Filmexport Home Video – Modrý závoj

Společnost Filmexport Home Video se ve středu 16. října 2013 vrací do válečných let a za 99,- Kč nabídne romantický film Modrý závoj. Melodrama, na které se chodilo do kina i po letech.

Zamotaná vlákna filmového příběhu opřádají milostný poměr sester-dvojčat k mladému herci.

Cesty lásky jsou nevyzpytatelné. Na vlastní kůži to poznal ženami hýčkaný herec Robert Holan, který se na střeše Radiopaláce zamiloval do krásné dívky. Netuší však, že Marta má dvojče – sestru Helenu, a tak musí čelit nepředvídatelným situacím, než konečně pochopí, jak se ve skutečnosti věci mají.

Díky skvělé hudbě, kameře a hereckým výkonům vzbudil film v roce 1941 veliký ohlas. Vlasta Matulová v dvojroli sester – dvojčat, které jsou na pohled k nerozeznání, ale povahově zcela odlišné, předvedla svůj velký herecký um. Snímek má navíc i dokumentární hodnotu, část děje se odehrává v atraktivním prostředí rozhlasu. A tak zde můžeme vidět vynikajícího českého violoncellistu Ladislava Zelenku, Orchestr F. O. K. a známého dirigenta Otakara Paříka.

A ještě jinak:

Marta Hornová, slepá sólistka rozhlasového orchestru, naváže známost s hercem státní činohry Robertem Holanem. Ten se schází také s její sestrou Helenou, talentovanou sochařkou, kterou však mylně považuje za Martu. Když jí však při schůzce na Petříně vrací modrý závoj, který údajně ztratila při jejich setkání v budově rozhlasu, pochopí Helena, že Holan ve skutečnosti miluje její sestru. Aby nezradila její lásku, ani svůj vztah k pohlednému asistentu oční kliniky Pavlu Průšovi, odhodlá se k rozchodu. Mezitím se Marta na naléhání sluhy Karlíčka podrobí náročné operaci zraku. Po úspěšné operaci pak musí zůstat až do úplného vyléčení v zatemnělém pokoji, kde ji jednoho dne zastihne Holan, pozvaný na návštěvu Helenou. Marta z jeho projevů lásky pozná, že jeho srdce náleží osudovou záměnou její sestře, a pošle ho pryč. Roztrpčený Holan nic nechápe a rozhrne závěsy, které považuje za kulisu. Marta je zasažena prudkým světlem a musí se znovu léčit v nemocnici. Uzdravující se Marta si uvědomí, že miluje lékaře Pavla. Vztahu Heleny a Holana už nic nebrání.

Komorní drama režiséra Jana Alfréda Holmana Modrý závoj podle scénáře Václava Řezáče vzbudilo při premiéře v roce 1941 ohlas nejen suverénně zvládnutým zpracováním (kamera Jaroslav Tuzar, hudba Jiří Srnka), ale především znamenitým hereckým výkonem Vlasty Matulové v náročné dvojroli sester – dvojčat k nerozeznání si podobných zevnějškem, ale diametrálně se lišících povahově. První velkou roli dostala Vlasta Matulová v roce 1940 rovněž v Holmanově filmu Minulost Jany Kosinové. Po nečekaném úspěchu bylo zřejmé, že bude častým hostem před kamerou. Svým osobitým zjevem, zvláštním hlubokým, zdánlivě syrovým a přitom podmanivým hlasem a oduševnělým herectvím se pronikavě lišila od tehdejších filmových milovnic. Eduard Kohout o ní v pamětech napsal: "Její krása byla podivně chladná a andělsky čistá, ale pod tím ledem jako by svítil vnitřní oheň". Velmi dobré herecké výkony podali i její partneři, především Karel Höger v roli herce Roberta Holana a Vladimír Leraus jako MUDr. Pavel Průša.

Na csfd.cz 63 procent: Romantické mámení s přidanou hodnotou dokumentu o tehdejší práci našeho rozhlasu.

Žánr: Romantický / Drama

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1941

Délka: 103 minut

Premiéra v kinech ČR: 23. prosince 1941

Režie: Jan Alfréd Holman

Asistent režie: Antonín Kubový

Námět: Josef Mach

Scénář: Václav Řezáč, Jan Alfréd Holman

Produkce: Jan Sinnreich

Hudba: Jiří Srnka

Kamera: Jaroslav Tuzar

Zvuk: Bedřich Poledník

Střih: Antonín Zelenka

Architekt: Jan Zázvorka, Bohumil Heš, Balvín

Výtvarník: V. Kliment

Společnost: Elekta

Hrají: Vlasta Matulová (violoncellistka Marta Hornová), Vlasta Matulová (sochařka Helena Hornová, sestra Marty), Karel Höger (herec Robert Holan), Vydra Václav st. (profesor Gallas, oční specialista), Marie Burešová (herečka Marie Divecká), Saša Rašilov (Králíček, fámulus sochařky Heleny), Ludvík Veverka (rozhlasový režisér Karel Madran), Jarmila Švabíková (Madranova žena Julie), Marie Vášová (ošetřovatelka na klinice), František Filipovský (inspektor programové služby v rozhlase), Ota Motyčka (rekvizitář Petr), Vladimír Leraus (oční lékař Pavel Průša), Josef Cincibus (rozhlasový hlasatel), Dagmar Frýbortová (adeptka herectví), A. Počta (zřízenec rozhlasu), Josef Waltner (vrátný v rozhlasu), Josef Vošalík (divadelní zřízenec Hnátek), Marta Májová (návštěvnice terasy Radiopaláce), Libuše Bokrová (návštěvnice terasy Radiopaláce), František Roland (doručovatel z Ultraphonu), Emil Bolek (mistr kameník K. Vanyš), Jaroslav Hladík (asistent profesora Gallase), Karel Dostal (slavnostní řečník), Vladimír Smíchovský (doručovatel), Marie Švimberská, Orchestr F.O.K. (orchestr), Otakar Pařík (dirigent), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící

Obraz: černobílý PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný