Filmexport Home Video – Pacientka dr. Hegla

Filmexport Home Video prostřídá žánry a ve středu 30. ledna 2013 je za 99,- Kč k vydání nachystáno drama Pacientka dr. Hegla. Adina Mandlová ve filmovém přepisu románu Marie Pujmanové o boji mladé ženy, která prosazuje navzdory měšťáckým konvencím svobodnou lásku a dokonce nemanželské mateřství.

Dokud srdce bije, nedá si poroučet.

 

Psychologické drama Otakara Vávry s Adinou Mandlovou, kterou svede záletný lékař. 

Příběh vzbudil v době vydání románu velký zájem. Svědčí o tom skutečnost, že i významná německá režisérka Leontine Saganová (Děvčata v uniformě) usilovala již v roce 1933 o jeho zfilmování. Rovněž Otakar Vávra měl scénář k filmu připraven dříve, nežli došlo k realizaci. Adaptaci však nakonec natočil až v roce 1940. Výsledek patří k tomu nejlepšímu, co za okupace v české kinematografii vzniklo.

Dodnes diváky potěší jeho brilantní scenáristické a režijní provedení. Dobová kritika pochválila hvězdné obsazení a znamenité herecké výkony Otomara Korbeláře, Adiny Mandlové, Světly Svozilové, Zorky Janů a Svatopluka Beneše. Zejména Adina Mandlová zde opět přesvědčila o šíři svého hereckého záběru a nesporné schopnosti vytvořit na plátně i velmi složité postavy s vnitřním životem.

Dcera lékárníka Janoty Karla se má provdat za movitého mladého právníka Jaroslava Kříže. V den svatby je však odvezena do nemocnice s akutním zánětem slepého střeva. Operuje ji nejlepší pražský chirurg MUDr. Hegel. Po úspěšné operaci dostane oslabená Karla bohužel těžký zápal plic a dokonce nastane srdeční kolaps. Hegel mladou ženu vyléčí a Karla se do přitažlivého lékaře zamiluje. Po návratu domů se snoubenci Járovi neustále vymlouvá a tajně se schází s Heglem. Ale ten je ženatý a má třináctiletou dceru Elu a pětiletého syna Vilíka. Paní Heglová v zájmu zachování rodiny tiše trpí mnohé zálety svého manžela. Poslední, kdo se dozví o Karlině lásce, je její snoubenec. Nedokáže se se situací vyrovnat a spáchá sebevraždu. Doktor Hegel odjíždí na lékařský kongres do Milána a Karla tráví léto s rodiči na venkově. Očekává netrpělivě Heglův dopis, je totiž těhotná. Po návratu však její milenec roli otce jejího dítěte odmítá, navíc už má novou "pacientku". Karla porodí synka a její rodiče se smíří s existencí nemanželského vnoučete.

Na csfd.cz 61 procent: Dodnes aktuální téma, vkusně natočená moralita.

Žánr: Drama

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1940

Délka: 85 minut

Premiéra v kinech ČR: 30. srpna 1940

Režie: Otakar Vávra

Asistent režie: Rudolf Stahl

Námět: Marie Pujmanová (novela Pacientka dr. Hegla)

Scénář: Otakar Vávra

Produkce: Jan Sinnreich, Alois Fiala

Hudba: Miroslav Ponc

Kamera: Ferdinand Pečenka

Střih: Jan Kohout

Architekt: Karel Petr Adam

Zvuk: František Šindelář

Společnost: Slavia-film

Hrají: Otomar Korbelář (MUDr. Jindřich Hegel), Světla Svozilová (Klára, Heglova žena), Zorka Janů (Ela, dcera Heglových), Adina Mandlová (Karla Janotová), Zdeňka Baldová (matka Karly), Jaroslav Průcha (lékárník Pavel Janota, otec Karly), Svatopluk Beneš (JUDr. Jaroslav Kříž, Karlin snoubenec), Růžena Šlemrová (matka Jaroslava), Gustav Hilmar (otec Jaroslava), Jožka Koldovská (sestra v nemocnici Ingrid), Jana Ebertová (Milada Švarcová, kamarádka Karly), Vilém Pruner (přítel Milady Švarcové), Karel Veverka (kardiolog prof.Kovář), Jarmila Zezulková (komorná u Heglů), Eva Svobodová (služka u Janotů), Marie Hrdličková (Heglova milenka), Jaroslav Hladík (host u Heglů), Bohumil Langer (host u Heglů), Emanuel Hříbal (svědek dopravní nehody), Marie Blažková (ošetřovatelka v porodnici), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící

Obraz: černobílý PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný