Magic Box – Alenka v říši divů

MagicBox nabízí v sobotu 13. srpna 2010 za 199,- Kč adaptaci a zároveň jakési pokračování známé dětské knihy Alenka v říši divů v provedení dvojice Tim Burton a Johnny Depp.

Sklouzněte se s Alenkou dolů králičí norou vstříc fantastickému dobrodružství. Svůdná a magická Alenka v říši divů je fantastickou novou variací jednoho z nejmilovanějších příběhů všech dob.

Dnes už devatenáctiletá Alenka se vrací do podivuhodného světa, který poprvé navštívila jako dítě, a vydává se na cestu, která jí poodhalí její osud. Tato říše divů je podivnější, než byste si dokázali představit, a nepodobá se ničemu, co jste kdy viděli. Neobyčejné postavy, které jste si zamilovali, ožívají v podobě báječnější a barvitější než kdy předtím.

Čeká vás potrhlý Kloboučník (Johnny Depp), Bílá královna (Anne Hathaway), Srdcová královna (Helena Bonham Carter), Bílý králík (Michael Sheen) a další. Především ale úžasný filmový zážitek – Alenka v říši divů je neuvěřitelnou pastvou pro oči, uši a srdce, která strhne malé i velké diváky.

 

Devatenáctiletou Alenku Kingsleyovou čeká zážitek, na který hned tak nezapomene. Když ji na viktoriánské zahradní slavnosti požádá o ruku Hamish, bohatý, ale přihlouplý syn lorda a lady Ascotových, sebere se a uteče pryč. Vydá se za Bílým králíkem ve vestě a s kapesními hodinkami, kterého uvidí pospíchat po louce. Bílý králík záhy zmizí do králičí nory. Alenka pocítí zvláštní nutkání následovat ho, do nory spadne a po pádu, který působí skoro jako podivný sen, se ocitne v kruhové místnosti s celou řadou dveří. Poté, co okusí z lahvičky s nápisem "Vypij mě", jejíž obsah způsobí, že se zmenší, a zakousne koláč, na kterém je zdobeně napsáno "Sněz mě" a po kterém se zase zvětší, se jí nakonec podaří jedněmi z dveří projít a ocitá se v ohromující a fantastické Říši divů, které její obyvatelé říkají Podzemní říše. Tam se setkává s celou škálou pozoruhodných postav, od vychloubačné Plšice až po potrhlého Kloboučníka, od ušklebeného kocoura Šklíby až po houseňáka Absaloma, kouřícího vodní dýmku, od podivné Bílé královny až po její záštiplnou starší sestru Srdcovou královnu, krutou vládkyni Podzemní říše.

Leckdo asi čekal víc, hodnocení sice slušná (na imdb.com 66 procent, na csfd.cz 70), ale komentáře většinou nespokojené: Burtonovské poetice přistříhla křídla disneyovská produkce, zbyly jen originální vizuální orgie. Taková dechberoucí fantasmagorická podívaná ve 3D, na kterou příliš brzy zapomenete.

Žánr: Dobrodružný / Fantasy / Rodinný

Země původu: USA

Rok vzniku: 2010

Délka: 108 minut

Původní název: Alice in Wonderland

Světová premiéra: 3. března 2010 – Bahrajn, Egypt, Itálie, Švédsko

Kinopremiéra v ČR: 4. března 2010

Režie: Tim Burton

Námět: Lewis Carroll (knihy "Alice’s Adventures in Wonderland" and "Through the Looking Glass")

Scénář: Linda Woolverton

Produkce: Katterli Frauenfelder, Derek Frey, Chris Lebenzon, Tom C. Peitzman, Mary Richards, Joe Roth, Peter M. Tobyansen, Jennifer Todd, Suzanne Todd, Richard D. Zanuck

Hudba: Danny Elfman

Kamera: Dariusz Wolski

Střih: Chris Lebenzon

Kostýmy: Colleen Atwood

Společnost: Walt Disney Pictures / A Roth Films Production / A Team Todd Production / The Zanuck Company Production

Natáčeno: Antony House, Torpoint, Cornwall, Velká Británie / Charlestown Harbour, Charlestown, Cornwall, Velká Británie / Cornwall, Velká Británie / Culver Studios – 9336 W. Washington Blvd., Culver City, Kalifornie, USA / Los Angeles, Kalifornie, USA / Plymouth, Devon, Velká Británie / Sony Pictures Studios – 10202 W. Washington Blvd., Culver City, Kalifornie, USA / The Barbican, Plymouth, Devon, Velká Británie

Hrají: Johnny Depp (Kloboučník), Mia Wasikowska (Alenka Kingsleyová), Helena Bonham Carter (Iracebeth, srdcová královna), Anne Hathaway (Mirana, bílá královna), Crispin Glover (Ilosovic Stayne, srdcový kluk), Matt Lucas (Tydlidýn a Tydlidum), Michael Sheen (hlas bílého králíky), Stephen Fry (hlas kocoura Šklíby), Alan Rickman (hlas Absolema, modrého Houseňáka), Barbara Windsor (hlas Mallymkuny, Plšice), Paul Whitehouse (hlas zajíce Březňáka), Timothy Spall (hlas ohaře Bayarda), Marton Csokas (Charles Kingsleigh), Tim Pigott-Smith (Lord Ascot), John Surman (společník), Peter Mattinson (společník), Lindsay Duncan (Helen Kingsleighová), Geraldine James (Lady Ascotová), Leo Bill (Hamish), Frances de la Tour (teta Imogene), Jemma Powell (Margaret Kingsleighová), John Hopkins (Lowell), Eleanor Gecks (Faith Chattawayová), Eleanor Tomlinson (Fiona Chattawayová), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, česky, maďarsky, slovensky, polsky

Titulky: maďarsky, slovensky, srbsky, anglicky, česky, chorvatsky, polsky, slovinsky

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9 (podle imdb.com 1,44:1)

Bonus: Potrhlý Kloboučník, Hledá se Alenka, Zvláštní efekty v Říši divů