Bontonfilm – Svatba upírů

Občas vzpomínám na doby, kdy se v trafikách objevovalo několik českých filmů týdně. Ono se říká lepší něco než nic, ale někdy co je moc, to je moc. V pondělí 27. srpna 2012 bude ze svého katalogu společnost Bontonfilm v trafikách nabízet DVD Svatba upírů za 199,- Kč.

Upírská komedie s Rudolfem Hrušínským nejml. a Ivetou Bartošovou v hlavních rolích. Skoro horor o tom, že když je láska veliká, na potravě nezáleží.

Hrdinou je mladý anglický šlechtic Richard Bancroft, přijíždějící do Prahy se svým strýcem, obchodníkem Archibaldem. A právě tady se nesmělý Richard seznámí s krásnou a tajemnou dívkou Olivií, do níž se okamžitě zamiluje. Brzy se však ukáže, že šlechtická společnost, v níž se dívka pohybuje, ve dne spí a v noci bdí a věnuje se poněkud neobvyklému způsobu obživy, totiž vysávání krve nevinným obětem. Láska si však nedá poroučet a tak s tradiční omluvou, že nikdo není dokonalý, se mezi mladými lidmi rozhoří hluboký cit. To se ovšem nelíbí dívčině průvodci a ochránci, hraběti Kronbergovi, jinak též vůdci upírské smečky.

 

Filmový přehled 10/1993 o filmu praví mimo jiné:

Upírská komedie Jaroslava Soukupa je dedikována jednomu ze zakladatelů žánru strašidelných příběhů Sheridanovi Le Fanu: to však můžeme brát spíše jako libůstku autorů než jako vymezení cesty, jíž se chtěli ubírat (podobnými neúčelnými odkazy se film jen hemží). Klasický upírský film je jedním z nejkonzervativnějších žánrů a i jeho parodická varianta (např. Ples upírů Romana Polanského, jeden z mála upírských filmů, které se u nás hrály) se řídí poměrně přesnými zákony. Filmu Jaroslava Soukupa nelze upřít inscenační obratnost, jež je ostatně konstantou režisérova "reklamního" filmařského stylu. Problém Svatby upírů však nastal už ve scénáři; autoři se celkem rozumně vzdávají strašidelných prvků, pomíjejí nákladné zvláštní efekty a soustřeďují se na prostinký romantický příběh s komediálními prvky, zasazený do atraktivního prostředí rokokové Prahy (výtvarná kamera Vladimíra Smutného).

Na csfd.cz 49: Horor? Ani náhodou… Komedie? Taky nic. A herci? Škoda mluvit.

Zadní strana 

Žánr: Horor / Komedie / Romantický

Země původu: Česká republika

Rok vzniku: 1993

Délka: 96 minut

Kinopremiéra v ČR: 29. září 1993

Režie: Jaroslav Soukup

Asistent režie: Petr Erben

Pomocná režie: Dagmar Frantová

Scénář: Jaroslav Soukup, Miroslav Vaic, Jaroslav Vokřál

Produkce: Jaroslav Soukup, Jaroslav Čipera, Miloslav Doležal, Lenka Jandová

Hudba: Zdeněk Barták, Wolfgang Amadeus Mozart, Jospeh Haydn

Kamera: Vladimír Smutný

Asistent kamery: Václav Zajíček

Střih: Ivana Kačírková

Kostýmy: Šárka Hejnová

Masky: František Příhoda

Architekt: Olga Rosenfelderová

Výtvarník: Zdeněk Zapletal

Zvuk: Josef Hora

Odborný poradce: Jaroslav Tomsa, Václav Luks

Trikové snímky: Jaroslav Kolman, Jiří Väter, Jiří Berger, V. Krejčí

Společnost: Krátký film Praha, a.s. / Česká pojišťovna a.s. / Servex Plzeň

Hrají: Rudolf Hrušínský (Richard Bancroft), Iveta Bartošová (Olivie, dabing Simona Vrbická), Petr Nárožný (strýc Archibald), Viktor Preiss (hrabě Kronberg), Luděk Kopřiva (doktor Hermann), Petr Pelzer (plukovník Degendorf), Nelly Gaierová (stará šlechtična), Oldřich Vízner (operní zpěvák), Marie Drahokoupilová (správcová), Miroslav Táborský (sluha Fridrich), Vladimír Marek (upír Roman), Otakar Brousek (Kristián), Zdeněk Řehoř (potulný mnich), Vladimír Krška (hoteliér), Jaromír Dulava (lokaj), Pavel Skřípal (rejtar), Jaroslav Moučka (hostinský), Zuzana Geislerová (kostnatá upírka), Jan Přeučil (policejní důstojník), Jan Apolenář, a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící

Obraz: barevný PAL 4:3

Bonus: filmografie, fotogalerie