Filmhouse – Agent Palmer: Případ Ipcress

 

Filmhouse se tentokrát v rámci Filmových návratů posouvá na časové ose docela dost zpět. Ve středu 11. března 2009 thriller Případ Ipcress za 49,- Kč.  

 

 

Špionážní thriller patřil v 60. letech minulého století mezi klíčové žánry, přičemž ty nejpromyšlenější snímky vznikaly ve Velké Británii. Ve dvaašedesátém roce byl natočen první film s Jamesem Bondem a v pětašedesátém právě Agent Palmer: Případ Icpress, který tvoří o něco seriózněji pojatý pohled na příběhy o tajných agentech, než je tomu u bondovek.

 

 

 

Když je uneseno několik klíčových vědců, kteří se zpátky vracejí s vymytými mozky, a tudíž neschopni dělat dále svou práci, začne se o případ zajímat britská tajná služba. Do akce je povolán svérázný agent tajné služby Harry Palmer. Ten je, vzhledem ke své minulosti, překvapen, že byl na takovou misi vyslán a začíná věřit, že byl vybrán, protože je lehce postradatelný. Postupně se zaplétá do komplikované hry plné nebezpečí a špionážních machinací, ve které mu může jít o život. S pomocí záhadného magnetofonového pásku s nápisem Ipcress a své atraktivní kolegyně snad rozplete síť intrik.

 

Film byl nominován na Zlatou palmu na festivalu v Cannes, získal tři ceny BAFTA (mimo jiné za nejlepší britský film) a několik dalších ocenění. Hlavní roli si ve slavném snímku zahrál Michael Caine (Chyťte Cartera, Muž, který chtěl být králem, Temný rytíř).

Obšírněji na Zóně.

 
Žánr: Thriller

Země původu: Velká Británie

Rok vzniku: 1965

Délka: 104 minut

Původní název: (Len Deighton’s) The Ipcress File

Světová premiéra: 2.července 1965

Režie: Sidney J. Furie

Námět: Len Deighton

Scénář: Bill Canaway, James Doran

Produkce: Charles D. Kasher, Ronald Kinnoch, Harry Saltzman

Hudba: John Barry

Kamera: Otto Heller

Společnost: The Rank Organisation / Lowndes Productions Limited / Steven S.A.

Natáčeno: Velká Británie

Hrají: Michael Caine (seržant Harry Palmer), Nigel Green (major Dalby), Guy Doleman (plukovník H. L. Ross), Sue Lloyd (agentka Jean Courtneyová), Gordon Jackson (agent Jock Carswell), Aubrey Richards (Dr. Radcliffe), Frank Gatliff (Bluejay), Thomas Baptiste (Barney), Oliver MacGreevy (Housemartin), Freda Bamford (Alice), Pauline Winter (Charlady), Anthony Blackshaw (Edwards), Barry Raymond (agent Gray), David Glover (agent Chilcott-Oakes), Stanley Meadows (inspektor Pat Keightley), Peter Ashmore (Sir Robert), Michael Murray (inspektor), Anthony Baird (seržant), Tony Caunter (muž z O.N.I.), Charles Rea (agent Taylor), Ric Hutton (důstojník), Douglas Blackwell (Murray), Richard Burrell (operátor), Glynn Edwards (seržant na policejní stanici), Zsolt Vadaszffy (vězeňský doktor), a další

 

Menu DVD

 

Údaje o DVD:

 

Výběr kapitol 

 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky

Titulky: česky, slovensky

 

Nastavení zvuku a titulků 

 

Obraz: barevný PAL 16:9

Bonus: žádný