Filmexport Home Video – Advent a Vánoce

Po delší přestávce se Filmexport Home Video v pondělí 19. prosince 2011 přihlásí opět s premiérovým dokumentem, bude jím disk s názvem Advent a Vánoce za 99,- Kč podle úspěšné knihy V. Vondrušky „Církevní rok a lidové obyčeje".

Vyprávění historika a spisovatele Vlastimila Vondrušky o kalendářních zvycích a obyčejích českého lidu v dávné i nedávné minulosti se již dočkalo knižního vydání i divadelního zpracování. Nyní přinášíme toto zajímavé téma nově zpracované ve filmové podobě, doplněné řadou unikátních filmových dokumentů ze sbírek předních českých a moravských muzeí. V přehledných historických kapitolách jsou  zpracovány obyčeje vánočního času – advent, sv. Mikuláš, sv. Barbora, sv. Lucie a Vánoce se svými tradičními atributy (stromeček, betlém, vánoční kapr, věštění…) a koleda.

Původními písněmi doprovází Petr Traxler. Otakar Brousek st. a Stanislav Lehký interpretují unikátní dobové dokumenty.

Z přednášky Vlastmila Vondrušky - Městská knihovna Varnsdorf

Z přednášky Vlastmila Vondrušky - Městská knihovna Varnsdorf

Z přednášky Vlastmila Vondrušky, autogramiáda - Městská knihovna Varnsdorf 

Disk je zjevně separován z kompletu 4 DVD Lidový rok, jehož cena je 299,- Kč. Je tedy otázkou, zda 299 děleno 4 je 99 za jeden sólo disk.

Žánr: Dokument

Země původu: Česká republika

Rok vzniku: 2008

Délka: 86 minut

Původní název: Lidový rok 4

Režie: Aleš Sobotka

Námět a vedoucí projektu: Karel Kabát

Scénář: PhDr. Vlastimil Vondruška, CSc.

Kamera: Karel Hložek, Václav Vokál

Hudba: Petr Traxler

Střih: Václav Vokál

Účinkují: Vlastimil Vondruška, Petr Traxler, Otakar Brousek st., Stanislav Lehký, Anna Suchánková, Kateřina Langerová, Michal Holán, Michal Čeliš, Radim Knetl

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: anglicky, česky pro neslyšící

Obraz: barevný PAL DVD9 4:3

Bonus: archiv dokumentárních filmů (7 filmů a ukázek), fotoarchiv, archiv historických textů, liturgický slovník, kalendáře, DVD ROM obsahuje: archiv historických textů, slovníky, kalendáře