Filmexport Home Video – Ohnivé léto

Filmexport Home Video v pamětnické řadě ve středu 11. dubna 2012 vydává filmovou báseň o bouřlivém mládí podle románu Václava Kršky Ohnivé léto za 99,- Kč.

Děj filmu se točí kolem osudů několika mladých lidí, kteří o prázdninách prožívají letní lásky, okamžiky štěstí i smutku.

Po osmi letech studií se vrací domů do rodného zámečku na břehu řeky Otavy Julio, osmnáctiletý syn zemřelého zámeckého pána. Vřele ho vítají stará chůva Paulina a sestřenice Rosa. Naopak chlad čiší z Rosiny matky, Juliovy tety. Stárnoucí žena se straní všech lidí a nepřeje si, aby se oba mladí lidé setkávali s místní mládeží. Temperamentní Rosa okouzlí plachého Julia, ale ten před ní nakonec utíká. Setká se s Petrem, kamarádem z dětství, který na zámku pracuje jako zahradník. Petr ho vezme ke svým přátelům, prožívajícím volné chvíle v romantickém okolí řeky.

Jedné noci ošetří starý převozník zraněného mladého muže Šimona, studenta z Prahy. Ten vnese mezi mladé lidi neklid. Převozníkova mladičká vnučka Klárka se do něho zamiluje, ale Šimon ji považuje za dítě. Vášnivý vztah však vzplane mezi ním a Rosou. Klárka se ze žárlivosti pokusí o sebevraždu. Je zachráněna, ale při její záchraně nešťastně zahyne Petr. Léto končí a Šimon se vrací do Prahy. Při loučení mu Rosa prozradí, že čeká jeho dítě a Šimon ji bere s sebou.

Ve snímku se setkaly na scéně i sestry Lída Baarová a Zorka Janů a obě předvedly, že to před kamerou skutečně umí.

Na csfd.cz 73 procent: Zdánlivě banální příběh básníka filmového obrazu Kršky je z hlediska historického velmi důležitým předobrazem filmařské české budoucnosti.

Náhled zadní strany z webu PNS 

Žánr: Romantický

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1939

Délka: 88 minut

Kinopremiéra v ČR: 20. října 1939

Režie: František Čáp, Václav Krška

Asistent režie: Rudolf Stahl

Námět: Václav Krška (román Odcházeti s podzimem), František Čáp

Scénář: František Čáp, Václav Krška

Produkce: Jan Sinnreich

Hudba: Jiří Srnka

Kamera: Karel Degl

Asistent kamery: Jaromír Holpuch

Střih: Antonín Zelenka

Zvuk: František Šindelář, Stanislav Vondraš

Architekt: Jan Zázvorka

Společnost: Lucernafilm

Hrají: Václav Sova (Julio), Otylie Beníšková (Juliova teta), Lída Baarová (Rosa, dcera tety), Svatopluk Beneš (student Šimon), Antonie Nedošinská (chůva Paulina), Zorka Janů (Červená Klárka), Josef Stadler (zahradník Petr), Jaroslav Liška (Střevlík, Petrův kamarád), František Roland (starý převozník, Klárčin dědeček), Jan W. Speerger (železničář), Bohdan Lachman (komorník), Jiřina Šejbalová (komentář)

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící

Obraz: černobílý PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný