Magic Box – Salvador

Vydavatelství MagicBox se v pondělí 17. září 2012 vrací do vod ediční řady Největší filmové klenoty a za 199,- Kč do trafik posílá Salvador, film založený na skutečném příběhu. V El Salvadoru zuří občanská válka. Americký válečný zpravodaj ji chce zachytit z co nejbezprostřednější blízkosti…

Tato poutavá, částečně biografická zpráva fotožurnalisty Richarda Boylea, je plná bouřlivých zážitků z válkou zničeného Salvadoru. Snímek je nabitý silou, kterou ucítíte! James Woods podal v tomto drsném, hrůzostrašném a odvážném thrilleru svůj doposud nejlepší, nejlidštější a zároveň nejdojemnější herecký výkon.

Píše se rok 1980. Mladí muži, ženy a děti byli brutálně zavražděni v krvavé občanské válce v Salvadoru. Příšerné místo… avšak pro Richarda Boylea, krvežíznivého válečného fotožurnalistu, který potřebuje pro svou kariéru nějaký odrazový můstek, je toto prostředí jako stvořené. Ve snaze ukořistit otřesné, zato hodnotné snímky bolesti a hrůzy, se Boyle, vyzbrojený svým fotoaparátem, připojuje k frontové linii. Avšak takřka každá fotografie zachycující tragickou stránku lidskosti v něm probouzí dlouho skrývaný soucit. A tak nečekaně objeví něco, co ho změní navždy – svou duši.

Přestože Salvador nebyl prvním filmem Olivera Stonea (předcházelo mu několik svérázných hororových příběhů), definoval tento snímek jeho prudce dramatický, politicky orientovaný filmový styl, vytyčil jeho teritorium jakožto významného režiséra 80. a 90. let a dodnes zůstává jedním z jeho nejsilnějších děl.

Dvaačtyřicetiletý zkušený fotograf-novinář Richard v něm s fotoaparátem cestuje po neklidných místech zeměkoule již více než dvacet let. Odvádí sice dobrou práci, ale jeho láska k láhvi a drogám spolu s jeho arogancí mu zajistila takovou pověst, že ho už nikdo nezaměstná. Bez peněz a vyhlídek zamíří Boyle a jeho kamarád Doctor Rock, DJ momentálně bez práce, společně do malé středoamerické země El Salvador. Boyle je přesvědčen, že v právě panujícím politickém vření dokáže sehnat nějakou lukrativní práci na volné noze.

Vláda prezidenta Duarta bojuje za podpory USA proti levicové revoluční Frontě národního osvobození Farabunda Martího. Její stoupenci jsou likvidováni eskadrami smrti, řízenými armádou. Když jsou ale Boyle a Rock hned po vstupu do země svědky popravy studenta vládními vojáky, je jim jasné, že tahle válka je mnohem vážnější, než si mysleli. Prožívají boje z bezprostřední blízkosti a stávají se dokonce svědky zavraždění arcibiskupa Romera.

Později, při stále narůstajícím pocitu, že v El Salvadoru bude brzy hodně zle, se Boyle nakonec rozhodne pro odjezd. Zamiloval se však do ženy jménem Maria, kterou v zemi nechce nechat a chce s ní uprchnout do Kalifornie.

Role Boylea je jednoznačně jedním z vrcholných výkonů Jamese Woodse; zápal Stoneova poselství podpořený jeho pravdivostí (snímek byl natočen podle pravdivých událostí) navíc dává filmu nebývalou dynamiku.

Na imdb.com 75 procent, na csfd.cz 81: Brutálně syrový začátek režisérovy kariéry, ukazující vojenskou diktaturu sice po americku, přesto bravurně a nezapomenutelně.

Žánr: Historický / Drama / Thriller / Válečný

Země původu: Velká Británie / USA

Rok vzniku: 1986

Délka: 123 minut

Původní název: Salvador

Světová premiéra: 28. února 1986 – USA (Santa Barbara Film Festival)

Režie: Oliver Stone

Scénář: Oliver Stone, Rick Boyle

Produkce: Brad H. Aronson, John Daly, Derek Gibson, Gerald Green, Bob Morones, Oliver Stone

Hudba: Georges Delerue

Kamera: Robert Richardson

Střih: Claire Simpson

Kostýmy: Kathryn Greko Morrison

Společnost: Hemdale Film

Natáčeno: Alameda County, Kalifornie, USA / Guerrero, Mexiko / Mexico City, Distrito Federal, Mexiko / Morelos, Mexiko / Nevada, USA / San Francisco, Kalifornie, USA / Tlayacapan, Morelos, Mexiko

Hrají: James Woods (Richard Boyle), James Belushi (Doctor Rock), Michael Murphy (ambasador Thomas Kelly), John Savage (John Cassady), Elpidia Carrillová (Marie), Tony Plana (major Maximiliano ‚Max‘ Casanova), Colby Chester (Jack Morgan – analytik ministerstva), Cynthia Gibb (Cathy Mooreová), Will MacMillan (plukovník Bentley Hyde Sr.), Valerie Wildman (Pauline Axelrodová), José Carlos Ruiz (arcibiskup Romero), Jorge Luke (plukovník Julio Figueroa), Juan Fernández (poručík), Salvador Sánchez (bojovník za lidská práva), Rosario Zúnigaová (asistent), Martín Fuentes (Carlos), Gary Farr (Peter), Gilles Millinaire (francouzský reportér), Ramón Menéndez (Gomez), John Doe (Roberto), Leticia Valenzuela (rebelka), Roberto Sosa (mladý rebel), Daria Okugawa (psovod), Sue Ann KcKean (policistka v San Francisku), Joshua Gallegos (imigrační úředník v autobusu), María Rubell (Boyleho žena), Ty Granderson Jones (hostinský ze San Francisca), Sean Stone (Boyleho dítě), Danna Hansen (sestra Stan), Sigridur Gudmunds (sestra Burkit), Erika Carlson (sestra Wagner), Kara Glover (asistentka Kelly), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9 (podle imdb.com 1,85:1)

Bonus: žádný