Hollywood Classic Entertainment – Poslední pokušení Krista

Další přesouvaný titul vydavatelství Hollywood Classic Entertainment našel své místo ve čtvrtek 27. října 2011. Za 199,- Kč by měl vyjít kontroverzní film z katalogu společnosti Universal Poslední pokušení Krista. O jeho vydání se uvažovalo už v roce 2008, tehdy ještě za směšnou cenu jako příloha deníku Aha!

Odhalte duševní rozpolcení doprovázející Ježíše Krista na jeho cestě životem. Snímek zachycuje situace, kdy čelí stejným pokušením jako každý člověk. Pochybuje o sobě samém a vzpírá se úkolu. Svému poslednímu pokušení na kríži, ke kterému je předurčen Bohem. Film je natočený podle románu Nikose Kazantzakise.

Už samotné vydání románu Poslední pokušení (vyšlo poprvé švédsky v roce 1952) popudilo katolickou církev natolik, že kniha byla dána vatikánskými cenzurními orgány na index. Církvi mimo jiné vadila pozitivní role zrádce Jidáše, dále předsmrtná fantazie, v níž Ježíš souloží hned s několika ženami a především Kristova lidská podstata.

Amerického režiséra Martina Scorceseho oslovila kniha natolik, že s nemalými obtížemi prosadil její filmový přepis u společnosti Universal za neuvěřitelně nízkou sumu šest a půl milionů dolarů. Distribuce filmu pak vyvolala nepokoje náboženského rázu a hrozby bombových atentátů na kina. Potíže se projevily nejen v USA, ale i ve světě. Čeští duchovní protestovali proti uvedení snímku v televizi.

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Poslední pokušení Krista pojednává o duševně rozpolceném člověku, hledajícím životní poslání, což je časté téma Scorseseho hrdinů (Taxikář, Zuřící býk, Alice tu už nebydlí…). Ježíš pochybuje o sobě samém a vzpírá se úkolu, k němuž je předurčen Bohem. Nechce být vyvoleným, a když se rozhodne přece jen naplnit svůj osud, dopustí se řady omylů a chyb.

Ani na kříži není bývalý tesař zcela přesvědčen, že zvolil správnou cestu; musí ve snu prožít zbytek života jako obyčejný člověk, aby se s konečnou platností přesvědčil, že je a že chce být Mesiášem. Navíc pochopí, že sebeobětování bude mít smysl, jen pokud bude dobrovolné.

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Představitel Ježíše Willem Dafoe dokonale vystihl rozporuplnost postavy: jeho tvář se přízemně rozkošnicky usmívá a vzápětí má mystický výraz, bojovné chování se střídá s křehkou, takřka dětskou zranitelností a bezbranností. Z postavy tryská nadpozemská síla a hned ji obcházejí mdloby z vyčerpání.

Scorseseho snímek skutečně může provokovat věřící, je však neobyčejně působivým a obohacujícím dílem.

Na imdb.com 76, na csfd.cz 86 procent: Geniálně podnětné zamyšlení nad podstatou víry a životní výkony herců.

Zadní strana

Žánr: Drama

Země původu: USA / Kanada

Rok vzniku: 1988

Délka: podle imdb.com 164 minut, pracovní náhled obalu tvrdí 99 minut, finální verze udává 157 minut (2:36:29)

Původní název: The Last Temptation of Christ

Světová premiéra: 12. srpna 1988 – USA

Kinopremiéra v ČR: 28. ledna 1999

Režie: Martin Scorsese

Námět: Nikos Kazantzakis (román)

Scénář: Paul Schrader

Produkce: Barbara De Fina, Harry J. Ufland

Hudba: Peter Gabriel

Kamera: Michael Ballhaus

Střih: Thelma Schoonmaker

Kostýmy: Jean-Pierre Delifer

Společnost: Universal Pictures / Cineplex Odeon Films

Natáčeno: Ait Benhaddou, Ouarzazate, Maroko / Atlas Mountains, Maroko / Aït Benhaddou, Maroko / Marrakech, Maroko / Meknès, Maroko / Moulay Ismael Stables, Villa Imperiale, Meknès, Maroko / Ouarzazate, Maroko / Oumnast, Maroko / Villa Imperiale, Meknès, Maroko / Volubilis, Meknès, Maroko

Hrají: Willem Dafoe (Ježíš), Harvey Keitel (Jidáš), Paul Greco (Zealot), Steve Shill (centurion), Verna Bloom (Marie, matka Ježíše), Barbara Hershey (Marie Magdaléna), Roberts Blossom (mistr), Barry Miller (Jerobeam), Gary Basaraba (apoštol Ondřej), Irvin Kershner (Zebedee), Victor Argo (apoštol Petr), Michael Been (apoštol Jan), Paul Herman (apoštol Filip), John Lurie (apoštol Jakub), Leo Burmester (apoštol Nathaniel – Bartoloměj), Andre Gregory (Jan Baptista), Peggy Gormley (Martha, sestra Lazarova), Randy Danson (Marie, sestra Lazarova), Robert Spafford (muž na svatbě), Doris von Thury (žena s Ježíšovou matkou Marií), Tomas Arana (Lazar), Alan Rosenberg (apoštol Tomáš), Del Russel (směnárník), Nehemiah Persoff (rabín), Donald Hodson (Saducan), Harry Dean Stanton (Šavel / Pavel), Peter Berling (žebrák), David Bowie (Pontius Pilát), Juliette Caton (anděl), a další

Menu DVD

Údaje o DVD:

Výběr kapitol 1. část

Výběr kapitol 2. část

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, česky

Titulky: česky

Nastavení zvuku a titulků

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9 (podle imdb.com 1,85:1)

Bonus: žádný

Obal prošel změnou, podklad není bílý, ale stříbrný. A je na něm vidět každý otisk prstu, přes veškerou snahu vypadá pořád šíleně upatlaně. A digipack je podivně nafouknutý do tloušťky běžné krabičky…