North Video – Vražedná pole

North Video tentokrát v pátek 15. dubna 2011 nabízí Oscarové drama Vražedná pole. Ke koupi za 99,90 Kč. Příběh o přátelství a touze po svobodě.

Přes půl milionu obětí mají na svém kontě revoluční oddíly Rudých Khmérů. Před jejich vražedným běsněním zkouší ze země uprchnout kambodžský lékař.

Z traileru

Z traileru

Z traileru

Z traileru

Z traileru

Kambodža, srpen 1973. Boje ze sousedního Vietnamu se přenesly i do této dosud neutrální země. Zuří tu občanská válka mezi vládními jednotkami, podporovanými americkou armádou, a partyzánskými oddíly Rudých Khmerů. Sydney Schanberg, zpravodaj listu New York Times, a Dit Pran, jeho domorodý průvodce a tlumočník, jsou jen dva z početné armády novinářů a fotografů, snažících se zprostředkovat světu informace o tom, co se v tomhle kdysi tak nádherném koutě světa děje, vylíčit čtenářům zvěrstva, ke kterým tu denně dochází. A je stále hůř. Rudí Khmerové získávají stále větší převahu. Sytě zelené pláně exotické země dostaly nový přízračný název – vražedná pole.

Z traileru

Z traileru

Z traileru

Všem je už jasné, že až se dostanou k moci, vypuknou hrůzy, jejichž rozsah si v tuto chvíli ještě nikdo nedovede představit. Kdo může, ten ve spěchu opouští zemi. Nic už v Kambodži nebude takové jako dřív. A naděje těch, kteří musí zůstat, se rovnají nule.

Když americké jednotky opouštějí zemi, pošle Dith Pran svoji rodinu s nimi, aby ji uchránil před nebezpečím. Sám ale zůstává se Schranbergem a dále mu pomáhá se zprávami o dalších událostech. Ten, jako Američan, pak nemá problémy s opuštěním válkou zmítané Kambodži. Jenže situace u Prana je odlišná – je občanem této země a Rudí Khmérové se blíží…

Z traileru

Z traileru

Film, natočený podle skutečných událostí, zachycuje příběh přátelství, jež se za léta spolupráce vytvořilo mezi americkým novinářem a jeho průvodcem v době občanské války a po vítězství Rudých Khmerů (za jejichž více než tříleté diktatury zahynuly v zemi asi tři miliony obyvatel z celkového počtu osmi milionů).

Z traileru

Z traileru

Tvůrci nechávají téměř bez povšimnutí společenské souvislosti, zaměřují své vyprávění na dopad, jaký tyto události mají na obyčejné lidi. Emotivní vyznění filmu výrazně podtrhují velkolepé hudební motivy Mikea Oldfielda i známé skladby, které zde zaznívají v působivém kontrastu s obrazem. Film, přerůstající v působivou výpověď o utrpení, jež si člověk na světě vytváří, ale jemuž také dokáže čelit, byl oceněn řadou mezinárodních cen. Proměnil tři ze sedmi Oscarových nominací: za kameru – Chris Menges, střih – Jim Clark a za mužský herecký výkon ve vedlejší roli – Haing S. Ngor, lékař, neherec, který skutečně prožil kambodžské peklo (a který získal mj. navíc i Zlatý glóbus, cenu BAFTA a řadu dalších).

Obrazovka z DVD

Imdb.com 80 procent, csfd.cz 85: Snímek kašle na ideologie a rozdíly civilizací, chladně ukazuje utrpení a brutalitu a fakt, že se celá země dokázala proměnit na obří koncentrační tábor. Komunismus v praxi.

Zadní strana

Žánr: Drama / Historický / Válečný

Země původu: Velká Británie

Rok vzniku: 1984

Délka: 136 minut (2:16:14)

Původní název: The Killing Fields

Světová premiéra: 2. listopadu 1984 – USA

Režie: Roland Joffé

Scénář: Bruce Robinson

Produkce: David Puttnam, Iain Smith

Hudba: Mike Oldfield

Kamera: Chris Menges

Střih: Jim Clark

Kostýmy: Judy Moorcroft

Společnost: Enigma (First Casualty) Ltd. / Goldcrest Films International / International Film Investors

Natáčeno: Bangkok, Thajsko / New York City, New York, USA / Phuket, Thajsko / Railway Hotel, Hua Hin, Thajsko / Royal York Hotel, Toronto, Ontario, Kanada / Toronto, Ontario, Kanada

Hrají: Sam Waterston (Sydney Schanberg), Haing S. Ngor (Dith Pran), John Malkovich (Alan ‚Al‘ Rockoff), Julian Sands (Jon Swain), Craig T. Nelson (major Reeves), Spalding Gray (americký konzul), Bill Paterson (Dr. MacEntire), Athol Fugard (Dr. Sundesval), Graham Kennedy (Dougal), Katherine Krapum Cheyo (Ser Moeum), Oliver Pierpaoli (Titony), Edward Entero Chey (Sarun), Tom Bird (americký válečný pozorovatel), Monirak Sisowath (Phat, velitel Rudých Khmérů), Lambool Dtangpaibool (Phatův syn), Ira Wheeler (velvyslancova průvodkyně), David Henry (France), Patrick Malahide (Morgan), Nell Campbell (Beth), Joan Harris (TV reportérka), Joanna Merlin (Sydneyho sestra), Jay Barney (Sydneyho otec), Mark Long (Noaks), Sayo Inaba (paní Noaksová), Mow Leng (Sirik Matah), a další

Menu DVD

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1, 2.0 anglicky, česky

Titulky: česky

Nastavení zvuku a titulků

Obraz: barevný 16:9 (podle imdb.com 1,85:1)

Bonus: upoutávky na začátku DVD, pro děti, z naší nabídky