Filmexport Home Video – Advent

Společnost Filmexport Home Video pokračuje ve vydávání pamětnických filmů z fondu NFA a ve středu 3. října 2012 vychází za 99,- Kč film Advent. Drama podle stejnojmenného románu Jarmily Glazarové.

Františka, žena sedláka Podešvy, hledá v zimní noci marně malého synka Metúdka. Její obhroublý a mnohem starší manžel jí odmítne pomoci. Zoufalá mladá žena vzpomíná na to, co předcházelo.

Před osmi lety byla zamilovaná do dřevorubce Jana. Dříve než došlo ke svatbě, Jan v lese při práci zahynul. Hezká, ale chudá Františka se stala svobodnou matkou. Bohatému vdovci Podešvovi se moc líbila a tak ve snaze zabezpečit synkovi budoucnost nakonec Františka podlehla jeho námluvám a provdala se na jeho grunt.

Sedlákovo chování se brzy zhoršilo. Zahořklá děvečka Rozína ji a Metúdka nenáviděla. Podešva ji přes Františčiny prosby odmítl propustit, protože by jí musel vyplatit mzdu za jedenáct let. Františka do úmoru dřela, ale soužití na statku bylo stále horší. Metúdek utíkal často do vesnice k babičce. Františka muže nesnášela od té doby, co ho před časem přistihla na seně s Rozínou.

Mladá žena se probírá ze vzpomínek a znovu hledá synka. Nachází ho plačícího v seníku. S dítětem v náručí statek nadobro opouští. V seníku zůstává Podešva a Rozína. Seno, na které upadla lucerna, začíná hořet a těžká vrata přibouchne poryv větru. V hořící budově sedlák s děvečkou zahynou…

Jinými slovy (Filmový přehled):

Český film režiséra Vladimíra Vlčka, laureáta Stalinovy a Čs. státní ceny, „Advent" je filmovým zpracováním stejnojmenného románu spisovatelky Jarmily Glazarové. Je to baladický příběh ze života obyvatel moravských Beskyd. Jeho hrdinkou je mladá žena Františka Plesníková. Františčin milý byl zabit padajícím stromem dříve, než se s ní mohl oženit a dívku čekal trpký osud „zavitky" nemanželské matky. Františka bojovala ze všech sil za lepší život svého synka Metúdka. Kvůli němu se nakonec provdala za starého vdovce sedláka Podešvu. Brzy však poznala, že svým sňatkem neprospěla ani sobě, ani dítěti. Život na Podešvově statku se oběma stal řetězem příkoří a utrpení. Františka je dlouho snášela trpělivě a mlčky. Až ve chvíli nejvyšší úzkosti o Metúdkův život se dovedla vzepřít a setřást pouta, do kterých ji lakomý Podešva a zlá služka Rozina, sedlákova milenka, sevřeli. Uvědomila si propast, která je dělila. Uvědomila si nesmyslnost Podešvovy selské lakotnosti a náboženského pokrytectví. Navždy odešla ze statku na Javorové ve chvíli, kdy oba její trýznitelé našli smrt v hořícím seníku. Právem nazývá Vladimír Vlček „Advent" dramatem mateřské lásky. Františka a Metúdek jsou dvěma krásnými postavami české literatury. Vlčkovou zásluhou se nyní stali dvěma krásnými postavami českého filmu.

Na csfd.cz 72 procent: Adaptace sociální balady je nejlepším dílem režiséra, které jako kdyby vůbec do padesátých let nepatřilo.

Žánr: Drama

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1956

Délka: 74 minut

Premiéra v kinech ČR: 11. ledna 1957

Režie: Vladimír Vlček

Asistent režie: Zdena Pavlátová, Jordan Balurov

Pomocná režie: Jiří Mikeťuk

Námět: Jarmila Glázrová (román Advent)

Scénář: Vladimír Vlček

Produkce: Jaroslav Řeřicha

Hudba: Ludvík Podéšť

Kamera: Jaroslav Tuzar

Druhá kamera: Jan Novák

Asistent kamery: Adolf Hejzlar

Střih: Jiřina Lukešová

Kostýmy: profesor Alois Schneiderka, Růžena Adamcová

Masky: Rudolf Hammer, Jan Štětina

Architekt: Miroslav Hrachovec

Zvuk: Emanuel Formánek

Odborný poradce: Alois Schneiderka, Arnošt Kubeša

Společnost: Studio hraných filmů

Hrají: Gustav Hilmar (sedlák Jura Podešva), Nina Jiránková (Františka Plesníková-Podešvová), Marie Vášová (děvečka Rozína), Vojtěch Rosenberg (Metúdek, Františčin syn), Otto Lackovič (dřevorubec Jan Gavrlík), Zdeňka Baldová (kořenářka Maryna), Jarmila Kurandová (Plesnička, Metúdkova babička), Jaroslav Vojta (nadlesní), Milada Smolíková (manželka nadlesního), Eva Klepáčová (Stázka), Alois Cepek (strýc Kysučan), Hynek Němec (strýc Dracula), Stanislav Fišer (chasník), Jiří Němeček (sklenář Ondra), Bohumil Křížek (chasník), Miloš Willig (chasník), Josef Laža, Zdeněk Bulava, Vladimír Stárek, Josef Šťastný, Vojtěch Hyžák, František Pavelka, a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící

Obraz: barevný PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný