Filmexport Home Video – Hvězda jede na jih

Filmexport Home Video plánuje na středu 13. června 2012 vydání filmu Hvězda jede na jih za 99,- Kč. Hudební komedie o zájezdu českého "jazzového" orchestru na Jadran.

Velký pražský jazzový orchestr odjíždí vlakem na hudební festival do Jugoslávie. Jejich cesta je naplánována do těch nejmenších detailů, ale nečekané komplikace způsobí, že hvězda orchestru, zpěvačka Soňa Klánová, zmešká společný odjezd vlakem. V aeroliniích se jí podařilo koupit letenku do Bělehradu od paní Navrátilové, které se cesta nehodila.

Dirigent orchestru si mezitím zoufal. Na hranicích telefonoval do Prahy, a když se dozvěděl, že Soňa odjela z domova taxíkem, domníval se, že je dožene po silnici. Improvizovaným koncertem pro celníky a cestující zdržel orchestr odjezd vlaku. Soňa pochopitelně nedorazila a navíc nestačili včas dojet do Splitu, kde jim ujela loď, a museli použít jinou. Soňu z letiště omylem odvezl řidič Drago, který čekal na paní Navrátilovou. Po vysvětlení situace se rozhodl odvézt hezkou zpěvačku až k moři.

Celá řada nedorozumění a omylů promění původně klidný a příjemný zájezd v šílenou honičku spojenou přímo s hororovými okamžiky. Ještě několikrát se orchestr a zpěvačka na cestě minou, aby se nakonec všichni šťastně setkali a zahájili festival slavnostním průvodem.

Dnes stěží pochopíme, že tato revuální komedie o zájezdu jazzové kapely na slunný Jadran, byla ve své době zakázaná. Zatímco ve filmu ohrozilo zdárný průběh nachystaných koncertů zpoždění zpěvačky, schvalovacím orgánům se nelíbila přítomnost Jugoslávie, navíc vylíčené v idylických barvách. Koncem 50. let se totiž dočasně ocitla opět mezi ideologickými nepřáteli.

Na csfd.cz 41 procent: Ptákovina s mnoha dobrými herci a vynikajícím orchestrem Karla Vlacha. Možná by to bylo lepší jako dokument na nabídku tehdejšího katalogu Čedoku.

Žánr: Komedie / Hudební

Země původu: Československo / Jugoslávie

Rok vzniku: 1958

Délka: 95 minut

Kinopremiéra v ČR: 15. května 1964

Režie: Oldřich Lipský

Pomocná režie: Vladimír Zelenka, Mate Relja

Asistent režie: Helena Pokorná, Nikola Jovičević

Námět: Oldřich Lipský, Jiří Síla, Vladimír Škutina

Scénář: Oldřich Lipský, Jiří Síla, Vladimír Škutina

Produkce: Jiří Pokorný, Milan Žmukić, Jaroslav Jaroš, Dušan Perkovič,   Miloš Stejskal, Karlo Hudec

Hudba: Jiří Baur, Miloslav Ducháč, Vlastimil Hála, Evžen Klen, Franz Lehár

Kamera: Ferdinand Pečenka

Asistent kamery: Josef Novotný, Stevo Lepetić, Josef Pávek

Střih: Miroslav Hájek

Zvuk: Josef Vlček

Kostýmy: Lída Novotná, Jasna Novak-Šubić, Jarmila Romanová, Helena Vondrušková, Drago Habazin

Masky: Vladimír Petřina, Mirko Mačkić, Jan Štětina, Sava Košničarević

Architekt: Vladimir Tadej, Vladimír Labský

Výtvarník: Vladimír Mácha, Sejfudin Tanović

Odborný poradce: Boško Bošković /dialogy/

Společnost: Filmové studio Barrandov, skupina Šmída – Kunc / Lovćen film Budva

Hrají: Gordana Miletić (zpěvačka Soňa Klánová, dabing – Alena Kreuzmannová), Rudolf Hrušínský (dirigent), Joža Gregorin (řidič Drago), Ljubomir Didić (závozník Dida zvaný Komár – Čkalja), Barbara Połomska (Lída, dabing – Jaroslava Adamová), Ludmila Píchová (rekreantka Nademlejnská), Deyl Rudolf ml. (rekreant Alfréd Nečásek), Stella Zázvorková (rekreantka Pětioká), Miloš Kopecký (průvodce Šousta), Eman Fiala (rekreant Strouhal), Jaroslav Štercl (bubeník Pištělák), Rudolf Cortés (zpěvák Rudy Bárta), Karel Effa (kytarista Egon Zejda), Vladimír Menšík (klarinetista Vostřák), Lubomír Lipský (pozounista Holpuch), Josef Hlinomaz (trumpetista Bříza), Zdeněk Chudáček (Pepíček, Strouhalův syn), Václav Trégl (celník), Rudolf Princ (přednosta stanice Koťátko), Jiřina Steimarová (Navrátilová, cestující na letišti), Antun Nalis (ředitel festivalu), Jelínek Jiří (hudebník – trumpetista), Josef Příhoda (recepční v Jugoslávii), Hana Talpová (úřednice na letišti), Jiřina Bohdalová (průvodčí vlaku), Mirko Musil (celník), Karel Pavlík (celník), Jan Maška (celník), Marcela Martínková (rekreantka), Josef Šidlichovský (zaměstnanec železnice), Bohumil Šmída (muž v aeroliniích), Vladimír Klemens (loučící se muž), Boško Bošković, Miloš Jeknić, Branislav Obradović, Dušan Perković, Natalija Nešović, Zlata Perlić, Hermina Pipinić, Orchestr Karla Vlacha, P. Begović, Petar Spajić, M. Spasojević, J. Medjedović, M. Martinović, D. Milaković, J. Medar

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící

Obraz: barevný PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný