Filmexport Home Video – Kvočna

Společnost Filmexport Home Video vydává ve středu 22. ledna 2014 za 99,- Kč další pamětnický titul, první samostatný režijní počin Hugo Haase Kvočna. Česká filmová komedie o starostlivé ochránkyni rodiny, která měla pro každého pomoc, dobrou radu a pochopení.

Anna Svojanová, starostlivá babička, matka i tchyně obětavě ochraňuje celou svou početnou rodinu, kterou je nazývána Kvočnou, a nenápadně ovlivňuje jejich osudy. Protože má pro každého nejen pochopení, ale také moudrou radu, utíkají se k ní všichni se svými starostmi i radostmi. A že toho má tahle matka a babička k řešení požehnaně!

Starší dcera Míla, která se chce rozvést s manželem Jiřím, aby se mohla provdat za svou dávnou lásku, poslance Topola. Mladší dcera Olga, která udolá kdysi nemocného manžela Petra a jeho lásku přehnanou péčí, takže se s ní rozvede. Vnučka Věra, která je spolu s kamarádkou Katynkou vyloučena z penzionátu pro své až příliš moderní názory, otěhotní se svým milencem Ivanem. Domnívá se, že je ženatý, protože ho při jejich seznámení ve vlaku čekala na nádraží žena se třemi dětmi. Proto nakonec odjede do ciziny bez udání adresy. Za čas napíše Kvočně, že má synka.

Petr a Jiří zůstávají s bývalou tchyní, starostlivou Annou, v dobrém a také oni si k ní přicházejí pro radu. Situaci v rodině nakonec částečně urovná Věřina kamarádka Katynka, do které se zamiluje Jiří, kterého Míla skutečně opustila. Po čase se totiž vezmou a Katynka jako Věřina novopečená nevlastní matka vezme její trápení do vlastních rukou a vydá se za Ivanem. Ukáže se, že žena z nádraží byla jeho sestra. Věra se proto může vrátit do náruče svého budoucího muže…

V této moderní společenské konverzační komedii exceluje spousta známých herců (Svozilová, Šejbalová, Smolík, Grosslichtová, Deyl, Mandlová aj.) v čele se skvělou Růženou Naskovou, která tuto roli hrála již několik let v Národním divadle. Hugo Haas tímto snímkem přivedl R. Naskovou do zvukového filmu.

Na csfd.cz 65 procent: Šťastná adaptace divadla s na tu dobu velmi otevřeným pojednáním nevěry a sexu.

Žánr: Komedie

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1937

Délka: 84 minut

Kinopremiéra v ČR: 24. září 1937

Režie: Hugo Haas

Asistent režie: Walter Schorsch

Námět: Edmond Konrád (divadelní hra Kvočna)

Scénář: Jan Gerstel, František Čáp, Hugo Haas

Produkce: Jan Sinnreich

Hudba: Pavel Haas

Kamera: Jaroslav Tuzar

Střih: Antonín Zelenka

Zvuk: Vilém Taraba

Architekt: Štěpán Kopecký

Společnost: Lucernafilm

Hrají: Růžena Nasková (Anna Svojanová zvaná Kvočna), Světla Svozilová (Olga, dcera Svojanové), Jiřina Šejbalová (Míla, dcera Svojanové), Rudolf Deyl st. (kancléř, přítel Svojanové), Truda Grosslichtová (vnučka Věra, dcera Míly), František Smolík (Jiří Ventura, první muž Míly), Jiří Steimar (poslanec Jaroslav Topol, druhý muž Míly), Otto Rubík (Pavel Klenka, třetí muž Míly), Vítězslav Boček (Petr Tůma, první muž Olgy), Petr Lotar (spisovatel Jan Průša, druhý muž Olgy), Adina Mandlová (Katynka Svatá, přítelkyně Věry), Antonie Nedošinská (hospodyně u Svojanové Kadla), Karel Petr Adam (dr. Ivan Musil), Jan W. Speerger (Ivanův bratr Břetislav), Zita Kabátová (Břetislavova žena), František Roland (tulák), Milada Horutová (služka u Svojanové Madla), Hermína Vojtová (ředitelka dívčího penzionátu), Jiřina Hladíková (profesorka), Majva Červená (dívka v penzionátu), Erna Ženíšková (dívka v penzionátu), Marie Bibikoffová (dívka v penzionátu), Milena Velíšková (dívka v penzionátu), Štorchová (dívka v penzionátu), Brožová (dívka v penzionátu), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící

Obraz: černobílý PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný