Filmexport Home Video – Ideál septimy

Filmexport Home Video jako další z řady pamětnických filmů plánuje ve středu 21. září 2011 komedii Ideál septimy za 99,- Kč s Jindřichem Plachtou a Gustavem Nezvalem.

Česká filmová komedie o úspěšném skladateli a výrobci plynových masek, kteří toho měli společného víc, než se na první pohled zdálo. Ten první se jmenuje Michal Marhan a jako úspěšný operetní skladatel je idolem mladých dívek, které neznají jeho pravé jméno a netuší, že jejich idol je tak blízko…

Tím druhým je ing. Ivan Kareš, majitel a duše prodejny plynových masek "Asana", který má na pražských školách přednášky o civilní obraně. Jeho společníkem ve firmě je svérázný Jindřich Tůma, který to nemá v životě jednoduché. Má totiž velmi energickou manželku, která je zuřivou propagátorkou vegetariánské stravy. Tůma vynakládá veškerou energii na to, aby se mohl tajně dosyta najíst manželkou odpíraných masitých pokrmů a také luštění hlavolamů. Kromě potíží s manželkou a vášně pro hlavolamy, má Tůma také neteř Věrku, která přijíždí z venkova, aby v Praze dostudovala. A právě ji Kareš při jednom cvičném leteckém poplachu na ulici přísně napomene, protože neodešla do krytu. U vlaku ji měl vyzvednout syn Tůmových Jirka, ale minuli se.

Věrka nastupuje do septimy a brzy se stane nadšenou obdivovatelkou skladatele, který své pravé jméno tají pseudonymem. Kareš se znovu setká s Věrkou, když má v její třídě přednášku o civilní obraně. Snaží se přitom dívky přesvědčit, že by si měly najít jiné životní hodnoty, než je operetní skladatel. Při premiéře Marhanovy operety "Píseň o štěstí" se však ukáže, že právě on je tím utajovaným skladatelem.

Dívky mu uspořádají ovace. Ivan si okatě nevšímá Věrky, se kterou se nedávno nepohodli. Tvrdohlavá dívka proto odjíždí domů. Kareš však dožene vlak a vstoupí do Věrčina kupé…

Ve filmu spatříme i dokumentární záběry z veřejného cvičení civilní obrany. Vznikl dívčí románek s brannou tendencí, prozrazující i dobu vzniku – do kin se film dostal v září 1938.

Mírně přes 60 procent.

Žánr: Komedie / Romantický

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1938

Délka: 82 minut

Kinopremiéra: 16. září 1938

Režie: Václav Kubásek

Námět: Jaromíra Hüttlová (román Ideál septimy)

Scénář: Karel Melíšek, Karel Feix

Produkce: Karel Feix

Hudba: Josef Stelibský

Kamera: Jan Stallich

Asistent kamery: Jaromír Holpuch

Architekt: Jan Zázvorka

Výtvarník: V. Kliment

Zvuk: Stanislav Vondraš

Společnost: Nationalfilm

Hrají: Jindřich Plachta (Jindřich Tůma, společník firmy Asana), Zdeňka Baldová (Nina, Tůmova žena), Jiří Dohnal (Jiří, syn Tůmových), Jiřina Sedláčková (Věra, neteř Tůmových), Gustav Nezval (ing. Ivan Kareš – Michal Marhan, skladatel), Ella Nollová (hospodyně Amálka), Theodor Pištěk (ředitel gymnázia Kubát), Marie Norrová (septimánka Soňa Urbanová), Eman Fiala (Viktor, zákazník fy Asana), Slávka Rosenbergová (Viktorova žena), Bolek Prchal (strážník), Karel Černý (lékař MUDr. Marek), Oldřich Kovář (tenorista na večírku), Ladislav Janeček (nakladatel), Anna Gabrielová (prodavačka v gramofonovém závodě), Hermína Vojtová (profesorka dějepisu), Karel Hradilák (profesor chemie), Vlasta Hrubá (profesorka), Eva Prchlíková (septimánka), Drahomíra Hůrková (septimánka), Miluška Bromová (septimánka), Bedřich Bozděch (zřízenec u fy Asana Kohoutek), Václav Menger (hajný Kotrč), Milena Velíšková (prodavačka u fy Asana), Antonín Soukup (vousatý zákazník), Alois Peterka (ředitel Salač, společník fy Asana), Richard A. Strejka (mladík), Alois Dvorský (divák na premiéře), Julius Baťha (ředitel divadla), Miloslav Svoboda (herec v operetě), Fanda Mrázek (herec v operetě), Rudolf Macharovský (baletní mistr), František Říha (průvodčí ve vlaku)

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící

Obraz: černobílý PAL DVD5 4:3

Bonus: fotografie, biografie a filmografie, soudobá dokumentace