Magic Box – Raubíř Ralf

Další z čerstvých katalogových novinek zamíří do trafik, Magic Box ve středu 10. dubna 2013 nabídne za 299,- Kč animovaný příběh Raubíř Ralf. Když se vypnou videohry, ta pravá zábava teprve začíná.

Původní (a místy ještě dohledatelný) oficiální text je skvělým dokladem toho, když někdo neví, oč jde a neumí opravit automatický překlad (Good Guy, Bad Guy, Sergeant Calhoun…):

Wreck-It Ralph touží po tom, aby byl milován tak, jako perfektní Good Guy jménem Fix-It Felix z jeho hry. Problém je v tom, že nikdo nemiluje Bad Guye. Ale oni milují hrdiny… takže když přichází moderní hra ve stylu kdo dřív vystřelí, kde se objeví neoblomná Sergeant Calhoun, Ralph to vidí jako příležitost k hrdinství a štěstí. Vplíží se do hry s jednoduchým plánem – vyhrát medaili – ale brzy zničí všechno a nechtěně vypustí smrtelného nepřítele, který ohrožuje každou hru v arkádě. Jediná Ralphova naděje? Vanellope von Schweetz, mladá problémistka z hry o závodění, která je tou jedinou, kdo může Ralpha naučit, co to znamená být Good Guy. Ale zjistí, že je natolik dobrý, aby se stal hrdinou před tím, než se objeví pro celou arkádu nápis „Game Over“?

Takže aby tomu bylo trochu rozumět, zkusíme i další překlady:

Raubíř Ralf strávil celá desetiletí ve stínu populárního Felixe, hlavního hrdiny jejich hry, který vždy všechny zachrání. Ralfa už ale jeho úloha padoucha nebaví, touží po tom, aby byl milován tak, jako perfektní kladný hrdina. Když přichází moderní hra ve stylu kdo dřív vystřelí, vezme osud do svých obřích rukou a vydá se na cestu po celé herně napříč několika generacemi videoher, aby dokázal, že i on se může stát hrdinou. Na své cestě potkává drsnou seržantku Calhounovou z akční hry z pohledu první osoby Hero’s Duty i energickou Vanilopkou von Schweetzovou z cukrkandlové závodní hry Sugar Rush, ze které se možná vyklube jeho první skutečný kamarád. Když se ale dostane na svobodu zákeřný a vražedný padouch, který ohrožuje celou hernu a také samotnou Vanilopkou, vše se velice rychle mění. Ralf má konečně šanci všechny zachránit – ale zvládne to včas, dřív než se objeví pro celou arkádu nápis „Game Over“?

Na imdb.com 79 procent, na csfd.cz 82: Ono to tak úplně není o videohrách, ale je to skvělé a vtipné retro.

Zadní strana

Žánr: Animovaný / Dobrodružný / Komedie / Rodinný

Země původu: USA

Rok vzniku: 2012

Délka: 101 minut

Původní název: Wreck-It Ralph

Světová premiéra: 1. listopadu 2012 – Maďarsko / Kuvajt / Filipíny / Rusko

Kinopremiéra v ČR: 15. listopadu 2012

Režie: Rich Moore

Scénář: Rich Moore, Jim Reardon, Phil Johnston, Jennifer Lee, John C. Reilly, Sam J. Levine, Jared Stern

Produkce: Monica Lago-Kaytis, John Lasseter, Clark Spencer

Hudba: Henry Jackman

Střih: Tim Mertens

Společnost: Walt Disney Animation Studios

Hlasy v původním znění: John C. Reilly (Ralph – Ralf), Sarah Silverman (Vanellope – Vanilopka), Jack McBrayer (Felix), Jane Lynch (Calhounová), Alan Tudyk (King Candy – král Cukřík), Mindy Kaling (Taffyta Muttonfudge – Toffyfa Marmeládová), Joe Lo Truglio (Markowski), Ed O’Neill (pan Litwak), Dennis Haysbert (generál Hologram), Edie McClurg (Mary), Raymond S. Persi (Gene / Zombie), Jess Harnell (Don), Rachael Harris (Deanna), Skylar Astin (Roy), Adam Carolla (Wynnchel), Horatio Sanz (Duncan), Maurice LaMarche (Root Beer Tapper), Stefanie Scott (Moppet Girl), John Di Maggio (Beard Papa), Rich Moore (Sour Bill / Zangief), Katie Lowesová (Candlehead), Jamie Elman (Rancis Fluggerbutter), a další

Údaje o DVD

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, česky, slovensky

Titulky: česky, slovensky, anglicky

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9 (2,39:1, podle imdb.com 2,35:1)

Bonus: Papíry: Krátký film