Filmexport Home Video – Na dobré stopě

V současné době, kdy se počet prodaných kusů počítá nejspíš už jen na desítky, je mi ještě větší záhadou než dřív, když vydavatel od určitého titulu vytváří dvě různé verze. Po katalogové „luxusní" dvoudiskové edici vypustí Filmexport Home Video ve středu do trafik 25. dubna 2012 také ošizenou jednodiskovou verzi skautského příběhu Na dobré stopě za 99,- Kč. Pozorní skauti odhalí nebezpečné diverzanty!

Dobrodružný příběh skauta Edy a jeho junáckých bratrů na letním táboře vznikl v roce 1948, kdy ho podle námětu Lubomíra Kaválka a Jaroslava Nováka natočil režisér Josef Mach. Natáčelo se v okolí přehradní nádrže Souš a ve skutečném skautském táboře na Seči, který pro potřeby filmu postavili sami skauti, členové 5. vodního oddílu z Prahy, kteří si také ve filmu zahráli většinu chlapeckých rolí.

Za okupace Němci zastřelili Edovi rodiče a jeho odvlekli do Německa na převýchovu. Po válce se Eda vrátil zpátky do Československa a tráví prázdniny v junáckém táboře na březích pohraničního jezera. Při nákupu v blízkém městě se Eda seznámí s neodsunutým Němcem Langem a jeho německým společníkem. Jednoho dne se nabídne, že Němce převeze do Německa přes jezero. Při odjezdu ho spatří a tajně vyfotografuje junák Odborka, který Edu nemá rád a pokládá ho za Němce. Odborka po návratu do tábora obviní Edu ze zrádcovství. Rozrušený Eda uteče do lesa, kde potká Langa, který ho pověří doručením balíčku s dopisem. Eda však nejprve odnese balíček strážmistrovi Půžovi, který se z dopisu dozví, že němečtí pašeráci chystají velkou akci. Díky Edovi se pohraničníci mohou důkladně připravit a v noci s pomocí skautů pašeráky pochytají. Eda je za svou odvahu vyznamenán a se sympatiemi je přijat do kamarádského junáckého kruhu.

Obsáhlejší verze:

Příběh se odehrává v létě roku 1947 a začíná hrou na piráty, kdy má posádka plachetnice za úkol proniknout na ostrov střežený druhou polovinou chlapců a ukořistit jejich vlajku. To se jim podaří, což značně rozčílí vedoucího obránců Odborku, pánovitého synka bohatých rodičů, který se stále pachtí za skautskými odbornými zkouškami, ačkoli už jich má celou řadu. Nejvíc mu ovšem vadí Eda, který není členem oddílu a na tábor ho pozval vedoucí oddílu přezdívaný Admirál. Eda je totiž mezi hochy oblíbenější než on, dříve všemi vážený Odborka. Neshod mezi oběma přibývá a Odborka intrikami postupně obrací kamarády proti Edovi. Nakonec proti němu stojí celý oddíl, kromě Admirála, což je chlapci líto a nechápe proč. Neví, jak citlivě kluci, kteří prožili okupaci, reagují na každé německé slovíčko, které mu ujede. Eda sám je ovšem válkou poznamenán víc než všichni ostatní. Němci mu popravili rodiče a pak ho poslali na převychování do Německa. Jeho noví "rodiče" na něj sice byli hodní, ale opět zasáhl osud a Eda po výbuchu spojenecké pumy zůstal opět sám. Po skončení války byl dopraven zpět do vlasti znovu nucen k "přizpůsobení". Odborka, který se netají podezřením, že je Eda spolčen s místními Němci, chlapce nakonec vyštve z tábora a nepomohou ani Admirálovy laskavé domluvy. Eda, který se občas stýká s vlídným skladníkem Langem, aniž by tušil, že právě on je jedním z nebezpečných pašeráků a diverzantů, si uvědomí, že něco není v pořádku a protože chce hochům dokázat, že ho obvinili křivě, běží ke strážnému Půžovi, aby mu předal balíček, který dostal od Langa, aby ho dopravil za hranice. V balíčku je plánek a zpráva, které policii s pomocí Edy a ostatních skautů pomůže za dramatických událostí pašeráky pochytat. Eda je za svou odvahu vyznamenán a přijat všemi do kamarádského junáckého kruhu.

Na csfd.cz 65 procent: Sice jediný hraný skautský film, který je jedinečným dokladem junáctví u nás a byl natočen v poslední možnou chvíli, přesto poněkud kontroverzní svým tvrdě protiněmeckým zaměřením.

Žánr: Dobrodružný / Dětský

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1948

Délka: 73 minut + 66 minut bonusy

Režie: Josef Mach

Asistent režie: Lubomír Kaválek

Námět: Lubomír Kaválek, Jaroslav Novák

Scénář: Jaroslav Mach, Lubomír Kaválek

Produkce: Bohumil Šmída

Hudba: Julius Kalaš

Kamera: Jaromír Holpuch

Asistent kamery: Bedřich Baťka

Střih: Josef Dobřichovský

Zvuk: Emanuel Formánek, Josef Vlček

Kostýmy: František Mádl

Masky: Josef Linhart, Jan Štětina

Architekt: Ferdinand Fiala

Odborný poradce: Jaroslav Novák

Společnost: Československý státní film, skupina Vávra – Feix

Hrají: Antonín Šůra (skaut Eda), Karel Richter (skaut Odborka), Ladislav Boháč (velitel skautů Admirál), L. H. Struna (strážmistr finanční stráže Půža), Stanislav Neumann (hajný), Oskar Hák (skaut a kuchař Vraždotoho), Stanislav Fišer (skaut Očko), Oleg Reif (skaut Catillina), Zdeněk Borovec (skaut Autogen), Jaroslav Seník (německý sedlák Lang), Josef Šulc (Kurt, Langův synovec), Richard Záhorský (Chrůma, muž s nůší), Viktor Očásek (Němec Bürgl), Jiří Šašek (skaut), Libor Baptista (skaut), Václav Myška (skaut), Ladislav Hájek (pozemní skaut), Antonín Mikulič (pozemní skaut), Josef Toman (Němec), Karel Folprecht (Jasánek), Miloslav Koubek (skaut), Jiří Kollinger (kormidelník Karkul), Václav Vorlíček (skaut), Oldřich Král (skaut), Karel Šašek, Pátý oddíl vodních skautů, pes Bodo

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící

Obraz: černobílý PAL DVD9 4:3

Bonus:

Buď připraven! (51 min., čb) – osvětový film o skautech (1923), kde hlavními představiteli byli členové 30. skautského oddílu z Prahy a také pracovníci schwarzenberského panství

Slovo filmového historika (15 min.)

fotografie, soudobá dokumentace, soudobá dokumentace na DVD-ROM