Filmexport Home Video – Lízino štěstí

Společnost Filmexport Home Video ve středu 7. května 2013 za 99,- Kč nabídne pokračování sentimentálního příběhu „úspěšného sirotka" Lízino štěstí. Český film o lásce a štěstí, který je pokračováním divácky úspěšného sentimentálního románku o Líze Irovské.

Obrovský úspěch filmu Lízin let do nebe přiměl režiséra Václava Binovce natočit pokračování. Představitelka hlavní role Zdenka Sulanová se ovšem za ty dva roky, jež od vzniku příběhu obecního sirotka uběhly, změnila z nohatého žabce v přitažlivou mladou dámu – a scénář Václava Wassermanna na to patřičně reaguje…

Osiřelá taletovaná Líza Irovská z Ptačic získala stipendium a přichází do klášterního penzionátu. Milou povahou a pěveckým talentem okouzlila své spolužačky a získala mezi nimi přítelkyně. Díky své píli, skromnosti a inteligenci získá také náklonnost přísných vychovatelek a učitelek. Pouze její rozhodnutí stát se zpěvačkou, není některým po chuti. I tady ovšem Líza najde zastání – u Mater Filomény, která kdysi také byla zpěvačkou. Ta ji nejen v její touze podporuje, ale také jí pomáhá.

Učitelka Mater Regina se kdysi ještě jako Gizela Lepařová nešťastně zasnoubila s podvodníkem, který připravil její rodinu o peníze. Teď se snaží získat majetek zpět prostřednictvím bohatého sňatku svého synovce Tomáše, mladého lékaře. Pozve ho do penzionátu, aby hrál při nedělní mši na varhany. Bohatou a pyšnou Jelu Pechlovou však Tomáš odmítá, neboť se zamiloval do skromné a půvabné Lízy.

V Ptačicích podporuje nový starosta Brdička přes varovná slova bývalého starosty Rejzka stavbu nového sanatoria a zatíží tak obecní pokladnu. Sanatorium je dostavěno, ale Brdičkův zeť zpronevěřil peníze a uprchl. Ves je zadlužená a hledá lékaře, který by sanatorium koupil. MUDr. Tomáš Lepař s pomocí přítele docenta Paříka nemocnici převezme. Líza svolí stát se Lepařovou ženou. Vzdá se plánované pěvecké kariéry a absolvuje zdravotní kurz, aby mohla pomáhat v ordinaci sanatoria, jehož prvním pacientem se shodou okolností stane Jarka Rejzek, Lizín platonický ctitel, který se pokusí z nešťastné lásky o sebevraždu. Nakonec získá Líza přízeň Tomášových tří sester i jeho přísné babičky.

Na csfd.cz 45 procent: Sentimentalita nejtěžšího kalibru.

Žánr: Drama / Romantický

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1939

Délka: 90 minut

Premiéra v kinech ČR: 10. února 1939

Režie: Václav Binovec

Asistent režie: Rudolf Stahl

Námět: Růžena Utěšilová (román Líza Irovská)

Scénář: Václav Wasserman

Produkce: Jan Sinnreich

Hudba: Josef Dobeš

Kamera: Jaroslav Tuzar

Střih: Antonín Zelenka

Architekt: Štěpán Kopecký

Zvuk: František Šindelář

Společnost: Europa

Hrají: Zdenka Sulanová (Líza Irovská), Antonie Nedošinská (babička Lepařová), Ladislav Boháč (MUDr. Tomáš Lepař), Eva Prchlíková (Lepařova sestra Eva), Vlasta Hrubá (Lepařova sestra Marta), Eliška Pleyová (Lepařova sestra Marcela), Josef Bělský (Martin manžel), Emanuel Kovařík (Marcelin manžel), Theodor Pištěk (komorník Jan), František Kreuzmann (radní Plichta), Josef Kemr (Plichtův syn Jůla), Karel Černý (mlynář Rejlek, bývalý starosta), Rudolf Hrušínský (Rejlkův syn Jarka), Jaroslav Marvan (starosta Brdička), Bedřich Veverka (JUDr. Leiner), R. A. Dvorský (MUDr. Pařík), Růžena Šlemrová (Sýkorová), Zita Kabátová (Tumlířová, dcera paní Sýkorové), Jára Kohout (temperamentní radní), Jiří Vondrovič (učitel Leština, člen rady), Hermína Vojtová (Mater Regina, dříve Gisela Lepařová), Nataša Gollová (Mater Filomena), Marie Ptáková (představená kláštera), Jindra Hermanová (sestra Angelika), Marie Nademlejnská (jeptiška), Drahomíra Hůrková (chovanka kláštera Luďa Hlaváčková), Majva Červená (chovanka kláštera Anny Flosová), Věra Bartošová (chovanka kláštera Jela Pechlová), Zdeňka Valentová (chovanka kláštera Máňa Křepelková), R. A. Strejka (Ota Pechl, Jelin bratr), Nora Cífková (chovanka kláštera), Gustav Hilmar (továrník Pechl, Jelin otec), Jiří Hron (radní z Ptačic), Marie Přikrylová (matka MUDr. Lepaře, sestra Mater Reginy), Marie Blažková (bytná Jarky Rejlka), Karel Veverka (radní Vorlíček), Milka Balek-Brodská (teta z Ptačic), Václav Mlčkovský (lékař MUDr. Beneš), Viktor Ostrý (JUDr. Ludvík Karas, Jelin snoubenec), Milada Smolíková (Karasova matka), Ludvík Řezníček (hostinský Lahoda), Božena Šustrová (komorná babičky Lepařové), František Hlavatý (farář), Ladislav Hemmer (dr. Malec, Brdičkův zeť), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící

Obraz: černobílý PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný