Filmexport Home Video – Šťastnou cestu

Filmexport Home Video v pátek 24. června 2011 nabídne další pamětnický film natočený v době války Šťastnou cestu za obvyklých 99,- Kč v digipacku. Osudy, sny a přání pěti dívek jsou rozdílné, všechny ale touží po lásce a štěstí.

Zdařilý film, který dal zajímavou hereckou příležitost populárním herečkám 40. let.

Velký obchodní dům, to není jen místo plné zboží a zákazníků, kteří vybírají, zkoušejí a nakupují, ale také místo plné lidských osudů. Například osudů mladých prodavaček, které s úsměvem obsluhují početné zákazníky. Píše se rok 1932 a každá z nich má svůj osud, starosti i radosti, své sny, představy o budoucnosti a každá jde vlastní cestou za štěstím. Většina z nich touží po prostém lidském štěstí, lásce, manželství a poklidném rodinném životě, i když ne vždy vědomě.

Tak například lehkomyslná, morálně značně "pružná" Helena Truxová si nedělá příliš hlavu s budoucností, protože věří, že si ji vezme komisionář Viktor Zych, který ji tajně vydržuje. Tomu jde však hlavně o peníze, takže se bohatě ožení s jinou a Helena, která byla pro nedochvilnost propuštěna z práce, spáchá sebevraždu.

Jejím opakem je rozvážná Anna, poznamenaná tragédií prvního manželství. Moderní žena, rozvážná, citově založená, přesto však odhodlaná bojovat s nepřízní osudu, najde nový smysl života ve sňatku s ovdovělým průmyslníkem Klementem.

Milena obtížně šetří spolu se snoubencem, aby se mohli vzít. Martin, který pracuje jako číšník, je sveden vidinou rychlého zisku a obviněn z defraudace. Milena ho však neopustí a pomáhá mu začít znovu.

Ztřeštěná Fanynka touží po filmové slávě, ale smíří se i s místem švadleny ve filmových ateliérech. Učednice Boženka má zatím vše před sebou – budoucí zklamání i radosti. Dívky se loučí a na jejich místa přicházejí nové prodavačky…

Hodnocení takřka 80 procent: Tolik kvalitních mladých hereček se snad nikdy v jednom filmu nesešlo.

Žánr: Drama

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1943

Délka: 92 minut

Premiéra v kinech: 25. prosince 1943

Režie: Otakar Vávra

Asistent režie: Eduard Šimáček

Námět: Olga Horáková

Scénář: Otakar Vávra, Vilém Werner

Produkce: Vilém Brož, Oldřich Papež

Hudba: Jiří Srnka

Kamera: Ferdinand Pečenka

Střih: Antonín Zelenka

Zvuk: František Šindelář

Architekt: Jan Zázvorka

Výtvarník: Ina Kubová

Společnost: Lucernafilm

Hrají: Adina Mandlová (prodavačka Helena Truxová), Jiřina Štěpničková (prodavačka Anna Waltrová-Ortová), Hana Vítová (prodavačka Milena), Nataša Gollová (prodavačka Fanynka), Jana Dítětová (učednice Boženka), Otomar Korbelář (průmyslník Jan Klement), Eduard Kohout (komisionář Viktor Zych, přítel Hel), Vítězslav Vejražka (číšník Martin, snoubenec Mileny), Karel Hradilák (automobilový zástupce Fred Valenta), František Kreuzmann (falešný hráč Pepa Hodek), Nelly Gaierová (milenka Pepy Hodka), Jaroslav Marvan (ředitel obchodního domu), Míla Pačová (ředitelka prodejního oddělení Vack), Meda Valentová (vedoucí oddělení), Vladimír Řepa (kavárník Fikar), Ladislav Pešek (pomocný režisér Hubáček), Zdeněk Řehoř (zaměstnanec obchodního domu), Otto Kinský (nesmělý zákazník), Marie Vildová (zákaznice), Darja Hajská (zákaznice), Bobina Prošková (prodavačka), Václav Pata (číšník), Vilém Werner (opilý host), Jaroslav Balcar (fotograf), Antonín Kandert (ředitel baru), Julius Baťha (vrchní v "Boccacciu"), Anna Steimarová (Boková), Milada Matasová (host u Zycha), Alois Peterka (Bok, host u Zycha), Naděžda Vladyková (host u Zycha), F.X. Mlejnek (host v "Boccacciu"), Václav Pecián (hráč v herně), Ferdinand Jarkovský (hráč v herně), Antonín Jirsa (hráč v herně), Vítězslav Boček (donašeč v herně), Vladimír Hlavatý (hráč v herně), Zdeněk Šavrda (hráč v herně), Vladimír Pospíšil-Born (hráč v herně), Viktor Socha (číšník), Antonín Jedlička (pikolík), Miloslav Svoboda (druhý pomocný režisér), Gustav Hilmar (tajný), Jaroslav Orlický (tajný), Bohuš Záhorský (policejní inspektor), Jindřich Láznička (zřízenec v ateliéru), Antonín Dekoj (zřízenec v ateliéru), Ella Nollová (posluhovačka u Zycha), Ladislav Janeček (úředník v bance), Marie Rýdlová (uklízečka v obchodním domě), František Klika

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící

Obraz: černobílý PAL DVD5 4:3

Bonus: slovo historika, fotografie, biografie a filmografie, soudobá dokumentace, soudobá dokumentace na DVD-ROM, Otakar Vávra vzpomíná