ABCD Video – Krásy Čech, Moravy a Slezska 26 – Zámky Vranov nad Dyjí, Nelahozeves a Veltrusy

Ve středu 14. března 2012 vydává ABCD Video další videotip na výlet po naší republice, se sběratelskou edicí cestopisných filmů Krásy Čech, Moravy a Slezska s číslem 26 je možno zavítat na Zámky Vranov nad Dyjí, Nelahozeves a Veltrusy. Stále za 49,- Kč.

Vranov nad Dyjí

Zámek patří k nejpozoruhodnějším světským stavbám středověkého baroka. První zmínka o strážním hradu Vranov se nachází v Kosmově kronice r.  1100. Nejstarší dnes dochované části objektu pocházejí ze 13. a 14. století. Nejvýraznější novostavbou je trojkřídlá zámecká budova na místě bývalého hradního paláce a oválný sál předků.

 

Nelahozeves

Zámek je jedním ze skvostů renesanční architektury. Byl zbudovaný Gryspeky z Gryspachu ve druhé polovině 16. století a poté se stal staletým majetkem Lobkoviců. Na zámku je uložena jedna z největších českých sbírek španělského malířství přelomu 16. a 17. století a také největší zámecká knihovna v Čechách.

 

Veltrusy

Zámek je perlou barokního urbanismu z 1. poloviny 18. století. Interiéry vás seznámí se stylem barokního a rokokového bydlení české šlechty na venkovském sídle. V přízemí zámku se nachází tzv. Salla terrena a mimořádně zachovalé "Mušlové pokoje". Ke kompletu zámeckých budov patří i čestný dvůr, který je ze severní strany uzavřen řadou soch – alegorií měsíců a ročních období pocházejících z dílny Matyáše Bernarda Brauna.

 

Zadní strana 

Údaje o DVD:

Délka: 79 minut + 18 minut bonusy

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: žádné

Obraz: barevný PAL 4:3

Bonus: ukázky z filmů ABCD video