, Antonín Navrátil, Vladislav Špidra

Hudba: Luboš Fišer

Kamera: Josef Střecha

II. kamera: Ivan Wurm

Střih: Josef Dobřichovský

Architekt: Bohuslav Kulič

Zvuk: Roman Hloch

Odborný poradce: Miroslav Mikeš

Společnost: Filmové Studio Barrandov

Natáčeno: Cerhenice / Praha

Hrají: Jiří Sovák (Kalaš), Radoslav Brzobohatý (Lenk), Jaromír Hanzlík (Karlíček), Ladislav Trojan (Vrána), Jaroslav Moučka (Loubal), Ladislav Křiváček (Trepinský), Josef Langmiler (MUDr. Urban), Eduard Dubský (Budínský), Jaroslav Mareš (Vojtíř), Oldřich Velen (Trojan), Květa Fialová (Trojanová), Josef Bláha (Hafík), Bohumil Šmída (Jakeš), Regina Rázlová (Anna Halamová), Daniela Kolářová (Dvorská), František Němec (Sláma), Oleg Reif (Tondl), Jan Pohan (por. Lang), Josef Chvalina (dr. Bouček), Valentina Thielová (sekretářka v bance), Josef Beyvl (hlídka VB), Zdeněk Hodr (dr. Chmel), Věra Koktová (úřednice na poště), Bedřich Čapek (pyrotechnik), Ferdinand Krůta (železniční lékař), Karel Hábl (VB), Jaroslav Rákos (pilot helikoptéry), Jaroslava Panýrková (sestra Blanka), Karolina Slunéčková (vedoucí autobazaru)

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky 

 

 

Obraz: černobílý PAL DVD5 4:3

Bonus: Fotogalerie, Rozhovory (Radoslav Brzobohatý, Ladislav Trojan), Filmografie