Filmexport Home Video – Světlo jeho očí

Společnost Filmexport Home Video se poslední dobou pustila do produkce nejen očekávaných odlehčených trafikových titulů, prokládá je řadou dalších filmů, byť za stejnou cenu, doplněnou alespoň nějakými bonusy. Ve středu 11. prosince 2013 bude za 99,- Kč ke koupi v edici, nazvané 100 let Zity Kabátové její filmový debut Světlo jeho očí. Romantické melodrama o lásce, která pomáhá překonat i ta nejbolavější místa v životě.

Román úspěšné spisovatelky Maryny Radoměřské Světlo jeho očí, který vycházel v oblíbeném časopisu Hvězda na přelomu let 1934/1935, je symbolem kariéry Zity Kabátové. Tehdejší debutantka se stala přes noc hvězdou a stálicí mezi nejoblíbenějšími herečkami 30. a 40. let. Světlem jeho očí začala slavná éra Zity Kabátové, během které natočila 20 hlavních rolí. Příběh obětavé ošetřovatelky a slepotou stiženého mladíka z dobré rodiny byl příležitostí nejen pro Zitu Kabátovou, ale také pro Jiřího Dohnala, Jiřího Steimara a Václav Trégla. Diváci se mohou těšit i na R. A. Dvorského a jeho Melody Boys.

Hlavní postavou poněkud sentimentálního vyprávění je inženýr Frank Nor, syn prezidenta železářského trustu, který přijde nešťastnou náhodou o zrak a když ho proto jeho povrchní snoubenka Eliška Davidová opustí, pokusí se o sebevraždu. Jeho otec, prezident železáren Jan Nor, najme mladou a sympatickou ošetřovatelku Milenu Lorencovou-Hradilovou, aby mu pomáhala, starala se o něj a také na něj tak trochu dohlédla, aby se nepokusil pokus zopakovat. Dívka se o postiženého mladého muže stará tak vzorně, že se stane doslova "světlem jeho očí" a brzy se do sebe zamilují.

A je to právě obětavá Milena, kdo nešťastnému muži nakonec pomůže najít nové životní perspektivy. Jednoho dne si však společně vyjedou autem na výlet a Milena nezvládne řízení a havaruje. Vyvázne sice bez zranění, ale Frank je v bezvědomí převezen do blízké nemocnice, kde však ke všeobecnému překvapení zjistí, že se mu vrátil zrak. Šťastné objetí se však zatím nekoná, protože Frank užaslou dívku, neschopnou slova, vykáže z pokoje. Osud je naštěstí odhodlán dát ty dva dohromady a tak ještě není vše ztraceno.

Zdravého Franka chce Eliška znovu získat pro sebe a pozve ho proto do lázní. Frank se v lázních seznámí s paní Lorencovou, jejíž hlas je mu povědomý. Ale teprve s otcovou pomocí zjistí, že mladá žena je ve skutečnosti Milena. Dodatečně se také dozví, že Milena porodila jeho syna, kterého sama vychovává. Jejich společnému štěstí již nic nestojí v cestě.

Na csfd.cz 38 procent: Naivně sladkobolný doják, jak chudá dívenka ku štěstí přišla. Je s podivem, že tohle mohl někdo někdy myslet skutečně vážně.

Žánr: Drama / Romantický

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1936

Délka: 85 minut

Kinopremiéra v ČR: 6. března 1936

Režie: Václav Kubásek

Námět: Maryna Radoměřská (román Světlo jeho očí)

Scénář: Jaroslav Mottl, Karel Melíšek, Karel Špelina

Produkce: Karel Špelina

Hudba: Josef Stelibský

Kamera: Karel Degl

Střih: Antonín Zelenka

Zvuk: František Šindelář

Architekt: Alois Mecera

Výtvarník: J. Petera-Meyer

Společnost: Dafa

Hrají: Jiří Steimar (prezident železáren Jan Nor), Jiří Dohnal (ing. Frank Nor, syn prezidenta železáren), Zita Kabátová (Milena Lorencová-Hradilová zvaná Světla), Růžena Šlemrová (Davidová), Nancy Rubensová (Eliška, dcera paní Davidové), Čeněk Šlégl (bankéř Burda), Mary Šlégrová (Helena), Lída Ondrová (Micka), Václav Trégl (sluha Ondřej), Anna Prchalová (kuchařka Anna), Růžena Bačáková (lékařka), František V. Kučera (docent dr. Hlavatý), Jan Černý (sekretář v továrně), František Malý (hutník), Jaroslav Hladík (host v lázních), M. Burton (host v lázních), Václav Pata (vrchní číšník), Robert Ford (host v baru), Jaroslav Sadílek (malíř – bohém s proslovem), Jiří Vondrovič (malíř – bohém), F. X. Mlejnek (malíř – bohém spící), Oldřich Kovář (malíř – bohém Otakar Laban), Karel Šilhánek (malíř – bohém), Bedřich Kubala (malíř – bohém), Setleři (pěvecký sbor), R. A. Dvorský (dirigent), Melody Boys (pěvecký sbor), Ladislav Vachulka (klavírista), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící

Obraz: černobílý PAL DVD9 4:3

Bonus: DVD-ROM, fotografie, biografie a filmografie, soudobá dokumentace